​Un grup de aproximativ 30 de tineri tunisieni a protestat langa Ambasada Tunisiei la Bucuresti, dupa modelul manifestatiilor desfasurate in ultimele saptamani la reprezentantele diplomatice din intreaga lume. Scandand lozinci in limba araba, tinerii au cerut schimbarea regimului din Tunisia, nu doar a presedintelui Ben Ali, si s-au declarat nemultumiti de faptul ca din noul guvern de uniune nationala, anuntat pe 17 ianuarie, fac parte si membri ai cabinetului fostului dictator.

Protest Ambasada TunisieiFoto: Hotnews

Tinerii au comparat situatia din prezent a Tunisiei cu experienta Romaniei din primele saptamani dupa decembrie 1989 si au afirmat ca lupta pentru a obtine toate libertatile de care se bucura lumea occidentala. "Luptam pentru libertatea de expresie, pentru libertatea totala. N-am fost un sistem comunist, dar am fost un sistem dictatorial, mai tare, mai rau. Nu putem sa respiram, nu ne miscam deloc din orasul nostru, n-avem nici un drept", au afirmat protestatarii.

Protestele in capitala tunisiana continua si, potrivit agentiilor internationale, este asteptata numirea unui nou guvern, din care sa nu faca parte reprezentantii vechiului regim.

Evenimentele din Tunisia i-au inspirat si pe nemultumitii din alte state. În ultimele saptamani s-au inregistrat proteste asemanatoare in Algeria, Egipt, Iordania, Yemen si Mauritania.