Senatul a validat, miercuri, intr-o sedinta de plen, lista procurorilor si judecatorilor alesi sa faca parte din noul Consiliu Superior al Magistraturii (CSM). Lista a fost validata cu 64 de voturi pentru si 60 impotriva la capatul mai multor discutii in contradictoriu intre reprezentantii puterii si cei ai opozitiei pe temamo modului de votare, votare electornica secreta sau vot secret cu bile, in conditiile in care PDL a vrut de la inceput validarea partiala a listei, iar PSD si PNL au cerut votarea listei in intregime. In centrul dezbaterilor s-au aflat candidaturile lui Lidia Barbulescu, Dan Lupascu si Dan Chiujdea, care raman membri ai CSM, in ciuda acuzatiilor ca au candidat pentru un nou mandat, desi legea le-ar interzice acest lucru.​​

Lidia Barbulescu, Dan Lupascu, Dan ChiujdeaFoto: Hotnews

Votarea listei magistratilor alesi pentru CSM s-a facut in plenul Senatului dupa mai multe discutii in contradictoriu intre reprezentantii puterii si cei ai opozitiei. S-a dezbatut modul de votare, PSD si PNL au cerut sa fie validata intreaga lista a magistratilor, in timp ce PDL a dorit validarea partiala alistei, urmand ca cei trei magistrati cu probleme sa fie validati sau invalidati dupa rezolvarea cazurilor in justitie.

O alta dezbatere a fost pe tema tehnicii de vot. Opozitia a cerut vot secret eletronic, dar PDL a contestat si, in urma unui vot in plen, s-a ales ca modalitatea de votare sa fie votul secret cu bile.

Cateva din declaratiile senatorilor care au luat cuvantul:

  • Cristian Radulescu (PDL): Subiectul presupune multe comentarii pe teoria procedurii. Mai pot fi adaugate si niste comentarii politice. As mai adauga urmatoarele: Intre timp am aflat ca exista si alte nereguli la CSM, referitor la mandatele unor membri magistrati. Faptul ca trei dintre membri au mandat in completare nu a fost... in momentul de fata, mandatele lor au fost prelungite din oficiu, interpretandu-se legea pe langa textul si regulamentul de aplicare. In acest caz mandatul lor nu se poate desfasura decat pana la finalul mandatului membrului pe care l-a inlocuit.
  • In ceea ce priveste lista trimisa spre validare, aceasta cuprinde trei fost membri care vor sa isi prelungeasca mandatul incalcand legea. Declar in numele grupului PDL ca nu dorim sa validam o astfel de lista. Dorim sa facem o validare a listei, dar partiala, pe nume. Asupra a opt din cei trimisi, lasand pentru o data ulterioara votarea celor trei membri aflati intr-o situatie delicata.
  • Geoana (presedintele Senatului, PSD): Daca doriti sa discutam lista nominal, riscam sa intram iarasi in discutii in contradictoriu care au condus pana acum la amanarea acestei decizii.
  • Ioan Chelaru (PSD): Ii chem pe toti colegii la responsabilitate. Este firesc ca in baza atributiunilor pe care le avem sa validam sau sa invalidam o lista ce ne este propusa. Pe argumente politice sau dupa alte argumente, reale sau ireale, noi vom vota dupa constiinta noastra. Noi suntem chemati sa validam vointa magistratilor acestei tari. Putem noi s-o cenzuram? Reprezinta cenzura noastra un amestec intr-o alta putere a acestui stat? Vrem sa uitam astazi principiul separatiei? Va chem la responsabilitate si la respect fata de ceea ce a mai ramas din principiile pe care s-a constituit acum 20 de ani statul roman. Nu e firesc sa punem in discutie, pe interese politice, aceste principii.
  • Noi vom vota lista asa cum ne-a fost trimisa de magistratii acestei tari. Ieri am stabilit in Biroul Permanent daca validam sau invalidam lista, iarasi acum ajungem iar sa discutam in contradictoriu.
  • Teodor Melescanu (PNL): Tema noastra este extrem de simpla. Avem o prevedere legala care da Senatului prerogativa de a valida lista candidatilor alesi pentru CSM. Suntem in situatia de a valida o lista. Aceasta obligatie are caracter de urgenta. Daca avem minimum de respect fata de apelul facut de presedintele Romaniei, atunci ar trebui sa rezolvam problema si sa validam sau sa invalidam lista. Senatorii liberali vad lucrurile clare. Suntem gata sa dam un vot favorabil pentru validarea listei. In cazul in care exista probleme in legatura cu modul in care au fost alesi unii dintre magistrati, justitia ramane sa decida. Validarea listei nu impiedica ca justitia sa-si faca treaba si sa decida daca sau nu unii dintre membri sunt in ilegalitate. Nu este sarcina Senatului sa se amestece in puterea judecatoreasca.
  • Toni Grebla (PSD): Fiind vorba de o validare, cred ca sistemul de vot electronic este de preferat. Am avea si o definitivare in felul acesta de desemnare a membrilor CSM (n.r. Membrii din partea societatii civile au fost alesi la fel).
  • Cristian Radulescu (PDL): Eu am citit corect textul referitor la votul secret care se refera la numirii, legi sau motiuni. Inteleg ca nu doriti sa supuneti la vot optiunea de vot deschis. Atunci propun sa fie vot prin bila.
  • Puiu Hasotti (PNL): La incepututul fiecare sesiuni aprlamentarii, senatorii isi aleg membri in biroul permanent aidoma votului de astazi. Si votul se face prin vot secret electronic. Ce este asa de greu de inteles? Votul cu bila implica si o perioada de timp mult mai indelungata. Ori noi nu avem un buget de dezbatut?
  • Ilie Sarbu (PSD): Ceea ce va cere domnul Radulescu va duce sa nu respectati legea. Azi constatam ca lucrurile s-au schimbat radical fata de ce s-a vorbit in BP. Vreti sa controlati votul pentru ca va e frica. Nu veti avea voturi destule. Eu va propun o pauza de consultari de o ora.

