Generalul (r) Decebal Ilina a discutat online cu cititorii HotNews.ro. Vezi in text de ce Romania nu poate trimite in Libia cele doua fregate cumparate in 2003 de la armata engleza

de Redactia     HotNews.ro
Duminică, 20 martie 2011, 17:47 Actualitate | Esenţial

Decebal Ilina
Foto: HotNews.ro
Cum evolueaza razboiul din Libia, ce sanse are coloneul Gaddafi sa se mentina la putere si care ar trebui sa fie pozitia Romaniei? Generalul (r) Decebal Ilina a discutat online cu cititorii HotNews.ro despre razboiul din Libia. Generalul Ilina a fost seful Directiei de Informatii Militare (1991-1992 si 1993-1997), precum si seful Directiei Contraspionaj Militar (1992-1993). Intre  2001-2005, a fost secretar de stat pentru Industria de Aparare in Ministerul Industriei si Resurselor si sef la Romarm.

Cele mai bune intrebari vor fi preluate intr-un interviu HotNews.ro realizat de Dan Tapalaga.

Nota redactiei:
 • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
 • Va rugam sa nu adresati mai mult de doua intrebari pentru a da posibilitatea invitatatilor sa raspunda la cat mai multe probleme ridicate de cititori.
 • Postarile lungi sau care contin mai mult de doua intrebari nu vor fi validate
 • Cele mai bune intrebari vor fi preluate in emisiunea Discutia de Luni, difuzata de HotNews.ro si RFI incepand cu ora 19.00 si realizata de Dan Tapalaga.


Citeste mai multe despre   


Comentarii alese de moderator

 • libia (Duminică, 20 martie 2011, 17:53)
  kiki [anonim]

  buna ziua d-le general,

  in 2011, cu potentialul "armadei", are sanse libia sa faca fata?

 • OARE DE CE? (Duminică, 20 martie 2011, 18:38)
  Mircea Hanna [anonim]

  1. Dictatorii din tarile vecine - Tunisia si Egipt, au fost inlaturati fara ca ONU si Sarkozy sa intervina. De ce?
  2. In Yemen situatia este mai grava decat in Libia. Acolo de ce nu intervin?

 • ? (Duminică, 20 martie 2011, 18:50)
  costy [anonim]

  dle general credeti ca aceasta actiune inpotriva libiei nu va inflama si mai mult lumea musulmana,in contestul actual? multumesc

 • intrebari (Duminică, 20 martie 2011, 19:03)
  maryus315 [anonim]

  1) Franta a vandut Mistral (rachete anti-tanc) Libiei. Ce sanse sunt sa fie folosite impotriva blindatelor Legiunii Straine (in mod clar o interventie terestra va fi ecesara pentru a evita un masacru)

  3) Care a fost motivul "intoarcerii directiei" SUA si fortarea deciziei ONU ? Este cumva scandalul armelor capturate de marina israeliana si provenite cel mai probbil din Iran via Libia?

  Nota: Editat de HotNews.ro din cauza ca ati pus mai mult de doua intrebari

 • Cum comentaţi statistica forţelor (Duminică, 20 martie 2011, 19:30)
  PSD-erbedeul [utilizator]

  Cum comentaţi dotarea forţelor armate libiene şi a armamentului de care dispun forţele pro-Gaddafi (vezi Libyan armed forces http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-12692068) ?

 • oare exista un plan B? (Duminică, 20 martie 2011, 20:28)
  srpc [utilizator]

  daca atacul occidental va conduce la un razboi impotriva populatiei inarmate de Gaddafi, care va fi justificarea oficiala a atacatorilor, ca aia nu sunt poporul, doar ceilalti? in strategia moderna mai conteaza, de fapt, parerea opiniei publice?

 • ..si pe Ceausescu...si pe Ghadafi. (Duminică, 20 martie 2011, 20:40)
  gigi n [anonim]

  Buna ziua,
  As vrea sa ne spuneti daca nu cumva aceleasi state importante ai caror sefi l-au ”cultivat”(ca sa fiu elegant)pe Ceausescu au facut acelasi lucru pana cu putin timp in urma si cu Ghadafi?

 • conflict Libia (Duminică, 20 martie 2011, 21:55)
  tibicarom [anonim]

  Dle general - in calitate de fost combatant m-ar interesa ce fel de armament a livrat Romania lui Gadaffi dupa vizita lui Ceausescu?

 • întrebare mai machiavelică (Duminică, 20 martie 2011, 22:28)
  ampersand [anonim]

  Prin ce mijloace, în zilele noastre, serviciile de informare ale unei armate "externe" pot aprecia credibilitatea - şi, implicit, asuma riscul - informaţiilor ce le primeşte de la "localnicii" cărora le acordă sprijinul, fie ei "forţe guvernamentale", fie "insurgenţi"?

