Zilele acestea au început filmările pentru lung-metrajul Afacerea Est, o comedie neagră în regia lui Igor Cobileanski. Co-producția România-Lituania se va desfășura în următoarele 20 de zile în orașe de provincie și sate din jurul Bucureștiului.

Filmari 'Afacerea Est'Foto:

Filmul are ca protagoniști actori cunoscuți din teatru și film din România și Moldova. Ion Sapdaru, cunoscut pentru rolurile din 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile (2007) de Cristian Mungiu, A fost sau n-a fost (2006) de Corneliu Porumboiu sau California Dreamin’ (2007) de Cristian Nemescu, îl interpretează pe Petro, un personaj impulsiv, descurcăreț dar și un maestru al înșelăciunilor. El devine prietenul și partenerul de afaceri al lui Marian, jucat de Constantin Pușcașu (actor al Teatrului Național din Iași din 1991 și în filmul Tanti, 2010 – lung-metraj de Șerban Marinescu). Marian este cântăreț la corul local din Leova, este intelectualul orășelului de provincie, foarte cinstit și își dorește să strângă bani pentru a se însura cu iubita sa, Veronica. Cei doi se împrietenesc treptat pe parcursul călătoriei lor prin Europa de Est, în încercarea de a face un ban rapid pentru a-și îndeplini fiecare visul și a-și depăși situația. Marian și Petro trec printr-o serie de aventuri și obstacole, iar când aproape dau lovitura, pierd totul și trebuie să înceapă de la zero. Scenariul este inspirat de poveștile de viață ale moldovenilor, pline de umor și haz de necaz.

Producția filmului este o provocare pentru întreaga echipă care organizează filmări în peste 57 de locații și 87 de decoruri, inclusiv lucrul cu animale și cu vehicule second hand, cum ar fi motoreta Carpați și o dubiță UAZ.

Filmările au debutat în Stâlpu, o comună la aproximativ 30 de km de București, în județul Giurgiu, la o avicola dezafectată și vor continua în București, pentru filmări de interior, urmate de Urziceni și Titu. Producția se va încheia în a doua jumătate a lunii august, iar filmul va fi lansat în vara anului 2016. În urmă cu un an, Igor Cobileanski a semnat regia primului sezon al serialului Umbre, difuzat de HBO România. Afacerea Est este al doilea lung-metraj al regizorului, după La limita de jos a cerului (2013) și scurt-metraje apreciate în circuitul festivalier național și internațional (Colecția de arome, 2013, Plictis și (inspirație), 2007, Sașa, Grișa și Ion, 2006 și multe altele).

Lung-metrajul este produs de Alien Film România, reprezentat de Iuliana Tarnovețchi și Just a moment, Lituania. Iar directorul de imagine al filmului este Feliksas Abrukauskas, un tânăr DoP din Vilnius, Lituania.