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, acorda o pauza de cinci minute pentru consultari intre liderii grupurilor politice. La reluarea sedintei, este propus sa se aleaga cum sa fie votata lista. Este decis sa fie folosit votul electronic secret. Votul indica 59 pentru, 57 impotriva si 2 abtineri. Parlamentarii PDL striga din sala ca de fapt votul a fost egal. Votul este repetat: 60 de voturi pentru, 62 impotriva, o abtinere. Se trece la votarea metodei de vot cu bila: 66 de voturi pentru, 57 impotriva, 2 abtineri. Metoda votarii aleasa este cea cu bile. Numararea voturilor se face in Biroul Permanent in fata membrilor.

Rezultatul votului:

  • Voturi pentru validarea listei - 64
  • Voturi imotriva validarii listei - 60

Lista celor 11 magistrati alesi in noul CSM:

  • Dan Lupascu (Curtea de Apel Bucuresti)
  • Alexandru Serban (Curtea de Apel Brasov)
  • Horatius Dumbrava (Curtea de Apel Targu Mures)
  • Adrian Toni Neascu (Tribunalul Vrancea)
  • Marius Tudose (Judecatoria Sectorului 3)
  • Cristi Danilet (Judecatoria Oradea)
  • Lidia Barbulescu (ICCJ)
  • Mircea Aron (ICCJ)
  • George Balan (Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti)
  • Oana Schmidt Haineala (Parchetul de pe langa Tribunalul Brasov)
  • Dan Chiujdea (Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1)

Presedintele Traian Basescu a trimis, marti, o scrisoare partidelor reprezentate in Senat si presedintelui acestei Camere, Mircea Geoana, prin care solicita luarea unei decizii, in cursul acestei sesiuni parlamentare, in ceea ce priveste Consiliul Superior al Magistraturii.

Senatorii nu au reusit, miercuri, sa ii valideze pe cei unsprezece judecatori alesi sa faca parte din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), dupa ce dezbaterile in contradictoriu daca acestia sa fie votati in corpore sau fiecare in parte s-au prelungit peste programul de lucru.