  Să explic: să zicem că eu, din "interior", vă anunţ că-n casa aia din colţ e un depozit de muniţie sau că are loc o întâlnire a unor lideri rivali. Aşadar, dvs trageţi două rachete şi-aţi şters casa de pe suprafaţa pământului. În realitate, eu nu pot să vă sufăr şi vă indicasem ca ţintă casa aia pentru că acolo se refugiaseră copiii localnicilor şi-acum lumea va fi şi mai mult împotriva dvs. Sau, acolo erau strânşi primarul şi viceprimarul, posibilii mei candidaţi la funcţia supremă-n stat după eliberarea şi de care voiam să scap dar nu puteam, acum, în schimp, putând să-mi ascund bucuria sub vorbe de regret, de apreciere a spiritului lor de luptă, a jertfei blablabla.

 • petrol sau oameni (Luni, 21 martie 2011, 0:06)
  razvan [anonim]

  D-le General,
  credeti ca scopul de a controla rezervele de petrol a fost un factor mai important decat protejarea civililor in decizia fortelor aliate de a intervenii in Libia?

 • moralitatea (Luni, 21 martie 2011, 0:11)
  mihai [anonim]

  D-le general, credeti ca raspunsul militar al lui Ghadafi a fost justificat dupa ce asa numitii rebeli au inceput sa "cucereasca" țara? Dumneavoastra ce ati fi facut daca erati general in Libia?

 • patru intrebari (Luni, 21 martie 2011, 1:05)
  bendis [anonim]

  Am onoarea sa va salut, Domnule General, cred ca sunt in asentimentul mai multor cititori cand spun ca este reconfortant ca profesionistii isi fac timp sa mai limpezeasca apele destul de tulburate de mass-media si sa mai corecteze raportul semnal/zgomot.
  Patru intrebari am:
  1. Cum vi se pare aplicarea in aceasta operatiune impotriva Libiei a conceptului "network-centric warfare" ? Ma refer la faptul ca mijloacele aeriene sunt destul de reduse si ma intreb daca acest concept poate compensa.
  2. Ce parere aveti despre alt concept , Effects Based Operations, paradigma care, dupa cum sustin unii jurnalisti americani, este aplicata si acum ?
  ////
  Multumesc pentru feedback si va doresc multa sanatate!(editat de HotNews.ro)

 • f-16 (Luni, 21 martie 2011, 1:50)
  eraZnus [anonim]

  credeti ca e mai bine ca romania nu a reusit sa intre in posesia echipamentelor militare second-hand casate de armata americana si ca astfel nu avem in dotare echipamente care sa poata fi implicate?

  in ce masura strategia coalitiei impiedica varsarea de sange?

 • Epoca post-Gaddafi (Luni, 21 martie 2011, 8:55)
  Justin Puscasu [anonim]

  1. Libia este o tara tribala, cu populatie musulmana si cu o suprafata imensa, formata in cea mai mare parte din desert. Presupunand ca Gaddafi va fi inlaturat de la putere, ce sanse dati pentru instaurarea unei democratii stabile, de tip occidental, in aceasta tara?
  2. Ce sanse are coalitia occidentala sa mentina ordinea pe termen lung in Libia, fara o prezenta militara masiva si costisitoare in regiune? Nu cumva se creaza un nou Afganistan, mai aproape de Europa?

 • Democratia si razboiul civil (Luni, 21 martie 2011, 9:05)
  Dura lex, sed lex [anonim]

  1. Manualul de democratie spune ca orice opozitie trebuie sa fie non-violenta, dar cea din Libia este una armata (care, ca in toate cazurile de acest gen, nu poate exista fara o sustinere absconsa externa). Intrebarea ar fi daca teoria opozitiei democratice mai ramane in picioare, cand ea este violent contrazisa de practica si daca o banda inarmata mai poate fi asimilata ca facand parte din popor (probabil ca si libienii pot invoca Patriot Act-ul lor).
  2. In conditiile unei riposte de masa impotriva rebelilor, exista pericolul unui razboi civil (deja Gaddafi a spus ca va inarma un milion de oameni). Nu credeti ca interventionismul occidental se va face vinovat de generarea, stimularea si intretinerea unui razboi civil libian, care se va adauga la lista deja mult prea lunga a celor provocate? Multumesc!

