În perioada 26 noiembrie - 13 decembrie 2015, va avea loc la München cea de-a 10-a ediție a Festivalul Filmului Românesc, cel mai mare festival de film românesc organizat în Germania. Ca în fiecare an, acest festival se desfăsoară sub egida Zilelor Culturii Române la München, și va avea loc la Filmmuseum im Münchner Stadtmuseum.

Festivalului Filmului Românesc de la München este un eveniment prestigios, de mare anvergură, care s-a bucurat de-a lungul anilor de un real succes, fiind primit cu entuziasm atât de către publicul cinefil cât şi de presa de specialitate.

Ediţia jubiliară din acest an va fi serbată printr-un program complex, care reuneşte un număr de 13 filme româneşti recente premiate la mari festivaluri de film international. În deschiderea festivalului va rula filmul "Aferim!" (R: Radu Jude), premiat anul acesta cu Ursul de Argint pentru cea mai bună regie la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, în prezența producătoarei Ada Solomon.

Din selecție fac parte filme precum "Un etaj mai jos", de Radu Muntean, "Comoara", în regia lui Corneliu Porumboiu, "Lumea e a mea", de Nicolae Constantin Tănase, "Autoportretul unei fete cuminţi", de Ana Lungu, „È pericoloso sporgersi!" în regia lui Nae Caranfil sau documentarul „Pașaport de Germania” de Răzvan Georgescu. Programul complet poate fi consultat pe site-ul www.ge-fo-rum.de .

Ca la fiecare ediție a festivalului, vor fi oferite premii unor personalități ale momentului, anul acesta producatoarei Ada Solomon și regizorului Nae Caranfil. De asemenea, a fost introdus și premiul publicului. Din delegația de cineaști români prezenți anul acesta la München vor face parte, alături de Ada Solomon și Nae Caranfil, actorul Toma Cuzin și regizorii Ana Lungu și Răzvan Georgescu.

Filmmuseum, format inițial ca “department foto video” al Münchner Stadtmuseum în 1963, constituie în present locul de întâlnire al cineaștilor și cinefililor din München. Aici au loc în mod regulat nopți tematice, expoziții și proiecții de film în limba originală. Totodată Filmmuseum se ocupă de restaurarea și conservarea filmelor istorice pe care le pune la dispoziție pentru scopuri de cercetare.

Festivalul este organizat de către asociaţia Ge-fo-rum din München, cu care ICR Berlin are un parteneriat de tradiție, sprijinind și această importantă ediție aniversară. Printre partenerii festivalului se numară de asemenea Filmmuseum München, Kulturreferat der Stadt München, Consulatul României la München şi Centrul Naţional al Cinematografiei Bucureşti.