În materie de scenarii SF, tot mai puține sunt noi, sub orice soare din orice galaxie. Cu atât mai mult pe planeta noastră, unde mașinării devenite conștiente s-au decis demult să elimine oamenii chiar sub ochii spectatorilor: Hall 9000 din „2001: A Space Odyssey”, Skynet în „Terminator”, „mașinile” din „Matrix”.

BigbugFoto: Netflix

Este posibil ca ideea acestui film să fi fost dată și de... Elon Musk, care este o inepuizabilă sursă de idei și inspirație în nenumărate domenii. El și-a mărturisit scepticismul privind inteligența artificială și nu a exclus nici posibilitatea ca aceasta să ajungă odată la un conflict real cu rasa umană. Și a dat un exemplu teribil de familiar tuturor – spamul de la emailuri.

Un calculator cu puteri nelimitate ar putea decide să elimine spamul... lichidându-i pe toți cei care trimit asemenea mesaje! Cam forțat mesajul, dar nici povestea din noua producție „Bigbug” nu este departe.

„În 2045, inteligența artificială este pretutindeni. Într-o asemenea măsură, că omenirea depinde de ea pentru a-i fi satisfăcute toate dorințele – chiar și cele mai secrete și rușinoase.

Într-un liniștit cartier rezidențial, patru roboți domestici decid să-și ia stăpânii ostatici în propria lor casă. Încuiați înăuntru, o familie cu copii din căsătorii anterioare și o vecină băgăcioasă creează o atmosferă tot mai isterică.”

Foto: Captură Netflix

Regizorul este Jean-Pierre Jeunet, devenit foarte cunoscut pentru „Amelie”. Iar „Bigbug” este temperamental și răutăcios, îndrăzneț, ciudat, dar în cele din urmă inventiv și plin de culoare – probabil că ați și înțeles că este cât se poate de franțuzesc.

Nu-i de mirare că „vecina băgăcioasă” este însoțită de descurcărețul ei sex-robot. În vreme ce, afară, noua generație de androizi Yonks încearcă să pună stăpânire pe tot, înăuntru oamenii se uită în altă parte, se gelozesc și se iau unii de alții sub ochii uluiți ai roboților de interior, care i-au încuiat ca să-i protejeze.

Trăznit rău și poate scandalos, dar „Bigbug” era ieri (marți) în Top 10 în nu mai puțin de 62 de țări. Bineînțeles că și în România (Locul 6).

Surse: Fortune, BGR,FlixPatrol