Varfurile de lance ale editiei care are loc intre 4 si 14 august sunt lungmetrajele de debut ale lui Marian Crisan si Bogdan George Apetri, incluse in Competitia Internationala. Un alt film de debut, semnat de Ana Szel si Ana Lungu, concureaza la sectiunea "Filmmakers of the Present". Cel mai recent film al israelianului Eran Riklis, coproductie israelo-germano-franco-romana va fi prezentat in Piazza Grande, in vreme ce doua scurtmetraje mai vechi de Cristi Puiu si Adrian Sitaru au fost incluse intr-o retrospectiva.

Imagine din MorgenFoto: Mandragora Movies

Pentru "Morgen", Marian Crisan (posesorul unui Palme d'Or pentru scurtmetraj obtinut cu "Megatron" in 2008), a plecat de la un articol citit intr-un ziar local, care se referea la un bodyguard de supermarket de la granita romano-ungara a carui pasiune e pescuitul, care "pescuieste" un refugiat kurd. Va trebui, in consecinta, sa decida daca sa-l ajute sau nu sa treaca granita. Cu scenariul scris tot de el, Marian Crisan a obtinut in 2008 cel mai bun punctaj la concursul de finantare al Centrului National al Cinematografiei (CNC), primind un credit de circa 270.000 de euro, in conditiile in care bugetul a fost de circa 890.000 de euro.

Filmul nu e o productie suta la suta romaneasca, ci o coproductie romano-franco-ungara intre Mandragora, Slot Machine si Katapult Film. Filmarile au avut loc in Romania si Ungaria, pentru rolul refugiatului fiind cooptat actorul turc Yalcin Yilmaz. Andras Hathazi interpreteaza celalalt rol principal. Din distributie mai fac parte: Elvira Rambu, Dorin C. Zachei, Molnar Levente, Razvan Vicoveanu si Alina Berzunteanu.

Tudor Mircea e directorul de imagine. Premiera romaneasca va avea probabil loc in aceasta toamna. Caz fericit, filmul si-a gasit un agent de vanzari inca din faza postproductiei. Acesta e cunoscuta companie franceza Les Films de Losange, care a distribuit "Cache" si "Das weisse Band", de Michael Haneke.

"Periferic", dar in competitia principala

Bogdan George Apetri e un nume deocamdata mai putin cunoscut in Romania pentru ca a studiat regia de film la Columbia University (fiind singura persoana pe care Florin Serban o cunostea, de pe mail, cand a plecat la New York). Dupa mai multe scurtmetraje prezentate sau premiate la festivaluri importante - Clermont-Ferrand, Rotterdam si Palm Springs -, si dupa ce a fost nominalizat in 2006 la Oscarul studentesc, Bogdan George Apetri a decis ca a venit vremea sa atace lungmetrajul.

"Periferic" (al carui titlu in engleza a fost initial "Outskirts", iar acum e "Outbound") are la baza scenariul scris de regizor impreuna cu Tudor Voican dupa o poveste care le-a apartinut initial Ioanei Uricaru si lui Cristian Mungiu.

Filmarile au avut loc in perioada iunie-august 2009, la Bucuresti, tema filmului fiind sa arate cum periferia Bucurestiului marcheaza claustrofobic destinele celor care locuiesc in ea. Montajul filmului a avut loc in Romania, la Chainsaw Europe (monteur a fost Eugen Kelemen), in vreme ce montajul de sunet s-a facut in Austria.

Filmul ii aduce primul rol principal tinerei actrite Ana Ularu, aducand totodata si primul rol principal feminin negativ intr-un film romanesc. Ana Ularu joaca rolul unei tinere invoite timp de o zi de la penitenciarul unde e inchisa pentru prostitutie, rastimp in care va incerca sa repare ce e stricat in viata ei in relatia cu fratele, copilul ei, fostul peste si cumnata. Din distributie mai fac parte: Mimi Branescu, Andi Vasluianu si Ana Flora.

