Presedintele Ungariei, Pal Schmitt, i-a invitat pe romanii de etnie maghiara sa faca demersurile necesare pentru obtinerea dublei cetatenii, care ii poate ajuta sa obtina anumite drepturi.

"Va rog sa imi permiteti sa nu trec pe langa dubla cetatenie, sa spun macar o fraza. Ii felicit pe cei care au cerut deja acest lucru si va sfatuiesc sa cereti dubla cetatenie prin care fiecare va puteti intari nu doar sufleteste, dar si intr-o forma juridica fata de patria mama. O comunitate se poate intretine cel mai bine prin cultura, muzica, arta, arta grafica, literatura prezinta forta prin care noi putem sa ne adresam intre noi si celorlalte natiuni. Aceste meleaguri au misiunea ca limba, credinta, traditia sa creeze buna intelegere", a declarat presedintele Ungariei duminica, inaintea concertului care a incheiat Zilele Culturale Maghiare din Cluj, scrie Agerpres.

Seful statului ungar a afirmat ca se bucura ca se afla intr-una din cele mai frumoase piete din Europa, respectiv Piata Unirii din centrul Clujului, unde se afla una dintre cele mai mari si mai importante biserici romano-catolice din Transilvania, dar si statuia lui Matei Corvin, considerat cel mai mare rege al Ungariei, dupa Stefan I, care a intemeiat statul ungar.

"Clujul nu este cunoscut numai dupa maghiari, in aceasta regiune de secole traiesc impreuna si romani si sasi care s-au format prin interactiuni si au creat cultura ardeleneasca. Ma bucur in mod special de faptul ca artele determinante pentru Zilele Culturii Maghiare, muzica, dansul, teatrul, pictura, poezia, sau chiar mestesugurile servesc ca o limba comuna, ca un liant intre locuitorii si comunitatile nationale ale orasului, intre care prezenti in numar mare si cei care nu dispun de graiul unguresc (...) Sper ca totdeauna vor fi aici maghiari, sper ca putem convietui impreuna, sa iubim ceea ce este al nostru, Domnul sa dea sa fie asa", a mai spus Pal Schmitt.

Presedintele Ungariei se afla intr-o vizita de doua zile la Cluj-Napoca, unde a participat la Zilele culturale Maghiare din Cluj. Manifestarea a fost organizata pentru a doua oara in acest an, scopul ei fiind acela de a aminti clujenilor ca in data de 19 august 1316 a Clujul a fost ridicat la rangul de oras printr-un document semnat de regele Carol Robert de Anjou.

De asemenea, ziua de 20 august, a regelui Stefan I, intemeietorul statului ungar, este una dintre cele mai mari sarbatori ale maghiarimii.