Realizat de Netflix, serialul „Transatlantic” urmărește povestea puțin cunoscută a rețelei lui Varian Fry, Schindlerul american care a ajutat 2.000 de persoane, printre care Marc Chagall, André Breton, Max Ernst sau Hannah Arendt, să fugă din Franța ocupată la începutul anilor 1940, potrivit AFP.

Varian Fry in MarsiliaFoto: Scherl / SZ-Photo / Profimedia Images

Mary Jayne Gold, Albert Hirschman... Acești eroi, care, chiar mai mult decât Varian Fry, nu spun nimic publicului larg, ar trebui să iasă și ei din anonimat grație impactului global avut de Netflix.

Bazat pe un roman al lui Julie Orringer, „The Flight Portfolio”, „Transatlantic” spune povestea Comitetului de salvare de urgență condus de jurnalistul Varian Fry (interpretat de Cory Michael Smith), care a ajuns la Marsilia (sudul Franței) la 32 de ani cu 3.000 de dolari în buzunar și o listă de 200 de evrei, artiști sau intelectuali pe care să îi salveze de naziști într-o lună.

El va depăși cu mult această cifră într-un an, ajutat în special de o tânără moștenitoare din Chicago și de un luptător evreu german din rezistență.

În timp ce asista la afluxul de refugiați sirieni din 2015 în Germania, unde locuiește, Anna Winger și-a amintit de această poveste, povestește ea pentru AFP.

„În cercul familiei mele existau diverse persoane care fuseseră ajutate de Fry, părinții mei erau academicieni, așa că auzeam mereu despre oamenii care au fugit din Europa în anii 1940 și au venit în America”, povestește ea.

„Faptul că refugiații au fost nevoiți să părăsească Berlinul în anii '30-'40 și că o mulțime de oameni acum” vin „să se refugieze acolo mi s-a părut cu adevărat poetic și interesant, ca și cum s-ar fi închis cercul”, adaugă Winger.

O Poveste luminoasă, diferită însă de cea a lui Schindler

În ciuda seriozității subiectului, seria emană multă lumină, și nu doar pentru că este plasată în sudul Franței: artiștii și intelectualii ajutați de Varian Fry și oamenii săi au locuit în vila Air-Bel, într-o atmosferă veselă și capricioasă. Acest lucru este legat și de tinerețea acestor eroi obișnuiți, interpretați de o distribuție internațională.

Persoanele care au lucrat pentru comitetul de ajutor de urgență ne asigură că au avut parte de o „experiență de neuitat”, spune Anna Winger, bazându-se pe arhivele Fundației pentru Memoria Shoah.

A existat pentru ei „ceva periculos, curajos și incitant, un pic de aventură”, analizează scenarista americană, atrasă de această ”poveste pozitivă” în întunericul celui de-al Doilea Război Mondial.

„Sunt aceste momente de lumină care ne inspiră și ne permit să mergem înainte”, spune creatorul, respingând totuși comparația cu povestea lui Oskar Schindler, imortalizată de Steven Spielberg.

„Iubesc Lista lui Schindler, dar aceasta este o poveste diferită”, a spus ea, precizând că în „Transatlantic”, „unii dintre oamenii implicați au fost ei înșiși refugiați. Este un fel de cooperare internațională” și nu „un singur om care decide să îi salveze pe alții”.

Acest serial „ia poziție față de aspectele pozitive ale migrației transnaționale”, confirmă ea, mai ales că invazia din Ucraina a izbucnit la trei zile după ce au început filmările.

„A fost suprarealist, filmam refugiați care traversau Pirineii și, în același timp, vedeam oameni aliniați în mașinile lor la granița poloneză”.

Expulzat în septembrie 1941 de către autoritățile de la Vichy, Varian Fry a primit Legiunea de Onoare în Franța în 1967. A murit în același an în Statele Unite, în uitare.