 • DLE GENERAL - de ce armata romana nu s-a echipat (Luni, 21 martie 2011, 10:06)
  vasilache [anonim]

  DLE GENERAL - de ce armata romana nu s-a echipat cu avioane si tancuri chiar din productia proprie,de ce industria de aparare nu a fost ajutata de NATO sa producem armament la noi acasa, infiintind fabrici-filiale ale vesticilor ,ca DACIA de pilda si a fost lasata sa moara si MAPN a importat prin firme intermediare echipament militar- ca acum sa nu fim in stare sa ducem un razboi macar terestru, cu ce avem in dotare,mai ales ca eu cred ca in LIBIA trebuie sa se intervina terestru pentru a se duce la indeplinire programul francez.

 • Libia (Luni, 21 martie 2011, 10:11)
  Sbren [anonim]

  1.Pornind de la ipoteza ca Libia a fost implicata intr-un scandal de proliferare nucleara alaturi de tari ca Pakistan, Iran sau Corea de Nord, este posibil ca liderul Gaddafi sa fie in posesia unor arme atomice sau de distrugere in masa?
  2. Este posibil ca interventia militara din Libia sa dea nastere unui nou razboi de uzura gen Irak sau Afganistan, unde musulmanii sa i se alature lui Gaddafi intr-o "lupta sfanta" impotriva fortelor aliate? De asemenea, este posibil ca acest eveniment major sa provoace reactii asimetrice din partea musulmanilor pe teritoriul tarilor aliate antrenate in acest razboi?

 • fregate tp 22 (Luni, 21 martie 2011, 10:30)
  iacob [anonim]

  ce facem cu cele 2 fregate luate de la englezi
  nu pot fi trimise in mediterana?

 • BUNA ZIUA, (Luni, 21 martie 2011, 10:31)
  carat [utilizator]

  Care este parerea dumneavoastra in legatura cu interventia Coalitiei Internationale in Libia si ne implicarea ei (de ex.) in Bahrein unde, ca si Gadafi, regele Hamad Al Khalifa a tras in manifestanti ? Sa fie vorba despre interesul pentru petrolul Libiei, care este in cantitati impresionante si dezinteresul pentru petrolul Bahrainului care este in cantitati limitate, sau sa fie *umanitatea* manifestata pentru libieni si *dezinteresul* pentru populatia Bahreinului ?

  Va multumesc pentru raspuns.
[P] Afla cum poti sa-ti imbunatatesti aerul din locuinta

Stiati ca umiditatea mare poate provoca probleme de respiratie si de adaptare la temperaturi mari?

8476 vizualizari

 • libia (Duminică, 20 martie 2011, 17:53)

  kiki [anonim]

  buna ziua d-le general,

  in 2011, cu potentialul "armadei", are sanse libia sa faca fata?
  • raspuns (Luni, 21 martie 2011, 9:58)

   Decebal Ilina [hotnews.ro] i-a raspuns lui kiki

   Conflictul este foarte disproportionat si armamentul de care dispune Libia nu poate face fata in conditiile in care comunitatea internationala dispune de suficiente informatii cu privire la caracteristicile echipamentului militar libian si la dispozitivul de lupta al Libiei. De altfel, interventia militara urmareste distrugerea armamentului greu libian pentru a nu mai fi folosit impotriva propriului popor.
 • OARE DE CE? (Duminică, 20 martie 2011, 18:38)

  Mircea Hanna [anonim]

  1. Dictatorii din tarile vecine - Tunisia si Egipt, au fost inlaturati fara ca ONU si Sarkozy sa intervina. De ce?
  2. In Yemen situatia este mai grava decat in Libia. Acolo de ce nu intervin?
  • raspuns (Luni, 21 martie 2011, 10:01)

   Decebal Ilina [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mircea Hanna

   1. Interventia militara a comunitatii internationale n-a fost prima optiune, ci ultima. S-a incercat pe cai politice si diplomatice sa se ajunga la o intelegere intre protestatari si autoritatile libiene pentru a evita varsarea de sange. In Tunisia si Egipt mijloacele politice si dimplomatice au functionat. Ceea ce nu s-a intamplat in Libia. Consiliul de Securitate a autorizat interventia comunitatii internationale, existand posibilitatea ca autoritatile libiene sa inceteze folosirea armamentului greu si a aviatiei impotriva porpriului popor, ceea ce ar fi facut inutila interventia militara. Gaddafi a ales varianta sa lupte si nu sa se supuna hotararii Consiliului de Securitate.

   2. In Yemen exista, intr-adevar, aceeasi situatie, dar nu cred ca putem vorbi despre o interventie militara, deoarece intr-o lume plina de piromani care isi pun singuri foc, comunitatea internationala nu se poate transforma intr-un pompier care sa stinga toate aceste incendii. Speram ca autoritatile yemenite sa fie descurajate de interventia militara din Libia si sa actioneze in consecinta.
 • ? (Duminică, 20 martie 2011, 18:50)

  costy [anonim]

  dle general credeti ca aceasta actiune inpotriva libiei nu va inflama si mai mult lumea musulmana,in contestul actual? multumesc
  • raspuns (Luni, 21 martie 2011, 10:03)

   Decebal Ilina [hotnews.ro] i-a raspuns lui costy

   Cu siguranta ca lumea musulmana va fi inflamata de aceasta interventie, dar in aceasta situatie a nu actiona era mult mai grav decat a face aceasta interventie. Speram ca autoritatile libiene sa nu continue acest macel al propriei populatii si sa accepte varianta propusa de ONU de a se trece la negocieri in vederea constituirii unui guvern provizoriu care sa poata conduce la alegeri libere si democratice, desi vorbim despre mentalitatile unor oameni care traiesc intr-un stat alcatuit dupa reguli tribale.
 • intrebari (Duminică, 20 martie 2011, 19:03)

  maryus315 [anonim]

  1) Franta a vandut Mistral (rachete anti-tanc) Libiei. Ce sanse sunt sa fie folosite impotriva blindatelor Legiunii Straine (in mod clar o interventie terestra va fi ecesara pentru a evita un masacru)

  3) Care a fost motivul "intoarcerii directiei" SUA si fortarea deciziei ONU ? Este cumva scandalul armelor capturate de marina israeliana si provenite cel mai probbil din Iran via Libia?

  Nota: Editat de HotNews.ro din cauza ca ati pus mai mult de doua intrebari
  • raspuns (Luni, 21 martie 2011, 10:06)

   Decebal Ilina [hotnews.ro] i-a raspuns lui maryus315

   1. Armamentul de care dispune Libia nu poate fi folosit impotriva mijloacelor Coalitiei. Despre un razboi terestru nu putem discuta in prezent, deoarece Consiliul de Securitate ONU a autorizat numai o interventie aeriana si, in plus, comunitatea internationala nu cred ca este dispusa pentru o interventie terestra.

   2. Statele Unite au fost prudente in aceasta interventie deoarece presedintele Obama este mult mai pacifist decat predecesorul sau, in campania electorala s-a angajat sa nu mai declanseze astfel de conflicte si, in plus, experienta Irak si Afganistan a adus numeroase prejudicii materiale, umane si financiare Statelor Unite si un imens deficit de imagine. Acestea au fost motivele pentru care Statele Unite n-au dorit ca aceasta coalitie sa fie centrata pe fortele sale armate, lasand initiativa Frantei si ca o consecinta a faptului ca Europa are mult mai multe interese in zona Mediteranei decat Statele Unite.
 • Cum comentaţi statistica forţelor (Duminică, 20 martie 2011, 19:30)

  PSD-erbedeul [utilizator]

  Cum comentaţi dotarea forţelor armate libiene şi a armamentului de care dispun forţele pro-Gaddafi (vezi Libyan armed forces http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-12692068) ?
  • raspuns (Luni, 21 martie 2011, 10:09)

   Decebal Ilina [hotnews.ro] i-a raspuns lui PSD-erbedeul

   Armata libiana dispune de un armament invechit, parte de provenienta sovietica, parte de provenienta occidentala. Datorita faptului ca dupa 1988 in urma atacului terorist de la Lockerbie a fost institutuit un embargo international cu privire la livrarile de armament catre Libia, aceasta tara n-a mai avut acces la tehnologii si armament ceea ce a facut imposibila si mentinerea in stare operationala si a vechilor sisteme de arma de care dispunea. Dupa 2004, cand au fost reluate relatiile cu Libia, contractele care au fost semnate n-au putut fi derulate pana in prezent decat partial, ceea ce a facut ca nivelul de inzestrare al armatei libiene sa fie unul modest.
 • oare exista un plan B? (Duminică, 20 martie 2011, 20:28)

  srpc [utilizator]

  daca atacul occidental va conduce la un razboi impotriva populatiei inarmate de Gaddafi, care va fi justificarea oficiala a atacatorilor, ca aia nu sunt poporul, doar ceilalti? in strategia moderna mai conteaza, de fapt, parerea opiniei publice?
  • raspuns (Luni, 21 martie 2011, 10:11)

   Decebal Ilina [hotnews.ro] i-a raspuns lui srpc

   Cu siguranta ca exista un Plan B, care va fi adaptat la evolutia evenimentelor militare. Atacul occidental poate conduce la un razboi civil in Libia intre cele doua parti, dar scopul acestei interventii este de a reduce disproportia care exista intre sustinatorii lui Gaddafi si revolutionari.

   Cred ca parerea opiniei publice conteaza si interventia militara a fost declansata la cererea revolutionarilor din Libia.
 • ..si pe Ceausescu...si pe Ghadafi. (Duminică, 20 martie 2011, 20:40)

  gigi n [anonim]

  Buna ziua,
  As vrea sa ne spuneti daca nu cumva aceleasi state importante ai caror sefi l-au ”cultivat”(ca sa fiu elegant)pe Ceausescu au facut acelasi lucru pana cu putin timp in urma si cu Ghadafi?
  • raspuns (Luni, 21 martie 2011, 10:12)

   Decebal Ilina [hotnews.ro] i-a raspuns lui gigi n

   Lumea politica internationala nu-i alcatuita din sentimente, ci este alcatuita exclusiv din interese, fie materiale, fie financiare, fie strategice.
 • conflict Libia (Duminică, 20 martie 2011, 21:55)

  tibicarom [anonim]

  Dle general - in calitate de fost combatant m-ar interesa ce fel de armament a livrat Romania lui Gadaffi dupa vizita lui Ceausescu?
  • raspuns (Luni, 21 martie 2011, 10:13)

   Decebal Ilina [hotnews.ro] i-a raspuns lui tibicarom

   In perioada in care a existat o colaborare buna economica intre Libia si Romania, societatile romanesti au livrat armament de infanterie usor, armament de artilerie, inclusiv baterii de artilerie anti-aeriana si au contribuit la realizarea unor complexe militare care sa produca armament usor in Libia.
 • întrebare mai machiavelică (Duminică, 20 martie 2011, 22:28)

  ampersand [anonim]

  Prin ce mijloace, în zilele noastre, serviciile de informare ale unei armate "externe" pot aprecia credibilitatea - şi, implicit, asuma riscul - informaţiilor ce le primeşte de la "localnicii" cărora le acordă sprijinul, fie ei "forţe guvernamentale", fie "insurgenţi"?

  Să explic: să zicem că eu, din "interior", vă anunţ că-n casa aia din colţ e un depozit de muniţie sau că are loc o întâlnire a unor lideri rivali. Aşadar, dvs trageţi două rachete şi-aţi şters casa de pe suprafaţa pământului. În realitate, eu nu pot să vă sufăr şi vă indicasem ca ţintă casa aia pentru că acolo se refugiaseră copiii localnicilor şi-acum lumea va fi şi mai mult împotriva dvs. Sau, acolo erau strânşi primarul şi viceprimarul, posibilii mei candidaţi la funcţia supremă-n stat după eliberarea şi de care voiam să scap dar nu puteam, acum, în schimp, putând să-mi ascund bucuria sub vorbe de regret, de apreciere a spiritului lor de luptă, a jertfei blablabla.
  • raspuns (Luni, 21 martie 2011, 10:15)

   Decebal Ilina [hotnews.ro] i-a raspuns lui ampersand

   Coalitia internationala dispune de numeroase informatii culese pe timp de pace despre armamentul si echipamentele de lupta ale Libiei precum si despre dispozitivul de lupta al armatei acestui stat. Informatiile sunt completate permanent, prin culegere de echipamente electronice (platformele aeriene AWACS), de satelliti si de avioane de cercetare care survoleaza spatiul aerian al Libiei. Cu siguranta exista si numeroase informatii care sunt culese din interior folosind agenti locali, dar acestea sunt filtrate si verificate comparativ cu alte informatii credibile culese pe alte cai.
 • petrol sau oameni (Luni, 21 martie 2011, 0:06)

  razvan [anonim]

  D-le General,
  credeti ca scopul de a controla rezervele de petrol a fost un factor mai important decat protejarea civililor in decizia fortelor aliate de a intervenii in Libia?
  • raspuns (Luni, 21 martie 2011, 10:17)

   Decebal Ilina [hotnews.ro] i-a raspuns lui razvan

   Interventia militara nu a vizat, in opinia mea, dorinta de a controla rezervele de petrol, ci a fost determinata de actiunea in spirit umanitar. Aceasta interventie cu siguranta ca va bloca pentru un timp indelungat livrarile de petrol libian spre Europa si spre alte zone datorita faptului ca vor fi distruse atat instalatiile petroliere de exploatare cat si instalatiile de prelucrare a titeiului.
 • moralitatea (Luni, 21 martie 2011, 0:11)

  mihai [anonim]

  D-le general, credeti ca raspunsul militar al lui Ghadafi a fost justificat dupa ce asa numitii rebeli au inceput sa "cucereasca" țara? Dumneavoastra ce ati fi facut daca erati general in Libia?
  • raspuns (Luni, 21 martie 2011, 10:18)

   Decebal Ilina [hotnews.ro] i-a raspuns lui mihai

   Raspunsul militar ales de Gaddafi de a folosi armata impotriva propriului popor nu a fost inspirat. Nu poti folosi niciodata armata impotriva propriilor concetateni si sa doresti sa ramai in continuare in fruntea acelor oameni. Daca eu as fi fost general libian, nu mi-as fi folosit structurile din subordine ca sa lupt impotriva propriului popor.
 • patru intrebari (Luni, 21 martie 2011, 1:05)

  bendis [anonim]

  Am onoarea sa va salut, Domnule General, cred ca sunt in asentimentul mai multor cititori cand spun ca este reconfortant ca profesionistii isi fac timp sa mai limpezeasca apele destul de tulburate de mass-media si sa mai corecteze raportul semnal/zgomot.
  Patru intrebari am:
  1. Cum vi se pare aplicarea in aceasta operatiune impotriva Libiei a conceptului "network-centric warfare" ? Ma refer la faptul ca mijloacele aeriene sunt destul de reduse si ma intreb daca acest concept poate compensa.
  2. Ce parere aveti despre alt concept , Effects Based Operations, paradigma care, dupa cum sustin unii jurnalisti americani, este aplicata si acum ?
  ////
  Multumesc pentru feedback si va doresc multa sanatate!(editat de HotNews.ro)
  • raspuns (Luni, 21 martie 2011, 10:20)

   Decebal Ilina [hotnews.ro] i-a raspuns lui bendis

   Mijloacele de razboi electronic pe care le folosesc aliatii sunt mult mai numeroase decat cele care sunt prezentate si sunt suficient de eficiente ca sa poata destabiliza conducerea strategica a armatei libiene. Sunt convins ca a fost declansat un razboi electronic total, care bruiaza intregul mediu electromagnetic in spatiul aerian libian si care face imposibila folosirea radarelor, folosirea sistemului de comunicatii si implicit conducerea armatei libiene.
 • f-16 (Luni, 21 martie 2011, 1:50)

  eraZnus [anonim]

  credeti ca e mai bine ca romania nu a reusit sa intre in posesia echipamentelor militare second-hand casate de armata americana si ca astfel nu avem in dotare echipamente care sa poata fi implicate?

  in ce masura strategia coalitiei impiedica varsarea de sange?
  • raspuns (Luni, 21 martie 2011, 10:22)

   Decebal Ilina [hotnews.ro] i-a raspuns lui eraZnus

   Armata romana n-a dispus de posibilitati financiare sa intre in posesia acestor avioane F16, iar echipamentele de care dispune (MIG 21 Lancer) nu pot fi folosite in aceasta operatiune aeriana si datorita faptului ca suntem departe de zona operationala si pentru ca, din punct de vedere tehnic nu fac fata si nu dispun de armamentul necesar intrebuintarii in lupta.

   Strategia coalitiei a vizat evitarea varsarii de sange nevinovat, dar cu siguranta ca vor fi multe pierderi umane, asa zisele pierderi colaterale, desi bombardamentele vor fi foarte punctuale si vor evita, probabil, aglomerarile umane.
 • Epoca post-Gaddafi (Luni, 21 martie 2011, 8:55)

  Justin Puscasu [anonim]

  1. Libia este o tara tribala, cu populatie musulmana si cu o suprafata imensa, formata in cea mai mare parte din desert. Presupunand ca Gaddafi va fi inlaturat de la putere, ce sanse dati pentru instaurarea unei democratii stabile, de tip occidental, in aceasta tara?
  2. Ce sanse are coalitia occidentala sa mentina ordinea pe termen lung in Libia, fara o prezenta militara masiva si costisitoare in regiune? Nu cumva se creaza un nou Afganistan, mai aproape de Europa?
  • raspuns (Luni, 21 martie 2011, 10:25)

   Decebal Ilina [hotnews.ro] i-a raspuns lui Justin Puscasu

   1. Libia este, intradevar, o tara care se conduce dupa reguli tribale si va fi foarte greu, daca nu imposibil de a instala o democratie occidentala intr-un spatiu care se conduce exclusiv dupa reguli tribale. Interventia militara lasa optiunea propriului popor sa-si aleaga viitorul si tipul de demoractie pe care-l doreste.

   2. Coalitia nu cred ca-si propune o interventie terestra care ar putea conduce la un conflict pe termen lung de tip Afganistan sau Irak. Coalitia spera ca interventia sa militara sa-l determine pe Gaddafi sa se retraga si sa lase poporului libian dreptul de a-si alege conducatorii care cred ca-i reprezinta.
 • Democratia si razboiul civil (Luni, 21 martie 2011, 9:05)

  Dura lex, sed lex [anonim]

  1. Manualul de democratie spune ca orice opozitie trebuie sa fie non-violenta, dar cea din Libia este una armata (care, ca in toate cazurile de acest gen, nu poate exista fara o sustinere absconsa externa). Intrebarea ar fi daca teoria opozitiei democratice mai ramane in picioare, cand ea este violent contrazisa de practica si daca o banda inarmata mai poate fi asimilata ca facand parte din popor (probabil ca si libienii pot invoca Patriot Act-ul lor).
  2. In conditiile unei riposte de masa impotriva rebelilor, exista pericolul unui razboi civil (deja Gaddafi a spus ca va inarma un milion de oameni). Nu credeti ca interventionismul occidental se va face vinovat de generarea, stimularea si intretinerea unui razboi civil libian, care se va adauga la lista deja mult prea lunga a celor provocate? Multumesc!
  • raspuns (Luni, 21 martie 2011, 10:29)

   Decebal Ilina [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dura lex, sed lex

   1. Din cate cunosc, opozitia libiana a inceput ca o opozitie pasnica, non-violenta, in care tineretul libian dornic de a trai intr-o lume libera si democrata a incercat intr-o prima faza cu piepturile goale sa se opuna regimului Gaddafi. Pe timpul derularii evenimentelor, o parte din armata, din unele triburi care sustineau revolta populara, a pactizat cu revolutionarii si s-au retras din cazarmi lasand la dispozitia revolutionarilor depozitele de armament si munitie, ceea ce a permis inarmarea unei parti a revolutionarilor care incercau, cu mijloace militare, sa se apere de regimul Gaddafi, care a introdus armata sa traga impotriva propriului popor.

   2. Cred ca exista pericolul ca, dupa terminarea interventiei aeriere, lucrurile sa nu se potoleasca si evenimentele sa degenereze intr-un razboi civil. Interventia occidentala contine riscul de a intretine un razboi civil, dar cred ca alta optiune in afara acesteia nu exista, atata timp cat toate mijloacele politice, diplomatice si presiunile financiare si economice externe nu au determinat regimul libian sa se retraga.
 • DLE GENERAL - de ce armata romana nu s-a echipat (Luni, 21 martie 2011, 10:06)

  vasilache [anonim]

  DLE GENERAL - de ce armata romana nu s-a echipat cu avioane si tancuri chiar din productia proprie,de ce industria de aparare nu a fost ajutata de NATO sa producem armament la noi acasa, infiintind fabrici-filiale ale vesticilor ,ca DACIA de pilda si a fost lasata sa moara si MAPN a importat prin firme intermediare echipament militar- ca acum sa nu fim in stare sa ducem un razboi macar terestru, cu ce avem in dotare,mai ales ca eu cred ca in LIBIA trebuie sa se intervina terestru pentru a se duce la indeplinire programul francez.
  • raspuns (Luni, 21 martie 2011, 10:33)

   Decebal Ilina [hotnews.ro] i-a raspuns lui vasilache

   Dupa 1990, armata romana a incercat sa-si modernizeze echipamentele militare de care dispunea folosind industria proprie de aparare in cooperare cu firme de renume mondial si a reusit sa modernizeze o parte din acestea. Deoarece nu a dispus de suficiente resurse financiare, nu a putut sa deruleze programe majore de inzestrare a armatei. A existat, de asemenea, si un mod neinspirat de folosire a putinelor resurse care existau, deoarece in acesti 20 de ani nu a existat o strategie coerenta de inzestrare a armatei care, functie de resurse, sa permita armatei romane sa realizeze o inzestrare cu armament si echipament care sa raspunda, pe de-o parte cerintelor de aparare proprii Romaniei, si pe de alta parte sa fie compatibile cu echipamentele NATO ceea ce ar fi permis sa se alature tarilor membre in rezolvarea unor conflicte de tipul celui la care asistam.

   Romania ca tara membra NATO se afla sub umbrela de aparare a acestei organizatii si poate conta pe o aparare comuna in caz de nevoie.
 • Libia (Luni, 21 martie 2011, 10:11)

  Sbren [anonim]

  1.Pornind de la ipoteza ca Libia a fost implicata intr-un scandal de proliferare nucleara alaturi de tari ca Pakistan, Iran sau Corea de Nord, este posibil ca liderul Gaddafi sa fie in posesia unor arme atomice sau de distrugere in masa?
  2. Este posibil ca interventia militara din Libia sa dea nastere unui nou razboi de uzura gen Irak sau Afganistan, unde musulmanii sa i se alature lui Gaddafi intr-o "lupta sfanta" impotriva fortelor aliate? De asemenea, este posibil ca acest eveniment major sa provoace reactii asimetrice din partea musulmanilor pe teritoriul tarilor aliate antrenate in acest razboi?
  • raspuns (Luni, 21 martie 2011, 10:37)

   Decebal Ilina [hotnews.ro] i-a raspuns lui Sbren

   1. Cu siguranta Libia nu este in posesia unor echipamente care sa-i permita realizarea de armament nuclear, iar cu privire la armele de distrugere in masa (armele chimice) in Libia a fost monitorizata de catre Statele Unite si comunitatea internationala si a acceptat sa renunte la producerea de arme chimice si bacteriologice. Exista posibilitatea ca in depozitele armatei libiene sa se mai gaseasca totusi arme chimice care ar putea fi folosite in acest conflict.

   2. Este posibil ca in Libia sa asistam la un conflict pe termen lung, asemenea celui din Irak sau Afganistan, in care parte dintre musulmanii fideli lui Gaddafi sa-l sustina intr-un razboi impotriva occidentului. Lumea musulmana nu cred ca s-ar putea coaliza cu regimul Gaddafi, cu atat mai mult cu cat comunitatea araba si cea africana au sprijinit rezolutia Consiliului de Securitate ONU. Cu siguranta, lumea musulmana nu impartaseste in totalitate aceasta interventie occidentala si ar putea sa se radicalizeze in viitor, functie de evolutia conflictului.
 • fregate tp 22 (Luni, 21 martie 2011, 10:30)

  iacob [anonim]

  ce facem cu cele 2 fregate luate de la englezi
  nu pot fi trimise in mediterana?
  • raspuns (Luni, 21 martie 2011, 10:40)

   Decebal Ilina [hotnews.ro] i-a raspuns lui iacob

   Cele doua fregate cumparate de la armata engleza nu pot fi trimise in zona Mediteranei deoarece armamentul si echipamentele militare de care aceste nave vechi dispun nu pot fi folosite in acest conflict. Dupa procurarea acestor fregate, ar fi trebuit sa urmeze etapa de modernizare a acestora, care viza sistemul de arme, sistemul de comunicatii si sistemul de conducere a focului. Nu au existat cele cateva sute de milioane euro care ar fi trebuit platite pentru aceasta modernizare, ceea ce face ca cele doua fregate sa nu poata fi folosite in conflicte de asemenea amploare.
 • BUNA ZIUA, (Luni, 21 martie 2011, 10:31)

  carat [utilizator]

  Care este parerea dumneavoastra in legatura cu interventia Coalitiei Internationale in Libia si ne implicarea ei (de ex.) in Bahrein unde, ca si Gadafi, regele Hamad Al Khalifa a tras in manifestanti ? Sa fie vorba despre interesul pentru petrolul Libiei, care este in cantitati impresionante si dezinteresul pentru petrolul Bahrainului care este in cantitati limitate, sau sa fie *umanitatea* manifestata pentru libieni si *dezinteresul* pentru populatia Bahreinului ?

  Va multumesc pentru raspuns.
  • raspuns (Luni, 21 martie 2011, 10:43)

   Decebal Ilina [hotnews.ro] i-a raspuns lui carat

   Interventia coalitiei s-a facut ca urmare a deciziei Consiliului de Securitate ONU in urma cererii exprese a opozantilor libieni de a opri folosirea armatei libiene impotriva lor. Nu cred ca a existat o astfel de cerere din Bahrein, Yemen sau alte state contaminate de aceste revolte. In plus, autoritatile din Bahrein incearca sa cumpere bunavointa propriului popor prin sume importante de dolari pentru a-i determina sa inceteze revolta.

   Interventia in Libia cu siguranta nu a fost determinata de nevoia de a controla resursele petroliere ale Libiei. Exportul libian de petrol usor catre Europa va crea pentru unele tari dependente de aceasta resursa pe termen mediu si lung dificultati deoarece, in urma acestei interventii, va scadea cu siguranta volumul livrarilor de petrol libian. Acesta a fost si motivul pentru care Italia, care cumpara circa 35% din petrolul libian exportat in Europa, sa fie mult mai prudenta in ceea ce priveste participarea la aceasta coalitiei internationala.
 • VA MULTUMESC PT: RASPUNS, (Luni, 21 martie 2011, 10:52)

  carat [utilizator]

  Dar din cate stiu eu, opozantii libieni sunt inarmati pe cand manifestantii din Bahrein nu. Cine avea nevoie de ajutor in aceste conditii ?


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version