Comisia juridica a Senatului a dat, marti, cu majoritatea voturilor membrilor prezenti, un raport de respingere la initiativa legislativa a senatorului PDL Iulian Urban privind depolitizarea Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR), relateaza Agerpres. In replica, Iulian Urban califica drept "rusinos si halucinant" faptul ca Guvernul a transmis un punct de vedere negativ referitor la acest proiect.

Conform initiativei legislative, candidatii pentru functia de judecator la Curtea Constitutionala trebuie sa prezinte, pe langa curriculum vitae, o declaratie pe proprie raspundere ca nu au facut parte dintr-un partid politic.

Guvernul nu sustine adoptarea acestei initiative legislative, argumentand ca legea fundamentala prevede expres conditiile pentru ocuparea acestei functii, neexistand posibilitatea completarii acestora prin lege organica.

De asemenea, in punctul de vedere transmis Parlamentului, Executivul a aratat ca exista suficiente garantii constitutionale pentru independenta judecatorilor de la CCR: inamovibilitatea si incompatibilitatea cu orice alta functie publica.

"In mod rusinos, Guvernul a transmis un punct de vedere NEGATIV, sustinand pur si simplu ca nu se poate face depolitizarea functiei de judecator la CCR. Absolut halucinant", scrie Iulian Urban, pe blogul lui.

"Mi se pare incredibil si jenant ca in acest moment Guvernul PDL sa sustina ca NU avem nevoie de depolitizarea functiei de judecator la CCR. Nu putem sa ne schimbam optiunile peste noapte. Daca nu speram sa vad sustinere de la PSD sau PNL intrucat ei au fost promotorii desemnarilor politice la CCR, nu pot sa inteleg de ce acum si Guvernul PDL se asociaza acestei idei nefericite, a mentinerii numirilor la CCR a unor persoane care au fost membrii de partid", argumenteaza el.

Senatorul sustine ca Guvernul este, in acest moment, impotriva ideii de reformare a justitiei romane, "alaturandu-se luptei impotriva aceleiasi justitii dusa de PSD si PNL in ultimii ani".

La ora actuala, judecatorii Curtii Constitutionale sunt numiti de Parlament, la propunerea partidelor politice, iar conditiile sunt sa aiba pregatire juridica superioara, inalta competenta profesionala si o vechime de cel putin 18 ani in activitatea juridica sau in invatamantul juridic superior.

Proiectul legislativ va fi dezbatut de plenul Senatului in calitate de Camera decizionala, dupa ce a fost adoptat anterior de Camera Deputatilor

Proiectul de lege poate fi citat aici.