Bucuresti punkt Bonn, emisiune HotNews.ro-DW

Florin Diaconu a discutat online cu cititorii HotNews.ro despre particularitatile razboiului din Libia

de Sorana Mihailescu     HotNews.ro
Duminică, 20 martie 2011, 19:55 Actualitate | Esenţial


Florin Diaconu
Foto: Hotnews
Razboiul din Libia pune fata in fata o coalitie a puterilor europene si Statele Unite, cateva tari arabe si pe rebelii din Libia impotriva Guvernului de la Tripoli. Cat de departe sunt dispusi sa mearga aliatii pentru a forta schimbarea regimului din Libia? Ce particularitati are aceasta confruntare? Razboiul se va limita doar la atacuri aeriene sau vor fi si atacuri terestre?

Florin Diaconu - conferentiar universitar doctor la Facultatea de Stiinte Politice, Universitatea Bucuresti si senior researcher la Institutul Diplomatic Roman - a discutat online cu cititorii HotNews.ro. ​Cele mai interesante intrebari vor fi reluate in cadrul emisiunii Bucuresti Punkt Bonn, realizata de HotNews.ro si Radio Deutsche Welle.
 • Cititi cu atentie regulile discutiei online pentru ca intrebarile sa fie validate


CV Florin Diaconu

Studii:
 • decembrie 2004 -  sustinere publica, in cadrul Facultatii de Stiinte Politice a Universitatii din Bucuresti, a tezei de doctorat in stiinte politice, cu titlul "Razboi clasic si razboi total in secolul al XX-lea"  (conducator stiintific, prof. univ. dr. Daniel Barbu)
 •  2003-2004: program de studii doctorale, Universitatea din Bucuresti
 •  2000 (ianuarie-iunie) - cursant al Colegiului National de Aparare, promotia a IX-a (lucrare de absolvire referitoare la factorii constitutivi ai puterii nationale si la rangul real al puterii nationale a Romaniei contemporane;
 • 1988 "Sustin si promovez, la Universitatea din Cluj-Napoca, examenul in vederea acordarii definitivatului in invatamantul secundar.
 • 1985 Absolvent al Facultatii de Istorie-Filosofie, sectia Istorie-Filosofie a Universitatii din Bucuresti

Experienta profesionala
 • de la 1 octombrie 2007, conferentiar universitar in cadrul Facultatii de Stiinte Politice a Universitatii din Bucuresti
 • din octombrie 2006: editorialist si comentator de politica externa, saptamanalul Prezent
 •  din primavara lui 2006: editor-sef al uneia din cele doua sectiuni ale Revistei Institutului Diplomatic Roman, publicatie semestriala de relatii internationale, in limba romana, a IDR
 • noiembrie 2005: angajat pe un post de cercetator stiintific (CP III) in cadrul Serviciului de Analiza Politico-Strategica al Institutului Diplomatic Roman. Tema principala de cercetare: politica externa a puterilor lumii anglo-saxone, conflicte internationale, razboaie. In calitate de cercetator la IDR am beneficiat, prin competitie intrainstitutionala, de un grant de cercetare-documentare pus la dispozitia IDR, in 2006, de catre Institutul Clingendael (Olanda) si conduc un proiect multianual de cercetare in domeniul studiilor strategice (mari puteri, crize majore si razboaie in lumea contemporana);
 • in 2006 beneficiaza de doua contracte de cercetare obtinute, prin concurs (unul privitor la studierea dinamicii marilor puteri pe arena internationala si altul referitor la redactarea unui studiu si organizarea unei conferinte despre NATO, ca si la realizarea unui volum care sa grupeze studiile prezentate)
 •  incepand din 2005: La diferite date, 8 prelegeri sustinute, in calitate de cadru didactic invitat, la Colegiul National de Aparare (pe probleme privind definirea razboiului clasic si total, conflictele asimetrice si tipologia probabila a conflictelor din viitorul previzibil)
 •  2002 : Membru fondator al LICRA  Romania (Liga Internationala Contra Rasismului si Antisemitismului)
 • iunie 2001-mai 2002 : Sef de sectie (sectia Externe) si editorialist, cotidianul Jurnalul National
 • din 1999 : angajat prin concurs pe postul didactic de lector universitar la Facultatea de Stiinte Politice, Universitatea din Bucuresti
Emisiunea "Bucuresti punkt Bonn" se transmite in fiecare vineri, de la ora 17:00, pe HotNews.ro si pe frecventele Deutsche Welle Romania.

 • Emisiunile de stiri ale Deutsche Welle Romania le puteti asculta aici.
 • Stirile zilei la Deutsche Welle Romania pot fi citite aici.


Citeste mai multe despre   

Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 octav

  Buna seara,

  Tocmai am citit pe hotnews ca libia a facut un anunt privind o noua incetare a focului. Cum comentati acest anunt, tinand cont de declaratiile recente ale lui Gaddafi catre Occident: "Nu va vom permite sa exploatati petrolul nostru...Va fi un razboi lung, dar vom castiga". Ce se ascunde in spatele acestei tactici?

  • Florin Diaconu

   La ora la care comunicam este deja cat se poate de clar ca anuntul facut de regimul facut de regimul colonelului Gaddafi nu a fost nimic altceva decat o noua minciuna, probabil una comisa cu scopul de a mai castiga ceva timp.

 • Întrebarea nr. 2 pedro

  Buna ziua dl. Dr. Florin Diaconu,

  Intrebarea mea este: Ce imagine are Kaddafi in ochii populatiei?
  Traia poporul libanez nemultumit sub presiunile unui dictator, sau semi-multumit sub conducerea unui conducator apreciat?

