Festivalul de Foarte Scurt Metraj "Tres Courts", care promoveaza filmul foarte scurt in toate colturile lumii, ii anunta pe cei care doresc sa participe la competitia romaneasca ca au timp pana pe 28 februarie 2014 pentru a trimite filmele lor foarte scurte insotite de cate un formular de inscriere pe adresele Institutelor Franceze din Cluj, Iasi, Timisoara si Bucuresti, informeaza Institutul Cultural Francez din bucuresti intr-un comunicat de presa. Singura conditie impusa este ca durata filmului sa nu depaseasca 3 minute, toate genurile fiind acceptate: fictiuni, documentare, animatie, filme realizate cu telefonul mobil. Participarea este gratuita.

Afis ATCFoto: Institutul Cultural Francez

Din 1991, Festivalul de Foarte Scurt Metraj "Tres Courts" promoveaza filmul foarte scurt in toate colturile lumii. Ajuns in Romania din 2007 la initiativa Institutului Francez din Romania, acest festival este in prezent difuzat, simultan la inceputul lunii mai, in aproximativ 100 de orase de pe glob, dintre care in jur de 20 de orase in Romania.

Sub eticheta Around the Tres Courts Romania - competitia romaneasca, sunt grupate filme foarte scurte realizate in Romania. Este o ocazie excelenta pentru cineastii amatori sau profesionisti, studentii la film si arte vizuale, sau pentru cei care au pur si simplu o idee geniala pe care doresc sa o arate lumii intregi, sa isi demonstreze talentul.

Cei care doresc sa participe la competitia romaneasca au timp pana pe 28 februarie 2014 pentru a trimite filmele lor foarte scurte insotite de cate un formular de inscriere (disponibil pe site-ul www.trescourt.ro) pe adresele Institutelor Franceze din Cluj, Iasi, Timisoara si Bucuresti. Singura conditie impusa este ca durata filmului sa nu depaseasca 3 minute. Toate genurile sunt acceptate : fictiuni, documentare, animatie, filme realizate cu telefonul mobil. Participarea este gratuita.

In luna martie, un juriu format din specialisti ai audiovizualului, membri ai retelei culturale francofone si parteneri va selectiona in jur de 20 de filme romanesti care vor alcatui selectia "Around the Tres Courts Romania 2014". Aceasta va fi proiectata in perioada 2-11 aprilie 2015, alaturi de selectia internationala, in aproximativ 20 de orase din tara participante la festival.

Larga difuzare a festivalului Tres Courts in Romania este cel mai bun motiv pentru a participa in competitie: filmele romanesti ajung la peste 6000 de spectatori din orase mici si mari din toata tara, arata Institutul Francez.

Filmele romanesti selectionate se vor intrece pentru Premiul juriului - decis de Juriul festivalului, pentru Premiul Publicului - decis de voturile spectatorilor de la fiecare proiectie a Festivalului din Romania si Premiul Francofoniei ¬ decis de un juriu special.

Premiul Juriului consta intr-un trofeu, un smartphone oferit de Orange si un sejur de 3 nopti la Cluj-Napoca in perioada Festivalului de Film Transilvania, cu participare la proiectiile si evenimentele TIFF in calitate de ¬guest¬, oferit de Institutul francez.

Organizatia Internationala a Francofoniei acorda un premiu special celui mai bun film romanesc care utilizeaza limba franceza si/sau care abordeaza una dintre temele:

  • drepturile omului, pace si democratie
  • diversitate lingvistica si culturala
  • dezvoltare solidara si durabila
  • educatie si formare

Premiul OIF are o valoare de 250 de euro si este insotit de o diploma.

Regulamentul si fisa de inscriere in festival, precum si alte detalii sunt disponibile pe site-ul Tres Courts Romania: www.trescourt.ro sau www.foartescurt.ro, sectiunea Regulament.

Puteti urmari filmele selectiei internationale de anii trecuti pe canalul de YouTube: http://www.youtube.com/user/trescourttv