Cinci delfini au fost gasiti morti, in ultimele doua zile, in mai multe zone de pe litoralul romanesc al Marii Negre, relateaza Mediafax. Potrivit informatiilor, exemplarele au fost aduse la tarm de valuri dupa ce, cel mai probabil, s-au prins in plase de pescuit.

Reprezentantii organizatiei Oceanic Club Constanta au declarat ca, in ultimele doua zile, echipajul programului "Delfinii in criza! - Dolphins in distress!" a primit semnalari privind existenta a sapte delfini esuati in mai multe puncte de pe litoral. Dintre acestia, cinci exemplareau fost identificate: doua in zona plajei dintre Eforie Sud si Tuzla, unul la nord de Costinesti, unul pe grindul Chituc si unul la Olimp.

Delfinii au fost preluati de echipa Oceanic Club in vederea investigatiilor asupra cauzelor mortii. Dintre cei cinci delfini esuati, patru sunt marsuini, respectiv trei femele si un mascul, morti in decursul ultimei luni, iar al cincelea este un mascul afalin, mort in urma cu aproximativ doua - trei saptamani.

Biologul Razvan Popescu Mirceni a afirmat ca "celelalte doua semnalari au fost in dreptul hotelului Paradisio din Mangalia si pe plaja 3 Papuci din Constanta", insa echipa Oceanic Club nu a reusit sa gaseasca respectivele exemplare.

Cauza mortii delfinilor este inecul dupa ce exemplarele s-au prins in plase de pescuit, au spus reprezentantii Oceanic Club Constanta.

Popescu a afirmat ca "afluxul de cazuri intr-un interval scurt de timp, desi moartea acestor exemplare a survenit in momente diferite, consideram ca se datoreaza si conditiilor meteorologice: vantul predominant dinspre est-nord-est care a impins cadavrele catre tarm. Acest fapt ne indreptateste sa afirmam ca numarul de cazuri de cetacee din zona costiera romaneasca ucise de unelte de pescuit este mai mare decat numarul celor care esueaza pe tarm".

Biologul sustine ca, de la inceputul anului si pana in prezent, echipa Oceanic Club a inregistrat 11 decese ale unor delfini, plus cele doua neconfirmate.