  • Florin Diaconu

   In conditiile Libiei, nu vorbim de popor sau de natiune in sensul european al termenului. Populatia acestei tari este alcatuita din aproape 150 de triburi, dintre care unele ii sunt loiale lui Gaddafi, iar altele nu.Intre aceste doua extreme se afla, probabil, structuri tribale cu loialitati impartite. Pe cale de consecinta, este probabil ca regimul colonelului Gaddafi sa fie ceva mai bine privit de unele structuri tribale din unele regiuni, in timp ce alte structuri tribale sunt mai ostile sau chiar foarte ostile colonelului si regimului sau. In ceea ce priveste starea de multumire sau nemultumire a populatiei, e suficient sa amintim ca surse occidentale estimeaza ca pe putin o treime din locuitorii Libiei traiesc sub pragul de saracie.

 • Întrebarea nr. 3 curios

  Buna ziua, care este riscul secesiunii zonei petroliere (Cirenaica?) de restul Libiei?

  • Florin Diaconu

   Nu pot face predictii in legatura cu un astfel de subiect fiindca nu am informatii destule.

 • Întrebarea nr. 4 voicu petrica

  Buna dimineata,
  Ma consider o victima colaterala a razboiului din Libia,deoarece lucrez de 6 ani in Libia si asiguram existenta familiei cu banii cistigati acolo(la fel ca alte sute de mii de muncitori care lucrau in Libia).
  As vrea sa stiu daca exista o forma legala prin care pot cere despagubiri Coalitiei(care ne vrea binele) deoarece mai am de recuperat de la companie multi bani ,plus ca nu mai am cum s-ami intretin famiia negasind rapid un alt loc de munca.

  • Florin Diaconu

   Cred ca ar trebui sa luati legatura cu un expert in chestiuni juridice. Din pacate pentru tipul dumneavoastra de problema, competentele mele profesionale sunt doar in zona analizei relatiilor internationale. Presupun ca, oricum, sansele de a primi despagubiri sunt limitate si ca, in cel mai bun caz, procedurile ar putea fi foarte indelungate.

 • Întrebarea nr. 5 catalin

  Buna ziua, d-le Diaconu!

  Am rasfoit in dimineata asta ziarele si am citit ca Barack Obama a declarat că America exclude participarea soldaţilor americani la o eventuală ofensivă terestră împotriva forţelor lui Gaddafi. Dupa parerea mea, in acest moment nu este foarte limpede ce anume vor să obţină aliaţii de pe urma bombardării Libiei. Dvs ce credeti?

  Cum comentati pozitia Germaniei de a nu se implica in acest razboi? Eu consider ca este o pozitie corecta, nemtii au invatat ceva din lecta istoriei...dar ce credeti ca atitudinea Berlinului va afecta unitatea europeana? ( Germania - stop joc, Franta - conducator al ostilitatilor)

  • Florin Diaconu

   Obiectivele coalitiei internationale - sa-i spunem asa - care actioneaza acum impotriva exceselor ingrozitoare pe care le comite regimul Gaddafi impotriva populatiei civile sunt simple: paralizarea capacitatii regimului Gaddafi de a folosi aeronave de lupta de orice fel impotriva rebelilor; analizara capacitatii regimului Gaddafi de a-si aproviziona si intari fortele care asediaza orasele si regiunile detinute de rebeli; ca urmare a primelor doua puncte, diminuarea semnificativa a capacitatii regimului Gaddafi de a macelari populatia civila care ii sustine direct sau indirect pe rebeli. In legatura cu pozitia Germaniei, este probabil explicabila si prin trecutul istoric ca si prin conjunctura politica din interiorul tarii, conjunctura in care segmenete importante ale opiniei publice si ale spectrului politic sunt in chip cvasi-constant impotriva unor misiuni militare in exterior.

 • Întrebarea nr. 6 Justin Puscasu

  Nivelul de trai in Libia a fost relativ ridicat in comparatie cu celelalte tari din nordul Africii si este foarte probabil ca o mare parte a populatiei sa sustina regimul Gaddafi dupa principiul "un dicator care ne asigura bunastarea e mai bun decat o democratie care ne ruineaza".
  Ce sanse ar avea un guvern post-Gaddafi sa asigure stabilitate in Libia, pe termen lung, fara o prezenta militara masiva si foarte costisitoare?
  Cat de grav va influenta aceasta interventie militara pretul petrolului si viata NOASTRA?

  • Florin Diaconu

   O parte dintre stucturile tribale il sustin, dupa cum altele nu. In legatura cu nivelul de trai ridicat, este de facut urmatoarea precizare: datele statistice vorbesc, e drept, de un produs intern brut pe cap de locuitor mai mare decat in alte tari, dar datele statistice sunt pacalitoare, chiar foarte pacalitoare atata vreme cat e foarte clar ca regimul a folosit discretionar resursele existente in folosul unei elite minuscule ca si in folosul unor triburi apropiate si loiale regimului. Reiau ceea ce am spus si altui interlocutor: cel putin o treime din populatia Libiei traieste sub nivelul de saracie. Acesta este portretul real al dictaturii in care umbla cainii cu covrigii in coada.

