Noii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii se vor intruni, vineri, in sedinta de constituire, ocazie cu care este programata si alegerea presedintelui si vicepresedintelui CSM, informeaza Agerpres. Prezent miercuri la sedinta de bilant a CSM, presedintele Traian Basescua cerutamanarea alegerii presedintelui si a vicepresedintelui Consiliului pana dupa 20 ianuarie, dupa decizia Curtii Constitutionale, referindu-se la faptul ca hotararea de validare a CSM la Senat a fost atacata la CCR. O solicitare de amanarea sedintei de constituire a CSM a fost transmisa, joi, si de ministrul Justitiei, Catalin Predoiu.

Sedinta de constituire a CSM-ul rezultat in urma alegerilor din 2010 a fost convocata pentru vineri, 7 ianuarie, de presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu.

Lista membrilor alesi in noul CSM a fost validata de Senat pe 22 decembrie 2010, cu 64 de voturi pentru si 60 impotriva, decizia fiind publicata in Monitorul Oficial pe 23 decembrie 2010.

Intre partidele aflate la guvernare si cele din opozitie a existat o disputa daca va fi supusa votului intreaga lista a magistratilor alesi membri ai CSM sau, asa cum a propus PDL, o "lista scurta". Liderul grupului parlamentar al PDL, Cristian Radulescu, declara atunci ca nu poate fi supusa votului Senatului intreaga lista a magistratilor intrucat pe aceasta se gasesc si trei persoane, Dan Lupascu, Lidia Barbulescu si Dan Chiujdea, care, desi au avut deja un mandat in cadrul CSM, candideaza pentru un al doilea mandat.

Anterior, pe 15 decembrie, rectorul Universitatii Crestine Dimitrie Cantemir, Corina Dumitrescu si Victor Alistar, director executiv al Transparency International Romania au fost alesi de Senat reprezentanti ai societatii civile in CSM.

Ulterior, PDL a atacat la Curtea Constitutionala hotararile Senatului de validare a listei cu membrii alesi ai CSM si de desemnare a lui Victor Alistar, membru in Consiliu din partea societatii civile, urmand ca sesizarile sa fie dezbatute in 19 ianuarie.

Prezent la bilantul activitatii CSM pe anul 2010, Traian Basescu a adresat miercuri CSM rugamintea de a amana alegerea conducerii noului CSM pana cand Curtea Constitutionala se va pronunta asupra celor doua contestatii.

Seful statului a aratat ca ar trebui asteptata decizia CCR cu toate ca se creeaza un vid de 4-5 zile intre terminarea mandatului actualului CSM, in conditiile in care CCR va dezbate pe 19 ianuarie contestatia impotriva hotararii Senatului prin care a fost validata lista magistratilor alesi membri ai Consiliului.

Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Doina Stanciu, a declarat cu acel prilej ca ar trebui vazut daca exista temei legal pentru amanarea alegerii presedintelui si vicepresedintelui CSM.

Tot atunci, Basescu a atras atentia CSM ca este necesara discutarea si a situatiei mandatelor incomplete ale unora dintre membrii Consiliului, care trebuie continuate inca sase luni, "pentru ca practic asta inseamna ca va exista un CSM care este intr-un continuu proces de alegeri".

Si ministrul Justitiei Catalin Predoiu a transmis joi, catre Inalta Curte de Casatie si Justitie si CSM solicitarea de amanare a sedintei de constituire a Consiliului.

In 2 noiembrie, CSM anunta rezultatele alegerilor pentru viitorii membri ai CSM: din partea Inaltei Curti de Casatie si Justitie au fost alesi Lidia Barbulescu si Mircea Bucurel Aron; din partea curtilor de apel - Dan Lupascu de la Curtea de Apel Bucuresti, Alexandru Serban de la Curtea de Apel Brasov, si Horatius Dumbrava, de la Curtea de Apel Targu Mures; din partea tribunalelor - Adrian Toni Neacsu, de la Tribunalul Vrancea; din partea judecatoriilor - Marius Tudose Badea, de la Judecatoria sectorului 3 Bucuresti, si Cristi Danilet, de la Judecatoria Oradea; din partea parchetelor de pe langa curtile de apel - procurorul George Balan, de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti; din partea parchetelor de pe langa tribunale - Oana Schmidt Haineala, de la Parchetul de pe langa Tribunalul Brasov; iar din partea parchetelor de pe langa judecatorii - Dan Chiujdea, de la Parchetul de pe langa Judecatoria sectorului 1 Bucuresti.