Instanta suprema a decis definitiv suspendarea aplicarii HG 735/2010 privind recalcularea pensiilor stabilite potrivit legislatiei privind pensiile militare de stat, ale politistilor si ale functionarilor din penitenciare, confirmand astfel o sentinta a Curtii de Apel (CA) Cluj din septembrie 2010.

ICCJ a respins, vineri seara, recursul formulat de Guvern impotriva sentintei nr. 338/2010 pronuntate de Curtea de Apel Cluj, in 28 septembrie 2010, relateaza Mediafax.

Astfel, HG 735/2010 ramane irevocabil suspendata la aplicare conform dispozitivului sentintei instantei clujene.

In 28 septembrie, Sectia comerciala si de contencios administrativ si fiscal a Curtii de Apel Cluj a decis suspendarea executarii HG 735/2010 pentru recalcularea pensiilor stabilite potrivit legislatiei privind pensiile militare de stat, a pensiilor de stat ale politistilor si ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor, conform Legii 119/2010 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor. Suspendarea s-a dispus pana la pronuntarea hotararii de fond (privind anularea efectelor HG 735).

Actiunea a fost promovata de Viorel Hexan, Gheorghe Stanescu, Stefan Trif, Iulian Palca, Ioan Bob, Mircea Matei Serban, Vasile Vanea.

Reclamantii au invocat faptul ca HG 735/2010 a fost promovata cu incalcarea dispozitiilor privind transparenta decizionala, fiind publicata in Monitorul Oficialfara a fi fost adusa anterior la cunostinta publicului. Totodata, reclamantii au sustinut ca multi dintre militari sunt in imposibilitatea fizica de a face rost, in termenul solicitat, de actele cerute pentru recalcularea, ceea ce va da nastere la situatii. discriminatorii.

Potrivit acestora, actul este neconstitutional si imoral, ingradind accesul ulterior la justitie al celor care vor dori sa conteste recalcularea.