Regizat, scris si produs de Anca Damian, “Crulic - drumul spre dincolo” primeste din nou unul dintre cele mai aparte premii ale industriei de cinema, Amnesty Award, la Festivalul CPH DOX din Copenhaga, pentru modul creativ în care spune povestea si pentru tonul său obiectiv. Recent, filmul Ancăi Damian a mai fost premiat la două dintre cele mai importante festivaluri de film din Polonia si Germania, precum si la două festivaluri de documentar din Cehia şi România.

„Filmul reprezintă o tragică poveste reală a nedreptătii umane, spusă prin intermediul unei animatii extraordinar de inventive si creative”, spune motivatia Juriului. „Realitatea animată, însotită de tonul obiectiv al naratiunii, creează un mod netraditional de a spune povestea. Iar asta îi permite spectatorului să se identifice firesc cu personajul”, continuă declaratia.

“Crulic - drumul spre dincolo” a primit recent menţiunea specială a Juriului Festivalului Internaţional de Film de la Varşovia si Menţiunea acordată de Juriul ecumenic, în Polonia, ţara în care s-a petrecut drama relatată de film. La Cottbus i-a fost acordată Mentiunea specială a juriului international, pentru relatarea unei povesti bazate pe fapte reale cu ajutorul unor tehnice de animatie diversificate, si Premiul ecumenic, pentru modul inovativ prin care li se acordã dreptul la replicã celor ce nu mai sunt. A urmat Premiul Silver Eye Award, la Jihlava (Cehia), o distincţie ce recompensează „filme documentare creative şi excepţionale din Europa Centrală şi de sud-est” şi Premiul pentru cel mai bun documentar românesc, oferit în cadrul celei de-a 11-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Documentar Astra, de la Sibiu.

După CPH DOX Copenhaga, lungmetrajul va participa la alte festivaluri internaţionale de prestigiu, printre care Festival dei Popoli (Florenţa), Göteborg, Carrefour de l’animation - Le Forum des Images (Paris), New Directors - New Films (New York) si Crossroads Europe (Linz).

Anca Damian a semnat în 2008 regia lungmetrajului de ficţiune Întâlniri încrucişate, selectat de numeroase festivaluri internaţionale de film ca Pusan, Chicago, Goteborg, Pune International Film Festival, Festival of East European Cinema (Cottbus), India International Film Festival (Goa) şi Rome Independent Film Festival. Regizoarea a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L Caragiale şi este doctor în Arte, Cinema şi Media. A lucrat ca director de imagine al lungmetrajelor Rămânerea (1991) şi Drumul câinilor (1992) şi la o serie de scurtmetraje şi documentare premiate. A Very Unsettled Summer este titlul următorului proiect al Ancăi Damian.

Crulic – drumul spre dincolo este narat de Vlad Ivanov. La realizarea lui a participat echipa formată din Dan Panaitescu, Raluca Popa, Dragoş Ştefan, Roxana Benţu, Ţuliu Oltean şi editorul Cătălin Cristuţiu. Scris, regizat şi produs de Anca Damian, lungmetrajul este este o producţie Aparte Film, co-produs de Fundacja im. Ferdynanda Magellana, Editura Video a Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi Krakow Festival Office. Co-finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei, Polish Film Institute, Krakow Regional Film Fund şi realizat cu sprijinul HBO România, TVR și al Fundaţiei Soros România, Crulic – drumul spre dincolo este distribuit în cinematografele românești de Independenţa Film, casa de distribuție care promovează filme independente de referință, de nișă sau câștigătoare ale unor premii internaționale prestigioase, pelicule ca ”Todo sobre mi madre”, “Trainspotting”, ”Melancholia”, ”Amélie”, ”In The Mood for Love”, ”Vicky Cristina Barcelona”, ”Dogville” etc.).

În Bucuresti, pelicula este distribuită de Independenta Film si rulează la Grand Cinema Digiplex si la Cinema City Sun Plaza, iar la Cluj, la Cinema Arta – Eurimages.