 • Întrebarea nr. 7 Alex

  1. Circula multe informatii despre influenta islamistilor in cadrul opozitiei libiene din Benghazi, de la faptul ca sunt un grup marginal pana la ideea ca ei sunt opozitia. Care sunt informatiile dumneavoastra in aceasta privinta?
  2. Aceeasi intrebare privind militantii pro-democratie.

  • Florin Diaconu

   Informatiile provenite din surse deschise, aceleasi pe care folositi si dumneavoastra, sunt in egala masura insuficiente si contradictorii. Cu destula aprobabilitate, putem gasi in randul opozantilor persoane si grupuri cu agende din cele mai diverse. Oricum, nu este cazul, cred, sa acordam incredere nici macar o secunda, afirmatiei lui Gaddafi potrivit careia sfaristul regimului sau va aduce la putere neaparat radicali islamici din cei mai inversunati. Aceasta afirmatia a fost nimic altceva decat un segment dintr-o masinarie de propaganda care si-a pierdut de mult credibilitatea si eficienta.

 • Întrebarea nr. 8 mihaela

  1.Credeti ca scopul de a controla rezervele de petrol a fost un factor mai important decat protejarea civililor in decizia fortelor aliate de a intervenii in Libia?

  2. Credeti ca atacul aerian va fi urmat si de un atac terestru Muammar Gaddafi controlează 80% din Libia şi are la dispoziţie toate resursele necesare unei rezistenţe serioase în faţa atacurilor aeriene ale aliaţilor. Credeti ca in acet moment coaliţia internaţională este pregătită să atace masiv şi să distrugă la sol apărarea anti-aeriană şi aviaţia militară libiană?

  • Florin Diaconu

   In intelegerea relatiilor internationale, eu sunt in mod constant un sustinator al scolii realiste. Aceasta spune ca actorii scenei internationale se comporta, oricand si oriunde, in functie de interese. In cazul concret despre care vorbim, interesele strategice sunt importante si evidente. Pe de alta parte, protejarea civililor e compatibila cu interesele strategice ale Occidentului. Si aceasta fiindca orice continuare a masacrarii populatiei civile de catre fortele lui Gaddafi risca sa mareasca numarul refugiatilor care ar putea exercita presiuni consistente, inclusiv asupra flancului sudic al Europei (UE plus NATO)

  • Florin Diaconu

   2. Nu stiu daca va urma si un atac terestru fiindca deocamdata nu am date destule.

 • Întrebarea nr. 9 carat

  Cat de posibila este intinderea razboiului din Libia in toata lumea araba, si implicit in restul lumii ?
  In cazul extinderii conflictului, tarile care deocamdata se declara neutre, dar care condamna interventia Coalitiei Internationale in Libia, vor ramane neutre? Se vor angaja in razboi si daca da, de partea cui ?

  Multumesc pentru raspuns.

  • Florin Diaconu

   Putin posibila, cred. Cazul Libiei este compet atipic astazi. La est se afla un Egipt care deja este in alta faza de evolutie, iar la vest o Tunisie care a scapata si ea de dictatura. Razboiul din Libia s-ar putea extinde daca si numai daca Gaddafi ar avea numerosi aderenti in intreaga regiune, ceea ce nu este cazul. Cat despre tarile care condamna interventia coalitiei internationale in Libia, vorbim, cel putin pana acum, de simple exercitii de retorica politica. Si pot proba aceasta afirmatie: daca Moscova si Beijingul, de exemplu, ar fi vrut intr-adevar sa blocheze rezolutia Consiliului de Securitate, si-ar fi folosit dreptul de veto, ceea ce nu au facut. Acesta este un bun exemplu care demosntreaza ca in relatiile internationale, care si in politica interna, distanta intre ceea ce zici si ceea ce faci poate fi uneori foarte mare.

 • Întrebarea nr. 10 Mica

  Buna ziua, domnule Diaconu!

  Doresc sa va intreb:

  1. Ce pozitie ar trebui sa adopte Romania in conflictul din Libia?

  2. Care sunt cele mai mari provocari carora comunitatea internationala va trebui sa le faca fata in era post-Gaddafi?

  Multumesc!

  • Florin Diaconu

   1. Pozitia Romaniei este deja clara. In urma declaratiilor Presedintiei si ale ministrului de Externe, ca urmare speculatiile pe aceasta tema sunt practic inchise, ramane de vazut cand si daca NATO va adopta o decizie formala, oficiala, ce ar putea face Romania in interiorul actiunilor din Libia. Nimic la nivelul campaniei aeriene (cred ca e clar ca nu vom trimite MIG-urile) dar ar exista posibile variante de actiune in Libia post conflict.

   2. O dificultate serioasa va fi aceea de natura politica. Occidentul este obisnuit sa incerce sa exporte propriul sau model democratic si liberal dar nu imi este deloc clar in ce masura astfel de structuri si aranjamente politice pot functiona intr-o tara unde realitatile tribale sunt inca foarte vii.

 • Întrebarea nr. 11 silviu

  Domnule Florin Diaconu,

  Sa presupunem urmatorul scenariu: trupele aliate reusesc, in urma unor atacuri aeriene concentrate - sa il inlature de la putere pe Gaddafi. Si aici am doua intrebari: 1 Credeti ca acesta va fi ucis, asa cum s-a intamplat cu Saddam Hussein?
  2. Se stie ca Libia este o tara tribala, cu populatie musulmana si cu o suprafata imensa Ce sanse dati pentru instaurarea unei democratii stabile, de tip occidental, in aceasta tara?

