Haute Cuisine (Les Saveurs Du Palais, in original) este un film biografic care spune povestea bucataresei personale a presedintelui francez Francois Mitterrand, de la Palatul Elysee, intre anii 1988 si 1990. Premiera in Romania va avea loc vineri, 11 octombrie. Regia este semnata Christian Vincent (La separation, Quatre etoiles), autorul lui La discrete (1990), cu care a castigat Premiul Cesar in 1991 pentru debut, "Best First Work" si pentru "Cel mai bun scenariu", precum si Premiul FIPRESCI, la Venetia.

Haute cuisineFoto: Independenta Film

Rolul bucataresei este jucat de actrita Catherine Frot (The Page Turner, The Dinner Game, Family Resemblances, Chaos), iar presedintele Frantei din acea perioada (este vorba de Francois Mitterrand) este interpretat magistral de Jean d¬Ormesson, un cunoscut scriitor si eseist francez, membru al Academiei Franceze (din 1973) si chiar membru de onoare al Academiei Romane (din 1995).

Haute Cuisine (Les Saveurs Du Palais) este distribuit in Romania de Independenta Film si va avea premiera la cinema Elvire Popesco. In prima saptamana pe ecrane, filmul va rula in cinematografele Elvire Popesco, Hollywood Multiplex, Grand Cinema Digiplex (Baneasa), Cinema City Cotroceni (AFI) si cinema Union, in Bucuresti, urmind ca in perioada urmatoare sa intre in cinematografele din toata tara.

  • Haute Cuisine - Sinopsis

Hortense Laborie (interpretata de Catherine Frot), un renumit chef bucatar din regiunea Perigord, este chemata de urgenta la Paris pentru a-si pune serviciile in slujba unui "important demnitar". Ajunsa in capitala Frantei, Hortense afla abia in masina ca drumul lor duce la Palatul Elysee, acolo unde ea urmeaza sa fie seful bucatariei private a presedintelui Frantei insusi (jucat de scriitorul Jean d¬Ormesson).

Hortense reuseste sa castige admiratia presedintelui inca din prima zi de lucru, insa intrigile de palat si mai ales restul personalului din bucataria oficiala ii fac viata amara.

  • Haute Cuisine. Amanunte inedite din "bucataria" filmului

Filmul este inspirat din povestea reala a chef-ului bucatar Daniele Delpeuch, prima si singura femeie care a gatit vreodata in bucataria oficiala de la Palatul Elysee. In 1997, Daniele Delpeuch si-a publicat cartea "Mes carnets de cuisine, du Perigord de L¬Elysee". Totusi, filmul nu este bazat integral pe cartea respectiva, ci este "un melanj amuzant de evenimente reale si pura fictiune", asa cum spune Etienne Comar (Of Gods and Men), producator si co-scenarist pentru Haute Cuisine.

Tot producatorul Etienne Comar povesteste ca, in urma cu cativa ani, a citit un articol despre Daniele Delpeuch in Le Monde. Era o pagina intreaga in care ea povestea despre cei doi ani petrecuti in bucataria privata de la Palatul Elysee.

"Povestea m-a captivat pe loc pentru ca ea nu era numai un faimos chef, dar si o femeie dintr-o bucata, o bucatareasa simpla, dar originala." Dupa ce s-au intalnit, Etienne Comar a avut deja filmul in fata ochilor. Ii mai trebuia un regizor pasionat de gastronomie. L-a gasit imediat in persoana lui Christian Vincent, un oenolog care gateste si iubeste bucataria autentica in care Daniele Delpeuch era specializata. "Impreuna cu Christian, am fost de acord imediat ca scenariul trebuie sa mearga in directia dubla: puterea gatitului, dar, in acelasi timp, gatitul pentru putere. Tema aceasta dubla ni s-a parut aspectul cel mai interesant al povestii."

De asemenea, echipa a avut nesperatul prilej de a filma cateva cadre in Palatul Elysee. "Am fost incredibil de norocosi", spune producatorul Haute Cuisine.

"Totul a inceput cu o proiectie la Palat a filmului Of Gods and Men (a rulat si in Romania sub numele Oameni si zei, distribuit tot de Independenta Film; in original: Des hommes et des dieux, din 2010, la care Comar a fost producator - n.red.). Avind in cap proiectul nostru cu bucatareasa presedintelui, am profitat atunci de ocazie pentru a ruga frumos sa fim lasati sa ne aruncam o privire prin bucatariile prezidentiale."

Regizorul Christian Vincent povesteste cum au reusit sa se intoarca si sa filmeze la Palatul prezidential cateva zile: "Am reusit sa obtinem aprobarea de a filma la Elysee pe perioada summit-ului G20 de la Cannes. Sarkozy (presedintele Frantei de atunci - n.red.) nu era in Paris, asa ca ni s-a aprobat o autorizatie exceptioanala. Am folosit-o pentru a filma scenele in care Hortense ajunge la Palat pentru prima oara."

  • Catherine Frot - actrita din rolul bucataresei presedintelui Frantei

Actrita povesteste ca, dupa ce producatorii i-au prezentat proiectul, primul pas a fost sa se intalneasca fata in fata cu personajul real pe care il va interpreta, Daniele Delpeuch, acasa la aceasta. "Nici n-am ajuns bine si m-a luat la piata", isi aminteste actrita prima intalnire cu chef-ul bucatar. "Cand a venit momentul sa pregatim masa, mi-a legat rapid un sort in jurul taliei si apoi mi-a aratat gesturile si tot ceea ce se presupune ca trebuia sa stiu in bucatarie. Eu nu sunt cine stie ce bucatareasa, asa ca a trebuit sa invat sa creez iluzia ca as fi."

Ce a impresionat-o cel mai mult pe Catherine Frot la Daniele Delpeuch a fost locul si felul in care traieste. "Tot mediul in care traieste e traditional, pastrat ca pe vremuri: casa, gradina, modul in care gateste. Totul pare neschimbat. Casa este a mamei ei, iar inainte a fost a bunicii ei. Este impresionant sa iti imaginezi ca femeia care a gandit si realizat meniurile presedintelui Frantei mai mult de doi ani la palatul sau din Paris provine din acest mediu."

-------------------------

"Haute Cuisine / Les Saveurs Du Palais" este distribuit in Romania de Independenta Film, casa de distributie care promoveaza filme independente de referinta, de nisa sau castigatoare ale unor premii internationale prestigioase. Independenta Film a distribuit pelicule ca "Politist, adjectiv", "Amour", "The Hunt", "Los Amantes Pasajeros", "Trainspotting", "Amelie", "Melancholia", "Todo sobre mi adre", "In The Mood for Love", "Vicky Cristina Barcelona", "Dogville", etc.