O noua editie TIFF a luat sfarsit la Cluj, dupa 10 zile in care sute de invitati, jurnalisti si voluntari si ai festivalului au animat atmofera orasului. TIFF-ul nu se incheie insa aici: gratie Casei TIFF, recent inaugurate, proiectiile, intalnirile si concertele continua pe tot parcursul anului. Cinefilii sunt invitati sa-i treaca pragul in fiecare zi si sa prelungeasca astfel experienta unica din timpul festivalului.

TIFF 2012Foto: TIFF

Potrivit organizatorilor, Festivalul International de Film Transilvania creste de la an la an, dovada si numarul record de filme proiectate anul acesta: 241 din 46 de tari, cu 21 mai multe decat in 2011. In total, au fost 400 de proiectii care, impreuna cu toate celelalte evenimente din programul TIFF, au atras peste 67.000 de spectatori, cu aproape 10% mai multi decat anul trecut.

Ca in fiecare an, TIFF-ul a adus la Cluj sute de invitati romani si straini - regizori, actori, producatori si distribuitori, directori de festivaluri, ziaristi si critici de film. In total, 1330 de invitati si jurnalisti acreditati au participat la evenimentele TIFF.

De buna desfasurare a sutelor de proiectii, a concertelor si a evenimentelor speciale s-a ocupat o echipa de circa 300 de profesionisti, ajutata de 493 de voluntari - un numar record pentru festival -, cu 88 mai multi decat anul trecut. Gratie apelului lansat de TIFF in Anul european al imbatranirii active si al solidaritatii intre generatii, mai multi oameni cu experienta au acceptat sa lucreze cot la cot cu adolescentii si tinerii. Astfel, cel mai tanar voluntar TIFF a avut 16 ani, iar cel mai in varsta, Greg Smith, un american din San Francisco - 63 de ani. La editia precedenta, cel mai "in varsta" voluntar a avut 33 de ani.

Noul site TIFF, mai atractiv si mai usor de utilizat, a adus circa 45.000 de vizitatori unici din 93 de tari in cele 10 zile de festival. Versiunea pentru mobil m.tiff.ro a generat circa 5000 de accesari de pe telefoanele mobile. In total, continutul www.tiff.ro, updatat zilnic cu materiale scrise, foto si video, a avut parte de 92.891 de vizite in timpul festivalului. De la editia precedenta, pagina de Facebook a primit in jur de 7.000 de noi fani, avand in prezent peste 24.000 de simpatizanti.

TIFF 2012 s-a bucurat de prezenta unor invitati prestigiosi, care s-au declarat impresionati de entuziasmul spectatorilor si de calitatea selectiei. ¬This festival is really mishto!¬, a exclamat

Geraldine Chaplin pe scena Teatrului National din Cluj, la inmanarea Premiului pentru intreaga cariera TIFF 2012. Actrita Melissa Leo, premiata cu Oscar pentru rolul din The Fighter (2010), a sustinut un masterclass in cadrul Transilvania Talent Lab, marturisind la final ca energia pe care o degaja festivalul a coplesit-o: "Exista atata speranta si atata tinerete in festivalul asta, incat, aveti cuvantul meu, va asteapta numai lucruri mari in viitor", a spus Melissa Leo.

Dieter Kosslick, directorul Festivalului International de Film de la Berlin si unul dintre cei mai importanti profesionisti din industria filmului, a venit pentru prima data la Cluj, iar experienta a fost de neuitat. "Mi-a fost intotdeauna clar ca ar trebui sa vin la Cluj. Singurul motiv care m-a oprit pana acum sa fac asta a fost de natura organizationala. Prima impresie: mi-a amintit de Sarajevo acum cativa ani. Simti cu adevarat un entuziasm care s-a declansat in oras, cu oameni pe strazi si in cinema. Vezi cu adevarat ca lucrurile vibreaza si sper ca sentimentul acesta va fi conservat, pentru ca acestea sunt festivalurile ce vor rezista in viitor", a declarat Kosslick intr-un interviu pentru editia zilnica AperiTIFF.

Renumitul regizor thailandez Pen-Ek Ratanaruang, pe care TIFF-ul l-a celebrat in 2008, in sectiunea 3X3, a sustinut un masterclass de regie si si-a prezentat cel mai recent film, Impuscat in cap, in sectiunea Oameni si zei. Cineastul a savurat in mod special intalnirile cu spectatorii TIFF. "Cred ca publicul e grozav. Cred ca apreciaza cu adevarat tipuri diferite de film. Mi-am dat seama dupa intrebarile pe care le-au pus oamenii. Par sa stie foarte bine ce se intampla", a remarcat Ratanaruang.

La randul sau, Robert Olla, directorul executiv Eurimages - fondul Consiliului Europei pentru cinematografie, s-a declarat fericit ca a ajuns la Cluj: "In mod esential, TIFF are reputatia printre cei din industrie de a fi un festival nepretuit atat in ceea ce priveste filmele bune cat si atmosfera foarte prietenoasa; o combinatie esentiala pentru optimizarea schimburilor de proiecte si idei intre profesionisti".

Kjartan Sveinsson, membru al trupei Sigur Ros si al juriului Competitiei, a fost asaltat cu intrebari atat de fanii formatiei islandeze, cat si de cinefilii care au vazut documentarul dedicat trupei, Inni (r. Vincent Morisset). "TIFF-ul imi da un sentiment placut. E foarte relaxant, e bine organizat si chiar ma simt foarte bine", a declarat Sveinsson.