  • Florin Diaconu

   1. As face o precizare: Saddam Husein nu a fost ucis, el a fost judecat, condamnat si apoi executat. Intre a ucide si a fi executat in urma unei sentinte este o diferenta.
   2. Instrumentele profesionale de care dispun ma fac sa cred ca sansele pentru instalarea unei democratii stabile de tip occidental sunt, cel putin pe termen scurt si mediu, mici.

 • Întrebarea nr. 12 Mica

  Buna ziua, domnule Diaconu,

  Doresc sa va intreb:
  1. Ce pozitie ar trebui sa adopte Romania in ceea ce priveste conflictul din Libia?

  2. Care sunt cele mai importante provocari carora trebuie sa le faca fata comunitatea internationala in Libia in era post-Gaddafi?

  Multumesc.

  • Florin Diaconu

   Am raspuns deja la aceasta intrebare.

 • Întrebarea nr. 13 Daniel Gruia

  Buna ziua,
  Care credeți că sunt elementele care ii legitimeaza pe opozantii lui Gaddafi ca actori in relatiile internationale? Sunt ei un grup unitar cu care se poate dialoga? Pot fi identificati ca pro-democratie? Altfel cum poate fi justificata interventia in Libia?
  Cred ca interventia din Libia este, in acelasi timp, parte din campania electorala a lui Sarcozy si o exceptionala demonstratie de forta a diplomatiei franceze. Va rog comentati.

  • Florin Diaconu

   Pe opozantii lui Gaddafi i-a recunoscut in mod oficial doar Franta, ei nu sunt neaparat un grup unitar, am fi naivi sa credem ca toti sunt interesati de o evolutie de tipo democratic. Interventia este insa perfect justificabila, fiindca in absenta ei un regim tiranic ar continua sa casapeasca segmenete importante ale populatiei civile.
   Nu cred ca actualele actiuni militare ale coalitiei internationale ad-hoc sunt o exceptionala demonstratie de forta a diplomatiei pentru simplu motiv ca diplomatia inceteaza acolo unde incepe folosirea fortei, dupa cum folosirea fortei inceteaza acolo unde sa lucreze diplomatia.

 • Întrebarea nr. 14 andrei

  Buna seara,

  Prima intrebare: credeti ca optiunile strategice ale "coalitiei" (bombardamente aviatice, distrugerea unor obiective militare etc) pot provoca plecarea lui Gaddafi? Unele voci sustin ca fara o invazie terestra nu se va schimba nimic la Tripoli.

  ////
  A treia Intrebare: puteti gasi o logica realista pentru deciziile Chinei si Rusiei de a condamna voalat interventia, dar de a nu-si folosi dreptul de veto la ONU?

  Va multumesc.(editat de HotNews.ro)

  • Florin Diaconu

   Optiunile strategice pe care le-ati descris pot avea, cred, macar rolul de a contribui semnificativ la diminuarea capacitatii regimului Gaddafi de a-i masacra pe opozanti si de masacra segmente importante ale populatiei civile.Acesta si este obiectivul interventiei in conformitate cu rezolutia Consiliului de Securitate.

 • Întrebarea nr. 15 Catalin

  Buna ziua,

  As dori sa va intreb ce parere aveti despre leadership-ul francez in aceasta situatie. de unde si pana unde a devenit Sarkozy atlet al drepturilor omului? De asemenea, Canada, de unde si pana unde o implicare canadiana? Credeti ca e mai degraba dorinta Americii de a-si disimula intentia, adica sa apara si altii ca fiind razboinici. Sau poate ca America are prea multe fronturi si ii convoaca pe aliati sa arate solidaritate. Sau credeti ca Occidentul isi mai pune armatele la treaba. Si cat credeti ca e mana gigantilor din industria Petroliera care s-au cam saturat sa lucreze dupa cum le canta si le da voie ``tiranul``
  Va multumesc si o zi buna!

  Catalin

  • Florin Diaconu

   Si Franta si Canada sunt tari purtatoare de cultura politica si democratica. Acest model politic indeamna - asa cum stim inca de la cazul notoriu al lordului Byron - la actiune in sprijinul nemijlocit al celor napastuiti. Aceasta este esenta liberalismului pe scena internationala. Sigur ca acest lucru este mixat cu interese strategice, este absolut firesc. Ca uneori interesele strategice sunt cele precumpanitoare, este la fel de firesc. As prefera, drept urmare, sa pastram discutia in acest registru. In imprejurarile despre care vorbim este putin important, cred, daca figura presedintelui francez ne e sau nu simpatica. Discutam despre altceva si anume despre masura in care democratiile liberale trebuie sa intervina sau sa stea cu bratele incrucisate atunci cand un dictator cu comportamente bizare incepe sa isi casapeasca sistematic propriul popor.

 • Întrebarea nr. 16 niki

  care sunt sansele ca instalatiile de extractie a petrolului din libia sa fie aruncate in aer de fortele loiale lui ghadaffi si daca sunt sanse a fi aparate de trupele terestre ale coalitiei?
  si a doua intrebare:
  daca romania are sanse sa-si recupereze datoriile fata de libia in conditiile incetarii razboiului?

