Camera groazei / The Keeper of Lost Causes este un thriller psihologic scandinav, adaptat de scenaristul filmului The Girl with a Dragon Tattoo după romanul best seller omonim scris de Jussi Adler-Olsen în 2007. Filmul care anul trecut a fost pe locul 1 în box office-ul din Danemarca, va intra incepand cu 29 august pe ecranele românești.

The Keeper of Lost Causes Foto: Afis

Filmul vorbeste despre un poliţist care redeschide un dosar mai vechi, clasat “sinucidere”, în care victima este un celebru om politic dispărut în urmă cu cinci ani, în timpul unei croaziere pe mare. Despre scriitorul Jussi Adler-Olsen s-a spus că ar fi “noul Stieg Larsson” (autorul Trilogiei Millennium).

Camera groazei / The Keeper of Lost Causes (titlul original: Kvinden i buret) este regizat de Mikkel Nørgaard (Klown ), iar rolurile principale sunt interpretate de Nikolaj Lie Kaas (Angels&Demons), Fares Fares (Safe House, Zero Dark Thirty).

Un film despre the dark side of life

Regizorul Mikkel Nørgaard (40 de ani) spune despre filmul său că “este o poveste despre partea întunecată a vieţii, despre ce se întâmplă când nu poţi să te desparţi de trecut şi acesta te macină pe dinăuntru”.

Danezul explică: “La prima vedere, este povestea unei femei care a disparut în urmă cu cinci ani şi a celui care în zilele noastre trebuie să afle ce s-a întâmplat de fapt atunci. Dar, mai presus de asta, este o poveste care dezvăluie cum gestionăm noi lucrurile oribile care ni se întâmplă de-a lungul vieţii, unii dintre noi fiind în stare să le depăşim, alţii nu. Este un thriller care explorează, într-o manieră care acum poate părea demodată, ce înseamnă să fii om. Explorează temerile noastre, vinovăţiile, ruşinea şi cum reuşim le depăşim pe toate acestea.”

Manifestul “Dogma” încă trăieşte

“În Danemarca, curentul Dogma a avut o influenţă foarte mare asupra felului în care se spun poveştile”, spune Mikkel Nørgaard. “Cu acest film am vrut să stăpânesc imaginea ca fiind cel mai puternic instrument pentru a crea un univers. Am vrut să conduc spectatorii prin tenebrele întunecoase ale acestei poveşti şi înapoi la lumină, numai prin intermediul camerei, sunetului şi muzicii. Ceea ce Hitchcock ar fi numit <>. Dar am vrut să fac asta în manieră europeană.”

Scenariul este adaptat de Nikolaj Arcel (A Royal Affair, The Girl with a Dragon Tattoo). Producător este Louis Vesth și Zentropa Group, casa de producție a lui Lars von Trier.

Un al doilea film, adaptare după romanul Fasandræberne (2008) al lui Jussi Adler-Olsen, se filmează anul acesta şi probabil va avea premiera în toamnă. Şi acesta este tot un thriller, rolurile principale fiind deţinute de aceiaşi doi actori: Nikolaj Lie Kaas şi Fares Fares.

Camera groazei este în Departamentul Q

Camera groazei / The Keeper of Lost Causes spune povestea unui detectiv de poliție și a asistentului său, transferați la nou înființatul Departament Q, o secțiune care ar trebui să sorteze cazurile vechi, rămase nerezolvate ani de zile.

Deși misiunea lor este doar de a lua în evidență dosarele, cei doi se implică în rezolvarea unuia dintre cazuri: sinuciderea din urmă cu cinci ani a unei femei, politician celebru, dispărut de la bordul unui feribot, pe mare. Dosarul a fost clasat “sinucidere”, singurul martor fiind fratele victimei, o persoană cu handicap mental.

Cei doi polițiști nu se mulțumesc cu verdicitul sinuciderii și declanșază o investigație care îi duce dincolo de fațada lumii bune din țările scandinave.

Filmul Camera groazei / The Keeper of Lost Causes este distribuit în România de Independenţa Film.