Ministerul Justitiei a transmis, marti, presedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek, solicitarea Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) de ridicare a imunitatii parlamentare in cauza referitoare la Adrian Severin, membru al PE, informeaza un comunicat MJ citat de Agerpres.

Procurorii DNA i-au trimis, marti, ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, o solicitare in vederea ridicarii imunitatii parlamentare a europarlamentarului Adrian Severin, fata de care exista suspiciunea de savarsire a infractiunilor de luare de mita si trafic de influenta, solicitare pe care ministrul roman sa o transmita presedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek.

Adrian Severin a declarat, pentru Realitatea TV, ca "nu comenteaza" in niciun fel solicitarea DNA.

"Solicitarea a fost facuta in baza art. 9 din capitolul III al Protocolului Uniunii privind privilegiile si imunitatile Uniunii Europene si articolelor 6 si 7 din Regulamentul de procedura al Parlamentului European, ridicarea imunitatii parlamentare fiind o conditie prealabila efectuarii investigatiei penale in cadrul procesual legal", arata DNA, intr-un comunicat.

La data de 21 martie 2011, in urma unor materiale audio video date publicitatii de publicatia britanica The Sunday Times, procurorii DNA s-au sesizat din oficiu cu privire la posibile fapte de coruptie savarsite de europarlamentarul Adrian Severin.

Reporterii de la "The Sunday Times" au propus unui numar de 60 de membri ai Parlamentului European sa le plateasca pana la 100.000 de euro pe an in schimbul unor amendamente a caror adoptare ar fi fost sustinuta si promovata de ei in PE. "In plasa" ar fi cazut doar 3 dintre acestia - Adrian Severin, Zoran Thaler si Ernst Strasser.

Lunea trecuta, Adrian Severin a demisionat din PSD, dupa ce a fost amenintat cu excluderea din partid, insa a anuntat ca nu va demisiona din Parlamentul European, in ciuda faptului ca demisia sa a fost ceruta si de Jerzy Buzek, presedintele PE.

La randul sau, Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF) a declansat o ancheta in cazul celor trei europarlamentari acuzati ca au luat mita, printre care si Adrian Severin. Birourile politicienilor implicati in afacerea "bani contra amendamente" au fost sigilate in scopul protejarii dovezilor.

Pe 24 martie, Adrian Severin a fost huiduit copios de colegii din PE in prima sedinta a Parlamentului European de la scandalul "spaga pentru europarlamantari" dezvaluit de Sunday Times.