Filmul e produs de compania romana Saga Film impreuna cu compania austriaca Aichholzer Filmproduktion. "Periferic" are si un agent de vanzari - mk2 (companie infiintata de cunoscutul producator francez de origine romana Marin Karmitz.). Dintr-un buget de cel putin 720.000 de euro, circa 270.000 au venit de la CNC, unde filmul a castigat in vara lui 2007. Proiectul a mai participat la targurile de proiecte de la Berlin si Sarajevo. Ca si "Morgen", "Periferic" va fi prezentat la Locarno in premiera mondiala, din Competitia Internationala facand parte 20 de titluri.

In "Burta balenei" incap doua regizoare

Acest film de 64 de minute filmat in HDV e realizat de Ana Lungu si Ana Szel, si e tot un debut in lungmetraj. El va fi prezentat la Locarno in sectiunea "Filmmakers of the Present". Produs de Periscop Pictures si Umbrella Films, e bazat mult pe improvizatie si pleaca de la accidentul pierderii de catre o tanara a telefonului mobil, din care cauza nu poate sti daca cel cu care a avut o aventura cu o seara inainte o va cauta sau nu. Filmul are in distributie prieteni ai celor doua debutante (profesionisti sau nu), rolul principal fiind interpretat chiar de Ana Szel.

Absolventa a Academiei de Muzica Bucuresti si a SNSPA, Ana Szel e mama Sasei Paul Szel, cea care o interpreteaza pe fetita din filmul lui Radu Muntean, "Marti, dupa Craciun". Ana Lungu a studiat psihologia si regia de film la UNATC. Filmul celor doua ii mai are in distributie pe Andrei Enache, Iulia Lazar si Marius Olteanu. Si "Burta balenei"/"The Belly of the Whale" va fi prezentat in premiera mondiala, el beneficiind de o avanpremiera romaneasca nu demult, la Muzeul Taranului Roman.

Sectiunea "Concorso Cineasti del presente" e deschis filmelor de debut si al doilea film realizate de regizori de fictiune si documentaristi, fiind considerat o trambulina pentru cineastii aflati la inceputul carierei.

'

"Misiunea managerului de resurse umane"

Cel mai recent film al cunoscutului cineast israelian Eran Riklis (autorul lui "Lemon Tree" si "The Syrian Bride") va fi prezentat in Piazza Grande din Locarno, in afara competitiei. Filmul ii are in distributie pe Mark Ivanir, Gila Almagor, Reymond Amsalem, dar si pe Irina Petrescu, Papil Panduru si Bogdan Stanoevici. 20 de zile din productie au fost filmate in Romania, in iarna lui 2009, dupa trei saptamani de filmari in Israel.

Filmul este un roadmovie, o tragi-comedie bazata pe bestsellerul lui Abraham B. Yehoshua, al carui erou pleaca din Ierusalim spre Europa de Est pentru a aduce demnitate unei femei pe care nu a cunoscut-o, recastigandu-si astfel propria demnitate. "The mission Of The Human Resource Manager" e produs de 2TeamProductions (Israel), Pallas Film (Germania), EZ Films (Franta) si Hai-Hui Entertainment (Romania).

Proiectul a fost finantat si de CNC, prin 146.000 de euro primiti anul trecut. Directorul de imagine al filmului este Rainer Klausmann, care a lucrat anterior cu Fatih Akin la "Gegen Die Wand" si "Soul Kitchen". Interpretul rolului principal, actorul ucrainean Mark Ivanir, s-a lansat intr-o cariera internationala care include roluri atat in "Lista lui Schindler" sau "Terminalul", cat si in seriale ca "Lege si ordine".

Valuri inainte de micul-dejun

Prezenta romaneasca in selectia acestui festival de clasa A (din aceeasi echipa cu Cannes, Berlin, Venetia, San-Sebastian, Karlovy Vary, Shanghai, Mar Del Plata, Cairo, Tokio, Varsovia, Montreal si Moscova) e intregita de scurtmetrajele romanesti "Inainte de micul-dejun", de Cristi Puiu, si "Valuri", de Adrian Sitaru, prezentate si premiate la editiile trecute ale festivalului.

Sectiunea omagiala in care acestea sunt incluse se numeste "20 anni di Pardi di domani", si e o retrospectiva prilejuita de aniversarea a 20 de ani de existenta a sectiunii "Leopardul de maine". Printre celelalte scurtmetraje din retrospectiva se numara unele semnate de Laurent Cantet si Ursula Meier.