California Dreamin', Francesca si Domestic inchid luna de film romanesc de la Londra

de D.S.     HotNews.ro
Joi, 7 iulie 2016, 12:44


Programul de film romanesc de la Londra se va incheia luna aceasta cu trei proiecții suplimentare in cadrul Cinematecii românești. Astfel, în zilele de 7, 11 și 14 iulie vor avea loc proiecțiile filmelor „California Dreamin’’” (2007), în regia lui Cristian Nemescu, „Francesca” (2009), în regia lui Bobby Păunescu, și „Domestic” (2011), în regia lui Adrian Sitaru, informeaza ICR Londra.

Programul intitulat „Revoluție în realism. Noul cinema românesc” găzduit în iunie de faimosul centru cinematografic de pe malul Tamisei, British Film Institute, se va încheia in iulie cu trei proiecții suplimentare, găzduite de ICR Londra în cadrul unei secțiuni speciale a Cinematecii românești. Astfel, în zilele de 7, 11 și 14 iulie vor avea loc proiecțiile filmelor „California Dreamin’’” (2007), în regia lui Cristian Nemescu, „Francesca” (2009), în regia lui Bobby Păunescu, și „Domestic” (2011), în regia lui Adrian Sitaru.

Regizorul și producătorul Bobby Păunescu va participa la proiecția din 11 iulie, pentru a se întâlni cu publicul londonez după proiecția filmului său de debut „Francesca”, distins cu premiul festivalului internațional de film East End din Londra în 2010.

Cel mai mare program de film românesc desfășurat vreodată în Marea Britanie, rezultat al parteneriatului dintre Institutul Cultural Român din Londra și British Film Institute, a inclus peste 70 de proiecții și evenimente speciale: întâlniri și discuții cu importanți cineaști români, expoziție și recepții. Proiectul a beneficiat de mențiuni importante în presa britanică, printre care The Independent, Financial Times, Sight & Sound sau BBC Radio 4, dar și de recomandări din partea majorității criticilor britanici de film. 

Sezonul „Revoluție în realism” de la BFI Southbank a inclus și o retrospectivă dedicată regizorului Cristi Puiu, ale cărui filme s-au aflat la originea noii direcții din cinematografia românească impusă după anul 2000 - „Marfa și banii” (2001), „Un cartuș de Kent și un pachet de cafea” (2004), „Moartea domnului Lăzărescu” (2005), „Aurora” (2010), „Trei exerciții de interpretare” (2013) și „Spectrul Europei” (2014) -, la care s-a adăugat o selecție reprezentativă pentru poetica Noului Val: „A fost sau n-a fost?” (r. Corneliu Porumboiu, 2006), „Hârtia va fi albastră” (r. Radu Muntean, 2006), „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” (r. Cristian Mungiu, 2007), „Felicia, înainte de toate” (r. Melissa de Raaf și Răzvan Rădulescu, 2009), „Eu când vreau să fluier, fluier” (r. Florin Șerban, 2010), „Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu” (r. Andrei Ujică, 2010), „Crulic - Drumul spre dincolo” (r. Anca Damian, 2011), „După dealuri” (r. Cristian Mungiu, 2012), „Poziția copilului” (r. Călin Peter Netzer, 2013), „De ce eu?” (r. Tudor Giurgiu, 2015), „Un etaj mai jos” (r. Radu Muntean, 2015) și, nu în ultimul rând, cel mai recent succes din serie, „Aferim!” (r. Radu Jude, 2015), câștigător al Ursului de Argint pentru regie la Berlinala de anul trecut, căruia organizatorii i-au asigurat o săptămână întreagă de rulare.

Proiectul „Revoluție în realism” este realizat și co-curatoriat de către Institutul Cultural Român din Londra împreună cu British Film Institute (BFI), cu sprijinul Vodafone România, DNS Associates, BlueAir, Eastlines-coletărie cu discount și al Festivalului de Film Istoric de la Râșnov. Partener instituțional: Ambasada României la Londra. Organizatorii adresează mulțumiri speciale lui Sir George Iacobescu CBE, Președinte al Canary Wharf Group, pentru ajutorul acordat. Campanie & design: Rusu + Borțun Brand Growers. Producție clipuri: Multi Media Est. Ospitalitate: Cramele Recaș și Bere Timișoreana.


Citeste mai multe despre   
409 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version