Foarte așteptatul "Joker" produs de Warner s-a propulsat în fruntea box-office-ului nord-american în acest week-end, cu încasări de 93,5 milioane de dolari, în ciuda polemicilor privind tematica sa violentă, potrivit cifrelor provizorii publicate duminică de Exhibitor Relations, scrie AFP.

Joaquin Phoenix in JokerFoto: Captura YouTube

Filmul lui Todd Phillips dedicat originilor dușmanului lui Batman, cu Joaquin Phoenix în rolul principal, a primit cea mai înaltă distincție la Mostra de la Veneția.

Cu toate acestea, a stârnit rapid polemici în Statele Unite chiar înainte de lansarea sa, unii temându-se că filmul ar putea incita la violență, punând în discuție empatia arătată de Todd Phillips față de celebrul erou negativ.

Mult în urmă, pe poziția a doua, filmul de animație chino-american "Abominable" cu încasări de 12 milioane de dolari de vineri până duminică.

Locul trei, "Downton Abbey", cu 8 milioane.

Controversele

Joker a sedus presa la Veneția, în special pentru interpretarea impresionantă a lui Joaquin Phoenix, și explorează originile emblematicei figuri a personajului negativ în esență.

Este vorba de Arthur Fleck, cel care va deveni Joker. La începutul anilor 1980, în Gotham City, Arthur est clovn și visează la o carieră de actor de stand-up, fascinat de emisiunea televizată a unui celebru animator interpretat de Robert De Niro.

Trăind singur cu mama sa și afectat de o serie de întâmplări - în munca sa, agresat în mai multe rânduri, cu descoperiri legate de trecutul lui - acest bărbat marginalizat de societate trece ușor spre nebunie, pentru a deveni Joker, personajul machiavelic și violent.

Bunul și răul

Familiile victimelor crimelor din Aurora (Colorado), în 2012, când un tânăr de 24 de ani a deschis focul în timpul filmului "The Dark Knight Rises", au publicat săptămâna trecută o scrisoare deschisă adresată studioului Warner, în care își exprimă regretul că filmul "prezintă cu compasiune acest personaj și povestea lui".

Warner a replicat că "nici personajul fictiv și nici filmul nu susțin de nicio manieră violența reală" și că nu a existat intenția de a "prezenta acest personaj ca un erou".

Todd Phillips a explicat că "filmul nu evocă violența oarbă" și a subliniat că Arthur "nu este autorul crimelor în masă".

"Toate personajele pe care Joker le ucide în film sunt oameni care, în opinia lui, i-au făcut rău. Nu ucide la întâmplare", a adăugat el.

Regizorul a adăugat că fără îndoială "oamenii au fost un pic surprinși de abordarea aleasă", de a-l prezenta pe Joker drept un om bolnav.

"În general, în filmele cu super-eroi, și în filme în general, există un rău și un bun, lucrurile sunt foarte clare. Iar în filmul nostru bunul devine rău. Nu este rău, este cei doi", a adăugat el. "Nu sunt surprins că oamenii nu sunt pregătiți cu adevărat pentru asta".

Joaquin Phoenix, care a plecat de la un interviu cu ziarul britanic The Telegraph după o întrebare legată de polemică, a preferat să pună accentul pe personajul său.

"Iubesc provocările", a spus actorul. "Pentru mine, ideea de a face o comedie romantică în Bahamas mi se pare cel mai rău lucru care a existat vreodată!".