Focoasele furate sambata din trenul care le transporta de la fabrica de armament din Zarnesti spre Bulgaria erau detonatoare pentru proiectile-racheta si urmau sa fie reparate intr-o fabrica din tara vecina, a declarat, pentru agentia Novinite, un reprezentant al Sage Consultants AD, compania privata careia ii era destinat armamentul. Potrivit lui Gencho Hristov, CEO al Sage Consultants, din tren ar fi disparut, in total, 80 de focoase pentru rachete, si nu 64, cum s-a anuntat initial in Romania.

"Focoasele care veneau din Romania erau de fapt munitie veche - proiectile-racheta si detonatoare - si urmau sa ajunga in fabrica VMZ Sopot din tara noastra, pentru a fi inlocuite elementele vechi si a deveni din nou functionale. Detonatoarele erau transportate separat de proiectile", a explicat reprezentantul firmei bulgare.

Focoasele au disparut sambata dintr-un tren care transporta armament de la Zarnesti spre Bulgaria, disparitia fiind semnalata in Gara Stanesti din judetul Giurgiu. Parchetul Militar Bucuresti a deschis o ancheta in acest caz. Focoasele pentru rachete furate in Romania nu erau destinate armatei bulgare, ci unei companii private din tara vecina, a precizat ministerul bulgar al Apararii.

Potrivit unor surse judiciare, trenul venea de la o fabrica de armament din judetul Brasov si avea destinatia Bulgaria, iar transportul, care reprezenta export de armament, era pazit de jandarmi.

Conform surselor citate, de la Brasov spre Bulgaria trenul ar fi avut trei opriri, iar disparitia lazilor cu focoase a fost sesizata de catre angajatii CFR din Gara Stanesti (Giurgiu), care au observat ca de la unul dintre vagoane lipsea sigiliul.

Ulterior, impreuna cu jandarmii si Politia a fost constatata lipsa celor patru lazi in care se aflau focoasele pentru racheta.

Luni, procurorii au deschis un dosar penal in rem pentru furt calificat si rupere in sigiliu in acest caz.

In plus, televiziunile de stiri au anuntat, luni, ca mecanicul trenului este anchetat de procurori dupa ce ar fi oprit in acea zi in localitatea Stanesti (judetul Giurgiu) pentru a vinde 70 de litri de motorina. Potrivit unor informatii, cei 10 jandarmi care pazeau garnitura de tren se aflau in primul vagon al trenului si se uitau la televizor.