  • Florin Diaconu

   Nu pot raspunde la niciuna dintre intrebarile dumneavoastram, nu am elemente destule. Tot ceea ce stiu este ca in faza finala a razboiului din 2003, elemente loiale lui Saddam Husein au incercat sa distruga unele dintre instalatiile petroliere irakiene. In ce masura regimul Gaddafi va face la fel, nu stiu.4375 vizualizari

 • strategie (Duminică, 20 martie 2011, 21:25)

  octav [anonim]

  Buna seara,

  Tocmai am citit pe hotnews ca libia a facut un anunt privind o noua incetare a focului. Cum comentati acest anunt, tinand cont de declaratiile recente ale lui Gaddafi catre Occident: "Nu va vom permite sa exploatati petrolul nostru...Va fi un razboi lung, dar vom castiga". Ce se ascunde in spatele acestei tactici?
  • raspuns (Luni, 21 martie 2011, 18:09)

   Florin Diaconu [hotnews.ro] i-a raspuns lui octav

   La ora la care comunicam este deja cat se poate de clar ca anuntul facut de regimul facut de regimul colonelului Gaddafi nu a fost nimic altceva decat o noua minciuna, probabil una comisa cu scopul de a mai castiga ceva timp.
 • imagine (Luni, 21 martie 2011, 7:13)

  pedro [anonim]

  Buna ziua dl. Dr. Florin Diaconu,

  Intrebarea mea este: Ce imagine are Kaddafi in ochii populatiei?
  Traia poporul libanez nemultumit sub presiunile unui dictator, sau semi-multumit sub conducerea unui conducator apreciat?
  • 1 (Luni, 21 martie 2011, 18:13)

   Florin Diaconu [hotnews.ro] i-a raspuns lui pedro

   In conditiile Libiei, nu vorbim de popor sau de natiune in sensul european al termenului. Populatia acestei tari este alcatuita din aproape 150 de triburi, dintre care unele ii sunt loiale lui Gaddafi, iar altele nu.Intre aceste doua extreme se afla, probabil, structuri tribale cu loialitati impartite. Pe cale de consecinta, este probabil ca regimul colonelului Gaddafi sa fie ceva mai bine privit de unele structuri tribale din unele regiuni, in timp ce alte structuri tribale sunt mai ostile sau chiar foarte ostile colonelului si regimului sau. In ceea ce priveste starea de multumire sau nemultumire a populatiei, e suficient sa amintim ca surse occidentale estimeaza ca pe putin o treime din locuitorii Libiei traiesc sub pragul de saracie.
 • riscul? (Luni, 21 martie 2011, 7:25)

  curios [anonim]

  Buna ziua, care este riscul secesiunii zonei petroliere (Cirenaica?) de restul Libiei?
  • 1 (Luni, 21 martie 2011, 18:13)

   Florin Diaconu [hotnews.ro] i-a raspuns lui curios

   Nu pot face predictii in legatura cu un astfel de subiect fiindca nu am informatii destule.
 • Daune (Luni, 21 martie 2011, 8:34)

  voicu petrica [anonim]

  Buna dimineata,
  Ma consider o victima colaterala a razboiului din Libia,deoarece lucrez de 6 ani in Libia si asiguram existenta familiei cu banii cistigati acolo(la fel ca alte sute de mii de muncitori care lucrau in Libia).
  As vrea sa stiu daca exista o forma legala prin care pot cere despagubiri Coalitiei(care ne vrea binele) deoarece mai am de recuperat de la companie multi bani ,plus ca nu mai am cum s-ami intretin famiia negasind rapid un alt loc de munca.
  • 1 (Luni, 21 martie 2011, 18:15)

   Florin Diaconu [hotnews.ro] i-a raspuns lui voicu petrica

   Cred ca ar trebui sa luati legatura cu un expert in chestiuni juridice. Din pacate pentru tipul dumneavoastra de problema, competentele mele profesionale sunt doar in zona analizei relatiilor internationale. Presupun ca, oricum, sansele de a primi despagubiri sunt limitate si ca, in cel mai bun caz, procedurile ar putea fi foarte indelungate.
 • declaratie (Luni, 21 martie 2011, 9:11)

  catalin [anonim]

  Buna ziua, d-le Diaconu!

  Am rasfoit in dimineata asta ziarele si am citit ca Barack Obama a declarat că America exclude participarea soldaţilor americani la o eventuală ofensivă terestră împotriva forţelor lui Gaddafi. Dupa parerea mea, in acest moment nu este foarte limpede ce anume vor să obţină aliaţii de pe urma bombardării Libiei. Dvs ce credeti?

  Cum comentati pozitia Germaniei de a nu se implica in acest razboi? Eu consider ca este o pozitie corecta, nemtii au invatat ceva din lecta istoriei...dar ce credeti ca atitudinea Berlinului va afecta unitatea europeana? ( Germania - stop joc, Franta - conducator al ostilitatilor)
  • 1 (Luni, 21 martie 2011, 18:20)

   Florin Diaconu [hotnews.ro] i-a raspuns lui catalin

   Obiectivele coalitiei internationale - sa-i spunem asa - care actioneaza acum impotriva exceselor ingrozitoare pe care le comite regimul Gaddafi impotriva populatiei civile sunt simple: paralizarea capacitatii regimului Gaddafi de a folosi aeronave de lupta de orice fel impotriva rebelilor; analizara capacitatii regimului Gaddafi de a-si aproviziona si intari fortele care asediaza orasele si regiunile detinute de rebeli; ca urmare a primelor doua puncte, diminuarea semnificativa a capacitatii regimului Gaddafi de a macelari populatia civila care ii sustine direct sau indirect pe rebeli. In legatura cu pozitia Germaniei, este probabil explicabila si prin trecutul istoric ca si prin conjunctura politica din interiorul tarii, conjunctura in care segmenete importante ale opiniei publice si ale spectrului politic sunt in chip cvasi-constant impotriva unor misiuni militare in exterior.
 • Care este sustinerea reala pentru Gaddafi? (Luni, 21 martie 2011, 9:21)

