Festivalul Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania revine la București între 15 și 24 martie, în mai multe locații din centrul orașului. Printre evenimentele speciale pe care vi le oferim cu această ocazie se numără o serie de retrospective dedicate unor cineaști care au marcat, în moduri distincte, evoluția filmului documentar. Primul dintre invitații speciali ai ediției este cineasta austriacă Ruth Beckermann, din opera căreia vom prezenta patru filme: "Podul de hârtie" (1987), "Estul războiului" (1996), "Homemad(e)" (2001) și cel mai recent lansat documentar al său, "Valsul Waldheim" (2018).

Ruth BeckermannFoto: One World Romania

Ruth Beckermann realizează documentare și eseuri video de patru decenii și este una dintre figurile proeminente ale cinematografiei austriece. Opera sa recuperează, în mare măsură, memoria individuală și colectivă a unei întregi generații de evrei care au trecut prin era teribilă reprezentată de prima jumătate a secolului al XX-lea. Strămutările forțate și Holocaustul dinaintea și din timpul celui de-al Doilea Război Mondial au reconfigurat locul evreilor europeni în contextele sociale și politice ulterioare, dar mai ales i-au supus unei nevoi intense de a-și reconstitui viețile personale și de a încerca să se detașeze emoțional de atrocitățile prin care trecuseră ei și familiile lor. Dintr-o perspectivă adeseori personală, Beckermann creează portrete vii și atașante ale celor pe care îi documentează, indicând, în același timp, că până și cele mai mari orori ale trecutului, de care omenirea părea că ar dori să se debaraseze - prin uitarea sau condamnarea lor - pot renaște oricând de sub pojghița subțire a aparentei acalmii.

Trailer "Valzul Waldheim"

Celelalte două retrospective de anul acesta sunt dedicate cineaștilor Avi Mograbi și Michel Khleifi.

Retrospectiva Avi Mograbi

Unul dintre cei mai incitanți și originali cineaști contemporani, Avi Mograbi se numără printre invitații speciali ai acestei ediții a festivalului. Realizând în ultimele decenii o serie de filme greu de clasat, în care discursul politic și abordarea documentară se îmbină adesea cu formule stilistice neașteptate, ce nuanțează și, în același timp, surprind temele abordate din perspective surprinzătoare, Mograbi este cu certitudine un iconoclast.

Aspectele societății israeliene care îl interesează pe cineast sunt în același timp particulare și universale. Sunt particulare deoarece surprind tipurile de relaționare ale israelienilor cu populația palestiniană, manifestate în moduri diverse, dar cel mai adesea prin atitudini agresive și de superioritate. Și sunt universale deoarece la baza tuturor acestor raportări se află mecanisme recognoscibile la nivelul oricărei națiuni, toate fiind formate în jurul unor mituri și credințe colective, menite să le confere în același timp unicitate și un ascendent față de celelalte.

Trailer "Răzbună-mi unul dintre ochi"

Maniera cinematografică a lui Mograbi e marcată de un umor sarcastic, de multe ori dureros de privit, din cauză că nu propune neapărat căi de ieșire din fundătura ideologică și politică în care pare scufundat Israelul din filmele sale. Constatările lui amare se aseamănă cu cele ale unui bufon prea lucid pentru a putea face abstracție de realitățile ce îl înconjoară, dar în același timp prea pasionat de viață, cu toate registrele ei, pentru a nu o cânta. Din această ciocnire temperamentală aparent paradoxală rezultă o perspectivă spectaculoasă și spectaculară asupra societății și a oamenilor care o formează, potențată mult de talentul performativ al lui Mograbi, protagonist al tuturor filmelor sale.

În cadrul retrospectivei pe care i-o dedicăm prezentăm patru documentare fantastice realizate de Avi Mograbi între 2002 și 2016: "August: un moment înaintea erupției" (2002), "Răzbună-mi unul dintre ochi" (2005), "Z32" (2008) și "Între frontiere" (2016). După fiecare proiecție, Avi Mograbi va fi prezent în sală pentru a discuta pe larg cu spectatorii bucureșteni.

Retrospectiva Michel Khleifi

Michel Khleifi e un tip unic de cineast, un interpret formidabil al lucrurilor care zac ascunse în cele mai îndepărtate cotloane ale sufletelor noastre. E un poet.

Născut în Nazaret în anii 1950, după ce studiază cinemaul la Bruxelles, Khleifi revine pentru a-și filma țara natală așa cum nu o făcuse nimeni înaintea lui, cu un fel aparte de a se folosi de instrumentarul cinematografic, rezultatul fiind un melanj între ficțiune, documentar și docudramă, într-un stil foarte poetic - lirismul funcționând în filmele sale ca un fel de cheie magică ce deschide porțile către realitate.

Majoritatea filmelor lui pun în discuție societatea și cultura palestiniană, ca și relațiile dintre israelieni și palestinieni. Oricine poate rezona cu aceste căutări și creații ale lui Michel Khleifi din ultimii patruzeci de ani, indiferent de unde ar fi și din ce mediu provine. Cu el, avem senzația că trăim pe pielea noastră deposedarea și exilul tuturor oamenilor a căror identitate a fost răpită de colonialism. Cu el, descoperim diversitatea poporului palestinian prin viața de zi cu zi a indivizilor săi, descoperim cum pământurile lor devin din ce în ce mai fracționate, simțim dubla restricție impusă femeilor de către societatea patriarhală a Palestinei aflată sub ocupație israeliană, suntem martori la o serie de transformări politice și sociale. Cu el, punem degetul pe rană într-un mod nespus de frumos și de complex, nefiind niciodată voaiorist sau lacrimogen.

În cadrul retrospectivei pe care i-o dedicăm prezentăm trei documentare realizate de Michel Khleifi între 1980 și 2004: "Memoria fertilă" (1980), "Psalmul pietrelor" (1990) și "Ruta 181: fragmente dintr-o călătorie prin Israel și Palestina"(2004, realizat în colaborare cu Eyal Sivan).

Abonamentele generale și cele de 5 intrări sunt disponibile în rețeaua Eventbook! Rămâneți conectați la canalele oficiale One World Romania - pe facebook și blog, pentru a afla ultimele noutăți despre ce pregătim pentru cea de-a 12-a ediție a festivalului și pentru toate proiectele asociației!

De acum înainte puteți susține misiunea Asociației One World Romania și dezvoltarea proiectelor asociației, devenind „Prieten OWR”. Aflați mai multe despre ce înseamnă să fiți alături de noi ca "Cinefil" sau ca "Suporter" de aici.