De la Henric al IV-lea, supranumit si Vert-Galant, si pana la Bill Clinton, trecand pe la John F. Kennedy, micile istorii ale marilor lideri sunt pigmentate cu anecdote despre apetitul lor sexual insatiabil. Fara insa a depasi limitele legale, noteaza Le Figaro.

Scandalul Strauss-Kahn reaminteste o realitate istorica pe care poate am uitat-o, noteaza ziaristii francezi: sexul nu este o simpla componenta a puterii, este puterea. Privind in urma, se observa ca puterea actioneza ca un afrodisiac. Sexualitatea sefilor de stat a facut casa buna cu politica, cu conditia sa fie discreta...Scandalurile sexuale ale lui Berlusconi au tinut prima pagina a ziarelor din toata lumea. Nici Romania nu a dus lipsa de exemple de mari seducatori, pornind de la Stefan cel Mare si pana la Carol al II-lea...

JFK: "Cele mai bune 20 de secunde din viata mea"

John Fitzgerald Kennedy a ramas in istorie ca un presedinte tanar, frumos, cu un corp de atlet si idealistul care a vrut sa schimbe America. Sunt uitate toate zonele de umbra ale existentei sale, boala sa, legaturile cu mafia si apetitul sau sexual obsesiv, compulsiv si periculos din punct de vedere politic. Intre sex si putere, Kennedy face o figura de echilibrist.

Seducator reputat, el considera orice femeie un obiect potential pentru satisfacerea dorintelor sale. Are aventuri cu o serie de celebritati, printre care Jayne Mansfield, Gene Tierney, Marlene Dietrich, Marilyn Monroe, Lee Remick sau Norma Shearer. Unele i-au lasat amintiri care nu pot fi sterse, cum este cazul lui Angie Dickinson: "Cele mai bune 20 de seccunde din intreaga mea viata", dupa cum marturisea JFK.

Dar sub aceasta aparenta de sanatate, JFK era ros de boli. Suferea de o deficienta a glandelor suprarenale (maladia Addison) si de o osteoporoza foarte dureroasa. Pentru a suporta durerile, Kennedy lua medicamente cu pumnul: cortizon, hormoni tiroidieni, opium si amfetamine ... Pe scurt, un cocktail exploziv care ii permitea sa afiseze o energie iesita din comun, in ciuda suferintelor.

Sexul a devenit pentru el un remediu indispensabil pentru durerile continue. Viata sa sexuala a devenit o problema de stat care a ingrijorat pana si CIA. El nu facea un secret din aceasta pasiune. In 21 decembrie 1961, in timpul unei intalniri oficiale cu premierul britanic Harold Macmillan, ii marturiseste acestuia: "Trei zile fara sa faci dragoste - o durere de cap garantata. Nu stiu daca este si cazul tau, Harold".

Sexul, institutie politica

Pentru a-si satisface pofta de sex, Mao Zedong a organizat o retea imensa de tinere curtezane venite din toate colturile Chinei. Acest comportament se inscrie perfect in traditia imparatilor Chinei, care isi atribuiau longevitatea vietii sexuale intense. Medicul particular al lui Mao, dr Li Zhisui, i-a prescris intai injectii cu praf din coarne de cerb, un afrodisiac traditional chinezesc, si ulteior un medicament descoperit de Ana Aslan: "vitamina H3" sau Gerovitalul.

Ardorea sexuala a presedintelui creste o data cu varsta si recruteaza femei tinere din toata tara, in general cu varste cuprinse intre 18 si 22 de ani, majoritatea virgine. Mao si-a amenajat o imensa si luxoasa locuinta destinata vietii sale sexuale. Cum remarca dr Li Zhisui, "niciodata nu avea destul loc in imensul sau pat pentru a primi pe toata lumea, cateodata trei, patru sau cinci femei in acelasi timp". Mao a murit la varsta de 83 de ani.

Sexul, spectacolul puterii

In Franta, multiplele cuceriri sentimentale ale lui Henri al IV-lea sau ale Regelui Soare sunt celebre si se inscriu in conceptia legate de puterea absoluta. Henric al IV-lea a ramas celebru pentru cele 75 de cuceriri amoroase care i-au adus supranumele de Vert-Galant. Aceasta abundenta de amante, pana la o varsta inaintata, alese din toate mediile sociale, au facut din "bunul reege Henric" un suveran foarte popular. La aproape 60 de ani, se indragosteste de tanara Charlotte de Montmorency, in varsta de 15 ani. Dupa o disputa, regele este gata sa declanseze un conflict armat pentru a-si recupera tanara amanta, care fugise in strainatate ...

Exemplul lui Napoleon, incarnarea a puterii politice, este foarte interesant. La inceput, nu parea foarte interesat de sex. Cu toate acestea, pe masura ce puterea sa crestea, Imparatul a devenit un mare consumator de sex. Chiar daca a ramas un amant stangaci si grabit, sunt cunoscute 60 de amante ale sale. Adeseori, relatiile sale sunt expeditive: Stendhal vorbea de "trei minute". Foarte putin galant cu femeile, era de o grosolanie proverbiala. Napoleon mergea drept la scop, nu pierdea timpul cu amabilitatile. Maresalul Duroc ii aducea femeile. Scena se petrecea in acelasi fel. Asezat la masa, Napoleon semna decrete, cu sabia langa el. Ii cerea tinerei femei sa se dezbrace si sa se aseze in pat, isi satisfacea nevoile fizice intr-o maniera grosolana, dupa care femeia pleca.

O societate "hiper-sexualizata"

Asocierea temelor sexuale cu cea a puterii poate parea anecdotica in societatile noastre, obsinuite cu separarea sferelor private de cele publice.

Istoria recenta aminteste de scandalul Bill Clinton-Monica Lewinsky.

In Franta, ultimii presedinti aveau si ei un libidou in afara normalitatii. Francois Mitterrand era un mare seducator, i se cunosc multe amante, de la Annie Girardot la Edith Cresson sau Dalida. Jacques Chirac a avut multiple relatii amoroase, printre care figureaza o ministra si o actrita italiana. Nici Valery Giscard d'Estaing nu a ramas in urma.

Ceea ce pare uluitor in Franta este ca viata privata a lui Mitterrand sau Chirac nu a impiedicat realegerea lor. Poate ca i-au facut favoriti, intr-o anumita masura ... ca un indepartat vestigiu al traditiei monarhice si al amintirii lui Vert-Galant...incheie Le Figaro.