  Justin Puscasu [anonim]

  Nivelul de trai in Libia a fost relativ ridicat in comparatie cu celelalte tari din nordul Africii si este foarte probabil ca o mare parte a populatiei sa sustina regimul Gaddafi dupa principiul "un dicator care ne asigura bunastarea e mai bun decat o democratie care ne ruineaza".
  Ce sanse ar avea un guvern post-Gaddafi sa asigure stabilitate in Libia, pe termen lung, fara o prezenta militara masiva si foarte costisitoare?
  Cat de grav va influenta aceasta interventie militara pretul petrolului si viata NOASTRA?
  • 1 (Luni, 21 martie 2011, 18:24)

   Florin Diaconu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Justin Puscasu

   O parte dintre stucturile tribale il sustin, dupa cum altele nu. In legatura cu nivelul de trai ridicat, este de facut urmatoarea precizare: datele statistice vorbesc, e drept, de un produs intern brut pe cap de locuitor mai mare decat in alte tari, dar datele statistice sunt pacalitoare, chiar foarte pacalitoare atata vreme cat e foarte clar ca regimul a folosit discretionar resursele existente in folosul unei elite minuscule ca si in folosul unor triburi apropiate si loiale regimului. Reiau ceea ce am spus si altui interlocutor: cel putin o treime din populatia Libiei traieste sub nivelul de saracie. Acesta este portretul real al dictaturii in care umbla cainii cu covrigii in coada.
 • Opozitia din Benghazi (Luni, 21 martie 2011, 10:40)

  Alex [anonim]

  1. Circula multe informatii despre influenta islamistilor in cadrul opozitiei libiene din Benghazi, de la faptul ca sunt un grup marginal pana la ideea ca ei sunt opozitia. Care sunt informatiile dumneavoastra in aceasta privinta?
  2. Aceeasi intrebare privind militantii pro-democratie.
  • 1 (Luni, 21 martie 2011, 18:27)

   Florin Diaconu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alex

   Informatiile provenite din surse deschise, aceleasi pe care folositi si dumneavoastra, sunt in egala masura insuficiente si contradictorii. Cu destula aprobabilitate, putem gasi in randul opozantilor persoane si grupuri cu agende din cele mai diverse. Oricum, nu este cazul, cred, sa acordam incredere nici macar o secunda, afirmatiei lui Gaddafi potrivit careia sfaristul regimului sau va aduce la putere neaparat radicali islamici din cei mai inversunati. Aceasta afirmatia a fost nimic altceva decat un segment dintr-o masinarie de propaganda care si-a pierdut de mult credibilitatea si eficienta.
 • nedumeriri (Luni, 21 martie 2011, 12:21)

  mihaela [anonim]

  1.Credeti ca scopul de a controla rezervele de petrol a fost un factor mai important decat protejarea civililor in decizia fortelor aliate de a intervenii in Libia?

  2. Credeti ca atacul aerian va fi urmat si de un atac terestru Muammar Gaddafi controlează 80% din Libia şi are la dispoziţie toate resursele necesare unei rezistenţe serioase în faţa atacurilor aeriene ale aliaţilor. Credeti ca in acet moment coaliţia internaţională este pregătită să atace masiv şi să distrugă la sol apărarea anti-aeriană şi aviaţia militară libiană?
  • 1 (Luni, 21 martie 2011, 18:33)

   Florin Diaconu [hotnews.ro] i-a raspuns lui mihaela

   In intelegerea relatiilor internationale, eu sunt in mod constant un sustinator al scolii realiste. Aceasta spune ca actorii scenei internationale se comporta, oricand si oriunde, in functie de interese. In cazul concret despre care vorbim, interesele strategice sunt importante si evidente. Pe de alta parte, protejarea civililor e compatibila cu interesele strategice ale Occidentului. Si aceasta fiindca orice continuare a masacrarii populatiei civile de catre fortele lui Gaddafi risca sa mareasca numarul refugiatilor care ar putea exercita presiuni consistente, inclusiv asupra flancului sudic al Europei (UE plus NATO)
  • 1 (Luni, 21 martie 2011, 18:38)

   Florin Diaconu [hotnews.ro] i-a raspuns lui mihaela

   2. Nu stiu daca va urma si un atac terestru fiindca deocamdata nu am date destule.
 • BUNA ZIUA, (Luni, 21 martie 2011, 12:23)

  carat [utilizator]

  Cat de posibila este intinderea razboiului din Libia in toata lumea araba, si implicit in restul lumii ?
  In cazul extinderii conflictului, tarile care deocamdata se declara neutre, dar care condamna interventia Coalitiei Internationale in Libia, vor ramane neutre? Se vor angaja in razboi si daca da, de partea cui ?

  Multumesc pentru raspuns.
  • 1 (Luni, 21 martie 2011, 18:43)

   Florin Diaconu [hotnews.ro] i-a raspuns lui carat

   Putin posibila, cred. Cazul Libiei este compet atipic astazi. La est se afla un Egipt care deja este in alta faza de evolutie, iar la vest o Tunisie care a scapata si ea de dictatura. Razboiul din Libia s-ar putea extinde daca si numai daca Gaddafi ar avea numerosi aderenti in intreaga regiune, ceea ce nu este cazul. Cat despre tarile care condamna interventia coalitiei internationale in Libia, vorbim, cel putin pana acum, de simple exercitii de retorica politica. Si pot proba aceasta afirmatie: daca Moscova si Beijingul, de exemplu, ar fi vrut intr-adevar sa blocheze rezolutia Consiliului de Securitate, si-ar fi folosit dreptul de veto, ceea ce nu au facut. Acesta este un bun exemplu care demosntreaza ca in relatiile internationale, care si in politica interna, distanta intre ceea ce zici si ceea ce faci poate fi uneori foarte mare.
 • realitatile post-conflict in Libia (Luni, 21 martie 2011, 12:25)

  Mica [anonim]

  Buna ziua, domnule Diaconu!

