Plenul Senatului a decis, miercuri, sa mentina textul legislativ care reglementeaza reducerea TVA la 5% in cazul alimentelor de baza, dupa ce a respins cererea de reexaminare a Presedintelui Traian Basescu. Cererea de reexaminare a fost respinsa si de Comisia de Buget a Senatului, care a dat un raport de respingere care a fost acceptat cu 53 de voturi "pentru" si 46 "impotriva".

Romania, in criza puterii de cumparareFoto: AGERPRES

Initiativa legislativa a venit din partea PSD si PNL si a fost adoptata de Camera Deputatilor pe 19 octombrie 2010. La acel moment, deputatii PDL au invocat o eroare de comunicare intre ei, fapt ce a dus la un vot favorabil.

Printre democrat-liberalii care au votat atunci legea se numarau si ministrii Elena Udrea, Ioan Botis si Gheorghe Ialomitianu.

Deputatul PDL Gelu Visan a declarat atunci ca a fost vorba de o "eroare tehnica legislativa".

"Am vorbit cu toti colegii, nu sunt foarte in regula (aceste greseli - n.r.), dar aceasta situatie o s-o reglam tot printr-un vot in parlament. Se poate rezolva. O sa gasim formula legislativa cea mai buna, nu suntem foarte bucurosi", a spus Visan.

Principala prevedere a legii era aplicarea TVA de 5% la alimentele de baza, cum ar fi painea, carnea, laptele, uleiul vegetal si zaharul.

Dupa adoptarea legii de Parlament, presedintele Traian Basescu a formulat o cerere de reexaminare a legii.

In sedinta de plen de miercuri, Grupurile PSD si PNL au anuntat ca nu sustin reexaminarea, fiind in favoarea legii privind introducerea TVA de 5% la alimentele de baza.

Senatorul PSD Adrian Tutuianu a sustinut ca grupul sau parlamentar nu va sustine cererea de reexaminare si ca legea este necesara pentru cetatenii Romaniei: "Romania are cea mai mare cota a TVA-ului din Europa, dupa Danemarca care are 25%, in timp ce rata saraciei in Romania este dubla fata de restul tarilor europene. Noi discutam de foarte mult timp despre un TVA diferentiat pentru alimentele de baza. Legea este necesara pentru categorii mari de oameni din Romania. In plus, preturile au crescut in ultima perioada, ceea ce afecteaza familiile sarace si pensionarii", a declarat Tutuianu.

Senatorul PNL Varujan Vosganian a adeclarat ca oficialii guvernamentali nu fac altceva decat sa interpreteze gresit niste date statisticie si si-a manifestat rezervele fata de expertiza care a stat la baza cererii de reexaminare formulate de presedinte.

Liderul UNPR, Serban Mihailescu, a solicitat o scurta pauza de consultari, iar dupa a anuntat ca formatiunea sa politica sustine cereerea de reexaminare a legii, argumentand ca o asemenea masura fiscala ar trebui reglementata mai temeinic, nu doar printr-o simpla modificare a Codului Fiscal.

Cererea de reexaminare a fost respinsa si de Comisia de buget a Senatului care a intocmit un raport de respingere.

Raportului negativ al comisiei a fost acceptat cu 53 de voturi "pentru", 46 de voturi "impotriva" si o abtinere, pe fondul absentarii de la sedinta a mai multor senatori din arcul puterii.

Liderul grupului PDL din senat, Cristian Radulescu, a acuzat UDMR si UNPR ca nu s-au mobilizat la vot.

Cererea de reexaminare a actului legislativ va fi trimisa la Camera Deputatilor, camera decizionala in acest caz.Sansele ca cerera de reexaminare sa fie respinsa si la Camera Deputatilor sunt minime, puterea detinand o majoritate mai solida.

UPDATE Liderul grupului parlamentar al PDL, Cristian Radulescu, a declarat ca respingerea cererii de reexaminare s-a produs din cauza lipsei prezentei la vot a reprezentantilor arcului guvernamental, informeaza Agerpres.

"Am avut o prezenta proasta azi. A fost un moment in care la o lege ordinara, care deci nu necesita o majoritate speciala, noi am fost mai putini decat ceilalti. E una din greselile care se petrec in Univers. Ne asumam acest lucru. Daca dorim sa fim la guvernare, avem nevoie de disciplina si trebuie sa fim prezenti in sala de plen pentru a ne sustine proiectele", a afirmat Radulescu.

Intrebat daca prezenta scazuta a senatorilor din arcul guvernamental in plen ar putea fi considerata o neintelegere la nivelul coalitiei, Cristian Radulescu a replicat: "Din contra, coalitia este armonioasa fiindca toate grupurile parlamentare care sustin Guvernul au avut absent"'.

"Coalitia vrea intotdeauna sa guverneze, dar exista momente in care parlamentarii care sustin Guvernul sunt retinuti cu treburi guvernamentale, ministeriale sau cu delegatii oficiale. Se intampla. Asa ca, una peste alta, azi nu am avut o prezenta buna", a explicat democrat-liberalul.

El a precizat ca niciun senator din partea puterii nu a votat in favoarea respingerii cererii de reexaminare a presedintelui Traian Basescu.

  • Traian Basescu: In contextul economic actual, o cota redusa a TVA ar diminua semnificativ incasarile bugetare

"Consideram ca in contextul economic actual, aplicarea unei cote reduse a TVA pentru produsele de baza ar conduce la scaderea semnificativa a incasarilor bugetare si la majorarea deficitului bugetar. S-ar ajunge la imposibilitatea mentinerii deficitului in tintele asumate, de 6,8% pentru anul 2010 si de 4,4% pentru 2011", se arata in cererea de reexaminare a legii transmisa Parlamentului de catre presedintele Traian Basescu.

"Tinand cont de recenta majorare a TVA la 24%, o noua modificare a valorii TVA va duce la lipsa de predictibilitate fiscala si legislativa, la cresterea costului administrarii sistemelor operatorilor economici, precum si la scaderea increderii investitorilor si la scaderea rating-ului de tara", se mai arata in cererea de reexaminare.

Citeste si Traian Basescu: Nu voi promulga Legea privind reducerea TVA la alimente