Un proiect de modificare a Codului Penal, anuntat de Monica Macovei si Sever Voinescu (PDL), propune inlaturarea prescriptiei raspunderii penale pentru infractiunile de omor si inlaturarea prescriptiei executarii pedepsei pentru aceleasi infractiuni. In acest fel, un criminal poate fi anchetat, judecat si condamnat, indiferent cat timp s-a scurs de la savarsirea crimei sau de la sustragerea de la executarea pedepsei. "Proiectul are toate sansele sa treaca de Parlament, daca oamenii sunt de buna-credinta, se uita in Dreptul comparat si inteleg ca viata umana e mai presus de orice. In plus, este vorba despre increderea in justitie, nu poti lasa nepedepsit pe cineva care a facut o crima", a declarat Monica Macovei intr-un interviu pentru Romania Libera.

Legea in vigoare prevede termene de prescriptie pentru infractiunea de omor, ceea ce inseamna ca, dupa expirararea perioadei de prescriptie, criminalul nu mai poate fi pedepsit. "Aceasta prescriptie se aplica pentru cazurile pentru care s-au inceput cercetarile. Pentru cele pentru care nu s-a facut nici o cercetare in ceea ce priveste uciderea de persoane se aplica termenul de 15 ani, pentru cele pentru care s-au inceput cercetari, iar unele sunt pe rolul instantei, termenul este de 15 ani plus jumatate din acest termen: in total, 22 de ani si jumatate. Aceasta este prescriptia speciala care mai exista in lumea civilizata doar in Romania si Bulgaria", a explicat Macovei in interviul pentru Romania Libera.

In multe tari europene, infractiunea de omor este imprescriptibila: Suedia, Germania, Marea Britanie, Austria, Finlanda, Irlanda, Danemarca, Olanda, Italia, Estonia, Cehia, Malta, Cipru. Si in afara Europei exista tari cu sisteme democratice consolidate in care infractiunea de omor nu se prescrie, exemple fiind Statele Unite ale Americii (in niciunul dintre state omorul nu este prescriptibil), Canada sau Japonia.

Conform proiectului propus, imprescriptibilitatea este prevazuta pentru toate infractiunile de omor pentru care nu s-a implinit termenul de prescriptie la data intrarii in vigoare a acestei legi. Aceasta solutie a fost adoptata si de Suedia in 2010 si este in concordanta cu Conventia Europeana a Drepturilor Omului si nu incalca principiul neretroactivitatii.

Proiectul vizeaza si completarea textelor care prevad imprescriptibilitatea infractiunilor de genocid, contra umanitatii si de razboi, prin introducerea sintagmei "indiferent de data la care au fost comise", pentru a pune in acord textul legii romane cu textul art. I al Conventiei ONU asupra imprescriptibilitatii crimelor de razboi si a crimelor impotriva umanitatii, ratificata de Romania in iulie 1969. Macovei a explicat in interviul pentru Romania Libera ca unele dosare inchise prin neinceperea urmaririi penale, cum ar fi dosarul lui Ion Iliescu si Revolutia din decembrie, ar putea fi redeschise.