  Doresc sa va intreb:

  1. Ce pozitie ar trebui sa adopte Romania in conflictul din Libia?

  2. Care sunt cele mai mari provocari carora comunitatea internationala va trebui sa le faca fata in era post-Gaddafi?

  Multumesc!
  • 1 (Luni, 21 martie 2011, 18:48)

   Florin Diaconu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mica

   1. Pozitia Romaniei este deja clara. In urma declaratiilor Presedintiei si ale ministrului de Externe, ca urmare speculatiile pe aceasta tema sunt practic inchise, ramane de vazut cand si daca NATO va adopta o decizie formala, oficiala, ce ar putea face Romania in interiorul actiunilor din Libia. Nimic la nivelul campaniei aeriene (cred ca e clar ca nu vom trimite MIG-urile) dar ar exista posibile variante de actiune in Libia post conflict.

   2. O dificultate serioasa va fi aceea de natura politica. Occidentul este obisnuit sa incerce sa exporte propriul sau model democratic si liberal dar nu imi este deloc clar in ce masura astfel de structuri si aranjamente politice pot functiona intr-o tara unde realitatile tribale sunt inca foarte vii.
 • ? (Luni, 21 martie 2011, 12:26)

  silviu [anonim]

  Domnule Florin Diaconu,

  Sa presupunem urmatorul scenariu: trupele aliate reusesc, in urma unor atacuri aeriene concentrate - sa il inlature de la putere pe Gaddafi. Si aici am doua intrebari: 1 Credeti ca acesta va fi ucis, asa cum s-a intamplat cu Saddam Hussein?
  2. Se stie ca Libia este o tara tribala, cu populatie musulmana si cu o suprafata imensa Ce sanse dati pentru instaurarea unei democratii stabile, de tip occidental, in aceasta tara?
  • 1 (Luni, 21 martie 2011, 18:50)

   Florin Diaconu [hotnews.ro] i-a raspuns lui silviu

   1. As face o precizare: Saddam Husein nu a fost ucis, el a fost judecat, condamnat si apoi executat. Intre a ucide si a fi executat in urma unei sentinte este o diferenta.
   2. Instrumentele profesionale de care dispun ma fac sa cred ca sansele pentru instalarea unei democratii stabile de tip occidental sunt, cel putin pe termen scurt si mediu, mici.
 • RO si conflictul din Libia si despre provocarile p (Luni, 21 martie 2011, 12:37)

  Mica [anonim]

  Buna ziua, domnule Diaconu,

  Doresc sa va intreb:
  1. Ce pozitie ar trebui sa adopte Romania in ceea ce priveste conflictul din Libia?

  2. Care sunt cele mai importante provocari carora trebuie sa le faca fata comunitatea internationala in Libia in era post-Gaddafi?

  Multumesc.
  • 1 (Luni, 21 martie 2011, 18:51)

   Florin Diaconu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mica

   Am raspuns deja la aceasta intrebare.
 • Legitimitate (Luni, 21 martie 2011, 14:36)

  Daniel Gruia [anonim]

  Buna ziua,
  Care credeți că sunt elementele care ii legitimeaza pe opozantii lui Gaddafi ca actori in relatiile internationale? Sunt ei un grup unitar cu care se poate dialoga? Pot fi identificati ca pro-democratie? Altfel cum poate fi justificata interventia in Libia?
  Cred ca interventia din Libia este, in acelasi timp, parte din campania electorala a lui Sarcozy si o exceptionala demonstratie de forta a diplomatiei franceze. Va rog comentati.
  • 1 (Luni, 21 martie 2011, 18:54)

   Florin Diaconu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Daniel Gruia

   Pe opozantii lui Gaddafi i-a recunoscut in mod oficial doar Franta, ei nu sunt neaparat un grup unitar, am fi naivi sa credem ca toti sunt interesati de o evolutie de tipo democratic. Interventia este insa perfect justificabila, fiindca in absenta ei un regim tiranic ar continua sa casapeasca segmenete importante ale populatiei civile.
   Nu cred ca actualele actiuni militare ale coalitiei internationale ad-hoc sunt o exceptionala demonstratie de forta a diplomatiei pentru simplu motiv ca diplomatia inceteaza acolo unde incepe folosirea fortei, dupa cum folosirea fortei inceteaza acolo unde sa lucreze diplomatia.
 • o intrebare (Luni, 21 martie 2011, 15:21)

  vasile constantin [anonim]

  Din câte am înţeles de la rudele mele libiene colonelul bun sau rau este sustinut de majoritatea populatiei .daca toata populatia ar fi fost impotriva sa ,nu ar mai fi fost nevoie de o interventie.ce parere aveti de aceasta expunere?
  • 1 (Luni, 21 martie 2011, 18:58)

