Arheologii au facut o descoperire spectaculoasa, potrivit specialistilor in Evul Mediu, la Alba Iulia, unde acestia au scos la iveala ruinele celei mai vechi biserici din oras, posibil din secolul al X-lea, transmite Agerpres.

Intr-o conferinta de presa desfasurata vineri la Muzeul National al Unirii, arheologul Daniela Marcu Istrate a aratat ca biserica ar putea fi cea mai veche din Transilvania si ca ea ar putea fi cea in care a slujit episcopul Hierotheus, care a avut misiunea de a crestina populatia acestei regiuni, in jurul anului 950.

La o distanta de circa 24 de metri vest de Catedrala Romano-Catolica au fost descoperite, in ultimele doua zile, la o adancime medie de un metru, ruinele unei abside semicirculare, apartinand unei biserici medievale timpurii. Absida are fundatii late de 1,15 metri, din bolovani de piatra si rare fragmente de caramida, si o deschidere estimata la 6 metri. Din aceste masuratori rezulta ca biserica a fost o constructie impunatoare, care a dat axul celor doua catedrale romano-catolice, fara sa fie insa suprapusa de acestea.

Specialistii cred ca aceasta biserica ar putea fi o ctitorie a principelui Gyula, crestinat la Constantinopol si intors in Tourkia impreuna cu episcopul Hierotheus, sau de asemenea este posibil ca lacasul de cult sa fie o ctitorie din jurul anului 1000 a regelui Stefan.

Ruina descoperita in mod accidental in timpul lucrarilor de amenajare a drumului si de modernizare a instalatiei de apa este, fara indoiala, sustine Daniela Marcu Istrate, cea mai veche biserica din Alba Iulia, in oricare dintre variante fiind construita inainte de separarea oficiala a Romei de Constantinopol, in 1054.

"Desi se afla sub pamant si inca nu cunoastem caracteristicile ei, putem spune ca este un monument istoric de o valoare exceptionala," a apreciat arheologul.

Sapaturile din zona absidei vor continua in urmatoarele luni, cand conditiile vor fi favorabile extinderii cercetarilor. In locul respectiv urma sa fie amenajat un scuar de forma semicirculara. Mai intai a fost gasita ruina unei fantani, de secol XVII, iar in urma adancirii sapaturilor a aparut absida. In zona au fost descoperite si 43 de morminte, datate in jurul anului 1200.

In Catedrala Romano-Catolica 'Sfantul Mihail' din Alba Iulia, cel mai bine pastrat vestigiu sacral medieval din Europa Centrala, se afla locul de veci al lui Iancu de Hunedoara, dar si al altor principi din familiile Sigismund, Rakoczy si Bethlen.

La circa 20 de metri distanta de ruinele absidei, in ultimele trei saptamani a fost descoperit un alt loc sacru, un templu dedicat zeitei Nemesis, datat sfarsitul de secol II - inceputul de secol III. A fost gasit mai intai un altar votiv, apoi un basorelief de marmura si in final o statuie a zeitei, statuia reprezentand cea mai importanta descoperire facuta in ultimul deceniu in anticul oras roman Apulum.

Vestigiile au fost descoperite in spatiul dintre Catedrala Romano-Catolica si Catedrala Ortodoxa, in cadrul lucrarilor de reabilitare a zonei interioare a Centrului Istoric Alba Iulia.

Cu prilejul acelorasi lucrari a fost descoperit, tot in premiera, un sector din 'Via Principalis', drumul care facea legatura intre poarta de sud si cea de nord a castrului roman de la Apulum si pe care se pastreaza chiar urme de uzura de la rotile atelajelor romane.