Filmul "De ce eu?", in regia lui Tudor Giurgiu, a fost vazut pana in prezent de 19.924 de spectatori in Romania, in salile de cinema din weekend, in avanpremiere si proiectii speciale - un debut spectaculos pentru o productie romaneasca, informeaza un comunicat Libra Film. Filmul a avut incasari de 276.355 lei.

Afis filmFoto: Libra Film

"De ce eu?" ruleaza din 27 februarie in 60 de sali din peste 25 de orase. Proiectiile speciale in prezenta echipei continua la Timisoara (3 martie, Filarmonica Banatul), Braila (5 martie, Casa de Cultura a Tineretului), Constanta (6 martie, Cityplex), Bistrita, Buzau, Falticeni, Piatra-Neamt, Targoviste, Buzau, Suceava si altele. Programul este actualizat permanent pe site-ul oficial deceeu.ro.

In paralel cu filmul a fost lansata si campania "Singur impotriva tuturor", initiata de echipa "De ce eu?", Expert Forum (EFOR) si HotNews.ro. Este un demers de incurajare a luptei impotriva presiunilor de orice tip, exercitate de catre sefi de institutii, politicieni sau magistrati impotriva celor multi care lucreaza in sistem, fie el public sau privat. Pe Hotnews.ro, dar si pe deceeu@hotnews.ro, sunt asteptate povesti ale unor oameni care au avut curajul sa infrunte institutii, sa demaste ilegalitati si abuzuri, sa schimbe legi.

Thriller-ul politic este inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis in 2002, la doar 29 de ani, in contextul anchetei asupra procurorului Alexandru Lele din Oradea si a presiunilor exercitate asupra sa.

Cristian este un tanar procuror idealist care incearca sa rezolve un complicat caz de coruptie in tumultuosul context social-politic din Romania anilor 2000. El investigheaza cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mita, fals si uz de fals, sustragere de documente. Ancheta are insa implicatii la nivel extrem de inalt si ii spulbera tanarului magistrat increderea in justitie. Incercind sa descopere adevarul, Cristian intra intr-o zona periculoasa si se expune unor revelatii dureroase si neasteptate.

Personajul inspirat de Panait este jucat de Emilian Oprea, actor la Teatrul "Maria Filotti" din Braila, aflat la debut in rol principal intr-un lungmetraj de cinema. Distributia este intregita Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache, Alin Florea, Lucretia Mandric, Sore Mihalache, Ionut Caras, Virgil Ogasanu.

"De ce eu?" este produs de Libra Film, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Eurimages, Programul MEDIA si SEE Cinema Network, cu participarea HBO Romania. Co-producatori: Hai-Hui Entertainment, Chouchkov Brothers, Cor Leonis Films. In Romania, filmul este distribuit de RO Image 2000, in colaborare cu Transilvania Film.