In luna decembrie a anului trecut, soldul de credite acordate populatiei era cu 1,9% mai mare decat la sfarsitul anului 2009, iar in cazul companiilor, soldul de credite a crescut cu 8,7% in aceeasi perioada.

Daca privim evolutia creditarii pe o perioada mai mare de timp observam ca ritmul de crestere al soldului de credite a scazut continuu de la inceputul anului 2008 si pana in prima parte a anului 2010, dupa care a avut loc o revenire timida, click pe graficul alaturat pentru detalii.

In ce priveste populatia, ultimele 8 luni ale anului trecut cu fost luni de crestere, iar in ce priveste companiile, ritmul anual de crestre al soldului de credite se mentine pozitiv de 10 luni.

Pe de alta parte, soldul creditelor de consum contractate de persoanele fizice se afla in cadre libera de doi ani, trendul general ascendent fiind sustinut doar de creditele ipotecare, sustinute la randul lor de programul Prima Casa. In 2011, impactul acestui program va fi mult mai limitat, guvernul punand la dispozitia bancilor garantii in valoare de doar 200 milioane euro.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.