Regia Autonoma de Transport Bucuresti solicita Consiliului General al Municipiului Bucuresti "din doua in doua saptamani" majorarea pretului unei calatorii, existand inca din 2010 o solicitare privind cresterea pretului la 1,80 lei/calatorie, a declarat directorul general al RATB, Adrian Crit, potrivit Mediafax.

Pretul unei calatorii cu RATB este in prezent de 1,30 lei si nu a mai fost majorat din februarie 2008.

"Din doua in doua saptamani fac solicitari la municipalitate pentru cresterea tarifelor si argumentez de fiecare data aceasta crestere", a declarat Crit dupa o conferinta de presa.

El a explicat ca pretul combustibilului a crescut cu circa 25% in ultimul an, ca circa 500 de vehicule marca Mercedes au iesit din garantie, ceea ce inseamna costuri de exploatare mai mari, si ca este necesar sa existe in fiecare an un buget pentru reinnoirea parcului.

Intrebat ce sanse exista pentru majorarea pretului unei calatorii in acest an, seful RATB a raspuns ca "este destul de greu in acest an, dar din pacate daca in 2011 nu se intampla nimic, la anul o sa fie si mai greu".

El a precizat ca in Bucuresti exista zilnic in circulatie 850 de autobuze, 350 tramvaie si 195 de trolebuze, acoperind cererea.

"Aceasta este nevoia din momentul de fata si cred ca observati ca s-a redus parcul pentru ca aceasta este cererea in momentul de fata. Ne adaptam cererii pentru ca dorim sa nu avem costuri inutile. Gradul de incarcare la ora de varf nu depaseste circa 50 de persoane/vechicul, in conditiile in care capacitatea maxima este de 100 de persoane", a continuat Crit.

Intrebat ce costuri vor suporta clientii RATB dupa eliminarea biletelor, in urmatoarele zile, Crit a raspuns ca o persoana are la dispozitie mai multe modalitati de plata.

"Exista posibilitatea achizitiei unui card nominal de la un centru de vanzare online si incarcarea acestuia cu minim 15 lei sau cu un abonament, ceea ce inseamna ca persoanele nu trebuie sa achite costul suportului de card. Daca un client alege cardul nenominal trebuie sa achite costul suportului de card, de 3,70 lei daca acel card este de tip activ sau de 1,60 lei daca alega varianta unui card multiplu, care nu poate fi reincarcat. Apoi mai exista cardul emis impreuna cu BCR", a explicat seful RATB.

El a precizat ca RATB vrea sa lanseze cat mai repede posibil carduri speciale pentru pensionari, care beneficiaza de tarife preferentiale, pentru a avea o mai buna evidenta a celor care le utilizeaza.

Crit a sustinut ca nivelul fraudei pentru calatoriile cu RATB este in jur de 30%, iar sistemul de validare electronica va da posibilitatea de monitorizare a numarului de calatori.

El a mentionat ca RATB incaseaza lunar circa 20 de milioane de lei plus TVA, in conditiile in care exista zilnic aproximativ 2 milioane de calatori, dintre care circa 1,3 milioane de persoane au carduri active pentru plata calatoriei.