   Florin Diaconu [hotnews.ro] i-a raspuns lui vasile constantin

   Informatiile la care am eu acces sunt altele decat acelea pe care le folositi dumneavoastra. Eu nu cred ca pe Gaddafi il sustine intreaga populatie dintr-un motiv extrem de simplu: cine sunt rebelii sau opozantii care i se opun acestuia in mai multe concentrari urbane mari. Nu sunt si ei parte a populatiei aceleia despre care rudele dumneavoastra din Libia spun ca il sustine in totalitate pe Gaddafi?
 • ce zice fiul? (Luni, 21 martie 2011, 15:45)

  daniela [anonim]

  Credeti in declaratiile fiul liderului libian Muammar Gaddafi, Seif al-Islam, potrivit carora puterea de la Tripoli a finantat campania electorala a lui Nicolas Sarkozy pentru alegerile prezidentiale din 2007? .
  • 1 (Luni, 21 martie 2011, 19:00)

   Florin Diaconu [hotnews.ro] i-a raspuns lui daniela

   Nu.Cred doar ca regimul Gaddafi se afla intr-o situatie disperata si pentru o astfel de conjunctura, colonelul si membrii mai vizibili si mai influenti ai familiei sale pot declara orice. Cred ca le-ar putea fi util intr-o forma sau alta la un moment dat. Pe de alta parte, speculatile de presa la care faceti trimitere nu ma pot interesa. Ii intereseaza insa, fara niciun fel de indoiala, pe francezi. In fata lor este responsabil presedintele Sarkozi, nu in fata unui comentator neutru ca mine.
 • INTREBARI (Luni, 21 martie 2011, 18:12)

  andrei [anonim]

  Buna seara,

  Prima intrebare: credeti ca optiunile strategice ale "coalitiei" (bombardamente aviatice, distrugerea unor obiective militare etc) pot provoca plecarea lui Gaddafi? Unele voci sustin ca fara o invazie terestra nu se va schimba nimic la Tripoli.

  ////
  A treia Intrebare: puteti gasi o logica realista pentru deciziile Chinei si Rusiei de a condamna voalat interventia, dar de a nu-si folosi dreptul de veto la ONU?

  Va multumesc.(editat de HotNews.ro)
  • 1 (Luni, 21 martie 2011, 19:02)

   Florin Diaconu [hotnews.ro] i-a raspuns lui andrei

   Optiunile strategice pe care le-ati descris pot avea, cred, macar rolul de a contribui semnificativ la diminuarea capacitatii regimului Gaddafi de a-i masacra pe opozanti si de masacra segmente importante ale populatiei civile.Acesta si este obiectivul interventiei in conformitate cu rezolutia Consiliului de Securitate.
 • Franta-Canada &co (Luni, 21 martie 2011, 18:37)

  Catalin [anonim]

  Buna ziua,

  As dori sa va intreb ce parere aveti despre leadership-ul francez in aceasta situatie. de unde si pana unde a devenit Sarkozy atlet al drepturilor omului? De asemenea, Canada, de unde si pana unde o implicare canadiana? Credeti ca e mai degraba dorinta Americii de a-si disimula intentia, adica sa apara si altii ca fiind razboinici. Sau poate ca America are prea multe fronturi si ii convoaca pe aliati sa arate solidaritate. Sau credeti ca Occidentul isi mai pune armatele la treaba. Si cat credeti ca e mana gigantilor din industria Petroliera care s-au cam saturat sa lucreze dupa cum le canta si le da voie ``tiranul``
  Va multumesc si o zi buna!

  Catalin
  • 1 (Luni, 21 martie 2011, 19:07)

   Florin Diaconu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Catalin

   Si Franta si Canada sunt tari purtatoare de cultura politica si democratica. Acest model politic indeamna - asa cum stim inca de la cazul notoriu al lordului Byron - la actiune in sprijinul nemijlocit al celor napastuiti. Aceasta este esenta liberalismului pe scena internationala. Sigur ca acest lucru este mixat cu interese strategice, este absolut firesc. Ca uneori interesele strategice sunt cele precumpanitoare, este la fel de firesc. As prefera, drept urmare, sa pastram discutia in acest registru. In imprejurarile despre care vorbim este putin important, cred, daca figura presedintelui francez ne e sau nu simpatica. Discutam despre altceva si anume despre masura in care democratiile liberale trebuie sa intervina sau sa stea cu bratele incrucisate atunci cand un dictator cu comportamente bizare incepe sa isi casapeasca sistematic propriul popor.
 • instalatii petroliere (Luni, 21 martie 2011, 18:39)

  niki [anonim]

  care sunt sansele ca instalatiile de extractie a petrolului din libia sa fie aruncate in aer de fortele loiale lui ghadaffi si daca sunt sanse a fi aparate de trupele terestre ale coalitiei?
  si a doua intrebare:
  daca romania are sanse sa-si recupereze datoriile fata de libia in conditiile incetarii razboiului?
  • 1 (Luni, 21 martie 2011, 19:08)

   Florin Diaconu [hotnews.ro] i-a raspuns lui niki

   Nu pot raspunde la niciuna dintre intrebarile dumneavoastram, nu am elemente destule. Tot ceea ce stiu este ca in faza finala a razboiului din 2003, elemente loiale lui Saddam Husein au incercat sa distruga unele dintre instalatiile petroliere irakiene. In ce masura regimul Gaddafi va face la fel, nu stiu.
 • 1 (Luni, 21 martie 2011, 19:09)

  Florin Diaconu [hotnews.ro]

  Le multumesc cititorilor pentru participarea activa la aceasta intalnire online. Numai bine!


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version