Arheologii din Alba Iulia au descoperit in interiorul Cetatii din municipiu un templu roman dedicat zeitei Nemesis, in incinta caruia au gasit o statueta a zeitei, un basorelief si un altar votiv, transmite Mediafax.

Directorul adjunct al Muzeului National al Unirii din Alba Iulia, Constantin Inel, a declarat ca templul a fost descoperit in timpul lucrarilor de reabilitare a zonei interioare a Cetatii din Alba Iulia si este inclus in interiorul castrului roman al Legiunii a XIII-a Gemina.

Inel a spus ca templul a fost construit, cel mai probabil, de unii dintre militarii de cariera din cadrul legiunii care au vrut astfel sa aduca o ofranda zeitei Nemesis, iar numele donatorilor sunt inscriptionate pe obiectele descoperite.

Acesta a adaugat ca descoperirea este inedita si unica pentru Dacia Romana, deoarece sunt foarte rare cazurile in care in interiorul unui castru roman de legiune era construit un templu sacru.

Nemesis simboliza pentru romani zeita razbunarii si era considerata patroana gladiatorilor si soldatilor romani de cariera.

Potrivit sursei citate, in incinta templului arheologii din Alba Iulia au gasit un altar votiv, o placa de marmura care reprezinta un gladiator, iar cea mai spectaculoasa piesa este o statueta de marmura a zeitei Nemesis.

Zeita este infatisata alaturi de un grifon, animal mitologic care are corp de leu, aripi, cap si gheare de vultur si urechi de cal si ii lipseste o parte din mana stanga in care tinea o unitate de masura pentru pacate.

Inel a spus ca descoperirile sunt datate in secolul II, inceputul secolului III, din perioada stapanirii romane in Dacia.

In ultima perioada, arheologii din Alba Iulia au descoperit, in timpul unor lucrari de reamenajare a zonei interioare a Cetatii Vauban din municipiu, numeroase fragmente din vechiul castru roman al Legiunii a XIII-a Gemina.

Prima descoperire a fost facuta in apropierea Portii a III-a a cetatii, unde a fost gasita fundatia uneia dintre baracile soldatilor romani din Legiunea a XIII-a Gemina.

O alta descoperire importanta a fost facuta in zona Portii a IV-a a cetatii, unde sapaturile de cercetare au scos la iveala un altar din perioada romana.

Cetatea din Alba Iulia a fost construita la inceputul secolului al XVIII-lea, intre anii 1714-1738, fiind considerata cea mai reprezentativa fortificatie bastionara de tip Vauban din Romania.

Inainte de a se ridica fortificatia de tip Vauban, pe acest loc a existat, incepand cu anul 104, un castru roman, iar apoi o cetate medievala.