Circulatia prin vama Albita din judetul Vaslui este blocata luni dimineata in urma unor descinderi ale procurorilor DGA si jandarmilor care vizeaza vamesi si politisti de frontiera suspectati de luare de mita. In acelasi timp sunt perchezitionate si locuintele unor vamesi si politisti de frontiera.

UPDATE Ora 10:30 53 de politisti de frontiera, intre care seful sectorului Politiei Frontiera, au fost ridicati de anchetatori fie de la locuintele lor, fie direct din vama si dusi la audieri in Bucuresti.

Conform surselor judiciare citate, în urma acţiunii DGA au fost ridicaţi 53 de poliţişti de frontieră, între care şeful sectorului Albiţa al Poliţiei de Frontieră, comisar-şef Daniel Corban, precum şi patru şefi de tură.

Potrivit aceloraşi surse, în urma descinderilor şi percheziţiilor de la Vama Albiţa nu a fost ridicat niciun vameş.

"Nu ştiu absolut nimic despre descinderile făcute în această dimineaţă deoarece totul a fost la Poliţia de Frontieră. Descinderile au avut loc în pavilionul IJPF unde se află birourile poliţiştilor de frontieră. De la noi niciun lucrător vamal nu a fost întrebat absolut nimic", a declarat şeful Vămii Albiţa, Emil Bordeianu.

Conform unor surse judiciare, de ancheta Directiei Generale Anticoruptie si a Directiei Nationale Anticoruptie ar fi vizati aproximativ 70 de vamesi si politisti de frontiera, care sunt suspectati de luare de mita si inlesnire a traficului de tigari si care ar fi fost monitorizati de anchetatori timp de cateva luni, scrie Mediafax.

La punctul de trecere a frontierei (PTF) Albita lucreaza 114 persoane, din care 87 sunt vamesi.

Ora 8:50 Peste 60 de vamesi si politisti de frontiera de la Punctul de Trecere a Frontierei Albita au fost ridicati, luni dimineata, de lucratorii DGA, in urma descinderilor din vama.

Potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax, mare parte dintre angajatii vamali au fost ridicati de anchetatori de la locuintele lor din municipiul Husi, aflat la aproximativ 15 kilometri de punctul de trecere a frontierei, dar si din comunele apropiate, si sunt adusi la Bucuresti cu dube ale Jandarmeriei.

Din Punctul de Trecere a Frontierei Albita au fost ridicati aproximativ 15 lucrarori vamali care erau de serviciu la momentul descinderilor, acestia fiind urcati intr-un microbuz al DGA care a plecat din vama spre Bucuresti.

Surse judiciare afirma ca majoritatea persoanelor ridicate de anchetatori sunt politisti de frontiera suspectati de luare de mita si trafic de tigari.

Ora 8:00 Angajatii care lucreaza in tura de dimineata la vama Albita au sosit la serviciu. Sunt singurii care pot trece de barierele care blocheaza luni dimineata punctul de frontiera de la granita de est a tarii. Cei care au iesit din tura de noapte nu parasesc insa vama, stand de vorba cu anchetatorii.

Vama Albita era in vizorul autoritatilor

Lucratorii de la vama Albita au fost supravegheati inca de acum cateva luni de autoritatile anticoruptie. Au fost folositi ofiteri sub acoperire si aparatura speciala de monitorizare trimisa de la Bucuresti.

Seful actual al acestui puct vamal, cunoscut autoritatilor ca nod principal in contrabanda cu tigari pe frontiera de est a Uniunii Europene, este Emil Bordeianu care a facut parte din lotul celor 14 lucratori vamali implicati in contrabanda cu alcool, in 1999, insa atunci a scapat fara nicio sanctiune.

Albita este cel mai mare punct de trecere a frontierei de pe granita de est a Romaniei.

Presa locala a scris despre averile impresionante ale lucratorilor de la vama Albita. Este vorba mai ales despre vile impunatoare construite, in doar cativa ani, de catre agenti ai politiei de frontiera si inspectori vamali.

Perchezitiile vin dupa actiunile de amploare de la vamile Siret, Stamora Moravita si Naidas, din urma cu aproape trei saptamani. Pana acum, de la inceputul lunii februarie, 150 de vamesi au fost arestati preventiv.

Vama Albita a mai fost in atentia DNA. Fostul sef Vamii, Ghita Berbece, a fost arestat in 2008, pentru acuzatii de coruptie. Ghita Berbece a fost cercetat pentru trafic cu tigari, in acelasi dosar cu interlopi ca Vasile Rodideal, Radu Bogdan si Nicu Cercel. Berbece a fost acuzat deinitiere, constituire, aderare sau sprijinirea unui grup infractional organizat care introducea ilegal in tara tigari, scrie husinfo.