Intre proiectia lui "Queen and Country" de John Boorman (filmat in Romania) si cea a filmului de debut al lui Ryan Gosling corespondenta de azi se ocupa de ultimele filme vazute, precum si de ultimele barfe. Presa straina deja face speculatii despre favoritii la Oscar, desi mai sunt noua luni pana atunci. Timp destul ca sa apara filme si mai puternice.

Queen &CountryFoto: indiewire.com

"Primul candidat la Oscar tocmai a avut premiera la Cannes", a scris "Vanity Fair" dupa premiera lui "Foxcatcher", de Bennett Miller, unde Channing Tatum, Steve Carell si Mark Ruffalo sunt impresionanti (mai ales Carell si Ruffalo) in rolurile a doi campioni de lupte greco-romane (nu stiu daca se mai spune asa) si un bogatas cu veleitati de antrenor prinsi cu totii intr-o drama psihologica profunda.

"Rare sunt filmele care au un subtext atat de bogat", scrie "The Hollywood Reporter" azi. De fapt, si THR, si "Variety" sau "Screen International" au numai cuvinte de lauda fata de acest film pe care il considera mai bun decat precedenele filme ale lui Miller, "Capote" si "Moneyball". Sunt de acord:)

In corespondenta audio de azi facuta de pe una din terasele palatului festivalului (slava Domnului ca a iesit soarele, dar e inca vant), vorbesc despre "Foxcatcher", ca si despre "Still the Water" de Naomi Kawase, film care pentru mine s-a terminat dupa primele 2 minute, pentru ca incepe cu sacrificarea unei capre - si nu cred ca era CGI !!

Dupa a doua capra a carei beregata era taiata am plecat, impreuna cu alti jurnalisi oripilati. Banalitatea povestii de crestere a adolescentei a carei mama shamanita e pe duca si care cunoaste primii fiori ai iubirii nu justifica sacrificiul. Ma rog, nici daca filmul ar fi fost vreo capodopera nu ar fi fost justificat.

Caietul de presa, pe care l-a rasfoit azi-dimineate sperand sa descopar ceva despre necesitatea de a ucide animale pentru arta, dezvaluia faptul ca Naomi Kawase a locuit pe acea insula superba pe care a filmat si ca povestea banala despre eros si tanathos e cu atat mai personala cu cat femeia care a crescut-o si care i-a fost ca o mama a murit recent.

Bun, si? Cu asa filme in Competitia Oficiala te intrebi daca "Welcome to New York" n-a fost pana la urma suntat din motive pur politice, nu pentru ca era prost. Apropo, Dominique Strauss-Kahn a anuntat ca il da in judecata pe Abel Ferrara (vorbesc si despre asta audio).

In fine, cum e "Queen &Country", de John Boorman, filmat anul trecut la Castel Film? Cumplit de plicticos dar, fiind semnat de unul dintre cei mai mari veterani regizori in activitate (John Boorman are 80 de ani), nu prea iti gasesti cuvintele usor.

Insa faptul ca filmul e autobiografic nu il face mai bun. E un fel de "Mash" fara umor, situat in anii 50 - ani pe care, a spus Boorman in discutia cu publicul, a dorit de multa vreme sa ii sondeze pe ecran, dar e o productie finalmente modesta si demodata, cu o poveste prea putin interesanta.

Ca orice film, si ea are genul ei de public. Nu stiu de ce, sala era plina de francezi in varsta care credeti-ma ca au apreciat filmul, aplaudand foarte calduros la final.

Altfel, nici n-ai spune ca vezi Romania pe ecran - oricum decorurile principale sunt niste baraci si locuinta familiei din Shepperton care, avand un lac in fata, pare situata undeva pe la Snagov. Cu toata grija pentru productie, cu actorii cunoscuti din distributie - David Thewlis, Richard E. Grant pe langa nou-venitii Callum Turner si Caleb Landry-Jones, "Queen &Country" e modest si nu e important decat pentru venerabilul si admirabilul sau autor.

In partea audio mai vorbesc despre cum si implicarea politica e mai mult sau mai putin mimata pe covorul rosu - vezi actorii din "The Expendables 3" care dupa ce s-au plimbat cu tancul promovandu-si filmul printr-un Cannes si-asa aglomerat, s-au infiintat pe covorul rosu fiecare cu cate o foaie pe care scria "Eliberati-ne fetele", mesaj catre rapitorii fetelor din Nigeria. Ma rog, nu-i durea mana sa tina o foaie de hartie in fata.

Cam atat cu rautatile pe ziua de azi. Fug la coada la "Lost River", debutul in lungmetraj al lui Ryan Gosling. Sper sa nu imi stric parerea despre el:)...

Descarca fisierul audio in format MP3