Administratia Nationala de Meteorologie a emis luni o atentionare cod galben de ploi torentiale care vizeaza mai multe judete din jumatatea de sud a tarii. Avertizarea intra in vigoare luni, la ora 18.00 si este valabila pana marti, ora 21.00.

Cod galben de ploi 25 - 26 iulieFoto: Administratia Nationala de Meteorologie

Potrivit meteorologilor, in intervalul mentionat vor fi averse in majoritatea regiunilor. Cantitatile de apa vor depasi local 20...25 l/mp si izolat 60 l/mp, in sud-vestul tarii, in Carpatii Meridionali, de Curbura si Subcarpatii Getici.

Ploile vor avea si caracter torential si vor fi insotite de intensificari de vant, descarcari electrice si posibil grindina.

ANM mentioneaza ca astfel de fenomene se vor semnala si in celelalte regiuni, indeosebi in Transilvania si zona Carpatilor Orientali, dar pe suprafete mai restranse.

Cod portocaliu de inundatii in Timis, Caras-Severin si Vrancea

Avertizare hidrologica 25 - 27 iulie

Avertizare hidrologica 25 - 27 iulie

Foto: INHGA

Si hidrologii au emis luni o atentionare cod portocaliu de inundatii pentru Barzava si Ramnicu Sarat, in timp ce mai multe multe rauri din judetele Timis, Caras-Severin, Hunedoara, Gorj si Mehedinti vor fi sub cod galben de inundatii. Avertizarea hidrologica este valabila in intervalul 25 iulie, ora 20.00 - 27 iulie, ora 12.00.

Potrivit unui comunicat al Institutului National de Hidrologie si de Gospodarire a Apelor (INHGA), "avand in vedere situatia hidrologica actuala si precipitatiile cu caracter torential prognozate pentru urmatoarele 24 ore, se pot produce scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie, rauri necadastrate si cresteri de debite si niveluri pe rauri cu depasiri ale cotelor de atentie si ale cotelor de inundatie.

Astfel, se instituie COD PORTOCALIU - incepand cu data de 26 iulie, ora 06:00, pe raul Barzava - jud. Caras-Severin si Timis si pe raul Ramnicu Sarat, amonte si aval statia hidrometrica Tataru - jud. Vrancea.

Se instituie COD GALBEN - incepand cu data de 25 iulie, ora 20:00, pe raurile din bazinele Bega Veche, Bega, Timis, Barzava, Moravita, Caras, Nera, Cerna - jud. Tmis, Caras-Severin, pe Desnatui si pe Jiu - amonte Filiasi si pe afluentii sai, Motru si Gilort - jud. Hunedoara, Gorj si Mehendinti.

INHGA mentioneaza ca aceste fenomene se pot produce si pe afluenti de grad inferior ai raurilor marcate pe harta si pe cursurile de apa necadastrate.

De asemenea, in intervalul avertizarii, aceste fenomene se pot produce izolat si pe alte rauri mici din zona de munte, din alte bazine hidrografice.