Trupul neinsufletit al sublocotenentului post-mortem Catalin-Ionel Marinescu, cazut la datorie in timpul indeplinirii unei misiuni in Afganistan, va fi repatriat cu o aeronava militara a Fortelor Aeriene Romane, care va ateriza joi, 12 mai, in jurul orei 14.00, la Flotila 90 Transport Aerian din Otopeni, informeaza un comunicat al Ministerului Apararii.

Ministrul apararii nationale Gabriel Oprea va participa la ceremonia militara si religioasa organizata la aeroport.

Caporalul Catalin-Ionel Marinescu, din Batalionul 26 Infanterie "Neagoe Basarab", a cazut la datorie marti, 10 mai, in jurul orei 06.00, in Provincia Zabul, Afganistan.

In timpul desfasurarii unei misiuni de patrulare pe autostrada A1, militarul executa cercetarea terestra a unui obiectiv, conform procedurilor. In urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat, caporalul a fost grav ranit, fiind transportat de urgenta cu un elicopter echipat MEDEVAC la Spitalul Militar din baza Lagman pentru ingrijiri medicale.

Cu toate eforturile depuse de personalul medical pentru salvarea vietii sale, caporalul Marinescu a decedat.

Militarul, in varsta de 28 de ani, era necasatorit.

Ministrul apararii nationale Gabriel Oprea a semnat ordinul de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem a caporalului Catalin-Ionel Marinescu, care si-a sacrificat viata sub culorile Drapelului national, savarsind acte de devotament exceptional in timpul executarii misiunii in teatrul de operatii din Afganistan.

De asemenea, ministrul apararii nationale a inaintat Presedintelui Romaniei propunerea de decorare a sublocotenentului post-mortem Catalin-Ionel Marinescu cu Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler, pentru militari, cu insemn de razboi.