Parintele Arsenie Papacioc, duhovnicul manastirii Sfanta Maria din Techirghiol, a murit marti, la 97 de ani. S-a nascut in 15 august 1914, in comuna Perieti, judetul Ialomita, si era considerat, potrivit site-ului crestinortodox.ro, unui unul dintre cei mai mari duhovnici ai Ortodoxiei.

A primit o pedeapsa de 40 de ani de inchisoare, pentru apartenenta la Garda de Fier. "Eu insa am fost judecat pentru ca fac parte din Rugul Aprins cat si din Garda de Fier. M-au condamnat 40 de ani sa fie siguri ca acolo voi zace in veci", dupa cum marturisea parintele, pe site-ul citat.

Purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei Tomisului, parintele Alin Boc, a declarat, pentru Agerpres, ca medicii de pe ambulanta chemata la manastire nu au mai putut sa faca nimic pentru salvarea acestuia.

Potrivit acestora, parintele Arsenie Papacioc a facut un stop cardio-respirator, in chilia sa situata la intrarea in manastire.

In luna martie, duhovnicul Manastirii Techirghiol suferise o interventie chirugicala dupa ce cu o luna inainte fusese internat cu probleme urologie si cardiologice.

Parintele Papacioc, pe numele sau de mirean Ilie, si-ar fi serbat miercuri onomastica. Supranumit Patriarhul Dobrogei si considerat unul dintre cei mai mari duhovnici ai bisericii crestin-ortodoxe, batranul parinte a fost duhovnicul Mitropolitului Ardealului, Bartolomeu Anania.

Arsenie Papacioc s-a nascut la 15 august 1914, in comuna Perieti, judetul Ialomita. In anul 1949 a primit tunderea in monarhism la Manastirea Antim din Bucuresti, iar in anul 1976 a venit la manastirea de la Techirghiol, unde a ramas pana in ultima clipa de viata.

In camera sa, mobilata modest, Arsenie Papacioc era inconjurat de carti bisericesti si de credinciosi pe care ii primea si carora le oferea binecuvantarea sa.

Parintele Papacioc a trecut prin puscariile comuniste unde a patimit alaturi de Parintele Iustin Parvu, Ioan Ianolide, Valeriu Gafencu, Nichifor Crainic, Mircea Vulcanescu si altii.

Este autorul mai multor lucrari beletristice, printre care 'Convorbiri duhovnicesti', 'Ne vorbeste Parintele Arsenie' si 'Vesnicia ascunsa intr-o clipa'.

Inhumarea Parintelui Arsenie Papacioc este programata pentru joi, cand este asteptat la Techirghiol si Preafericitul Patriarh Daniel.

A fost un adversar al pasapoartelor biometrice. Vezi mai jos ce credea parintele despre ele: