Afirmatiile presedintelui Traian Basescu la recentul summit al UE dedicat situatiei din Libia au declansat o noua iesire nervoasa a lui Nicolas Sarkozy, determinand-o pe Angela Merkel sa faca un apel la calm, relateaza EUObserver, care citeaza surse neidentificate.

Basescu si Sarkozy, la apogeul dezacordurilor Romania - FrantaFoto: Agerpres

"Informatiile sugereaza ca presedintele roman a formulat dubii asupra credibilitatii rebelilor in timpul discutiilor liderilor UE, generand o noua izbucnire din partea lui Sarkozy si determinand-o pe Angela Merkel sa faca un apel la calm", scrie EU Observer, intr-un articol dedicat modului in care opinia publica din Bulgaria a primit vestea ca liderul francez incearca sa obtina recunoasterea europeana a insurgentilor libieni.

Sofia sustine ca membri importanti ai Consiliului National de Tranzitie au legaturi apropiate cu torturile la care au fost supuse cele sase asistente medicle din Bulgaria acuzate de infestarea unor copii libieni cu SIDA.

"Le-am explicat (liderilor UE) ca reprezentanti din acest consiliu din Benghazi sunt oamenii care au torturat medicii bulgari timp de opt ani si care ne-au costat aproape 60 de milioane de dolari", a declarat premierul bulgar Boyko Borisov.

Acuzate de infectarea unor copii libieni cu virusul maladiei SIDA, asistentele medicale au fost eliberate in 2007, dar Bulgaria a anulat 60 de milioane de dolari din datoria Libiei catre tara vecina.

Relatiile dintre Romania si Bulgaria, pe de o parte, si Franta, de cealalta parte, s-au racit considerabil din momentul in care Parisul a anuntat ca se va opune aderarii celor doua tari la spatiul Schengen.

Presedintele Traian Basescu a anuntat, la finalul summitului de vineri, de la Bruxelles, ca Romania se opune unei interventii militare in Libia.

La sfarsitul anului trecut, presedintele Traian Basescu a avut, la summitul NATO de la Lisabona, un scurt schimb de replici cu omologul francez, Nicolas Sarkozy.

Momentul a fost surprins de la distanta de camerele TV, astfel incat dialogul celor doi presedinti nu se aude, insa in imagini se vede ca cei doi gesticuleaza in timpul discutiei.

Seful statului roman l-a oprit pe Sarkozy, dupa fotografia de familie a liderilor prezenti la summitul NATO, iar cei doi au schimbat cateva replici, dupa care presedintele francez l-a salutat scurt pe omologul roman si s-a indepartat.

Traian Basescu s-a indreptat apoi spre premierul italian, Silvio Berlusconi, care vorbea cu prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban. Basescu si Berlusconi au avut o discutie insotita de asemenea, de gesturi, oficialul italian facand in cateva randuri semne cu degetul la cap.