Ce acuza magistratii / O parte dintre actualii membri CSM si-au depus candidatura, desi legea interzice reinvestirea

O parte dintre actualii membri CSM si-au depus candidatura, desi legea interzice reinvestirea. Pe lista candidatilor controversati apare Lidia Barbulescu (fostul presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie), Dan Lupascu (actual membru CSM), Dan Chiujdea (membru CSM) si Cristian Deliorga (membru CSM), ultimul pierzand alegerile pentru un nou mandat.

In cazul judecatorilor Lidia Barbulescu, Dan Lupascu si a procurorilor Dan Chiujdea si Cristian Deliorga, UNJR si alti magistrati sustin ca acestia nu au dreptul de a candida si a fi alesi pentru ca sunt membri CSM si potrivit regulamentului de alegere a noilor membri acestia au dreptul la un singur mandat. Cei patru sunt la finalul mandatului care este luat in considerare in acest calcul dupa cum sustin reprezentantii UNJR.

Lidia Barbulescu si ceilalti trei au explicat, ca in opinia lor, candidaturile lor sunt valide, deoarece legea prin care sunt alesi membrii CSM s-a modificat dupa ce si-au preluat mandatul. Astfel, ei sustin ca reglementarea care le interzice candidatura la un al doilea mandat nu li se aplica pentru ca nu poate fi retroactiva.

Cei trei membri cu mandat incomplet

Trei dintre actualii membri isi vor continua mandatul si in viitorul CSM. Cei trei sunt inlocuitorii altor membri care s-au pensionat sau au demisionat pe parcursul mandatului. Membrii actuali au decis prelungirea mandatului pentru judecatorea Ana Cristina Labus, reprezentant al tribunalelor, procurorul Gratiana Isac, reprezentant al Parchetului de pe langa Inalta Curte de

Casatie-DIICOT si procurorul Bogdan Dimitrie Licu, reprezentant al parchetelor de pe langa tribunale.

Magistratii care contesta candidaturile celor cu mandat incomplet considera ca in spiritul Constitutiei, durata de 6 ani a mandatului membrilor CSM este indisolubil legata de mandatul institutiei ca intreg si nu poate fi interpretata in afara acestuia si ca restul de mandat al celor trei membri ai CSM este doar un rest, nu un mandat intreg.

Potrivit regulamentului Consiliului Superior al Magistraturii, adoptat prin Hotararea nr. 327/2005, atunci cand un membru ales este revocat din functie sau pierde aceasta calitate - cum este cazul celor trei membri ai CSM - inainte de expirarea mandatului, "mandatul judecatorului sau procurorului nou ales se exercita pe perioada ramasa din mandatul judecatorului sau procurorului pe care il inlocuieste".

Traian Basescu: Acest CSM are riscul de a fi compromis din punct de vedere al credibilitatii

Presedintele Traian Basescu a declarat, saptamana trecuta, la postul de radio public, ca Romania are nevoie de un Consiliu Suprem al Magistraturii (CSM) credibil atat in tara, cat si in strainatate si a criticat "ceata" pe care a lasat-o Senatul la votul privind lista membrilor Consiliului.

"Institutiile unde eu numesc sefi ai institutiilor vor avea si au avut aprecieri pozitive. (...) Din pacate, alegerile la CSM au aratat ca interpretam legea cum ne convine - sunt trei magistrati care sunt la al doilea mandat in CSM si conform legii este permis doar un singur mandat (...) Avem nevoie de un CSM credibil in tara si in strainatate. Acest CSM are riscul de a fi compromis din punct de vedere al credibilitatii (...) Ori un CSM instalat fara a avea credibilitate legata chiar de respectarea legii in baza careia s-a constituit este o institutie care va fi lipsita de credibilitate sase ani. Romania nu mai poate astepta sase ani pentru ca CSM sa fie credibil", a mentionat presedintele.

Florica Bejinaru, presedintele CSM: Acuzele presedintelui tarii produc efecte dezastruoase in plan intern si international

Acuzele aduse public de catre presedintele Traian Basescu sistemului judiciar produc, in lipsa unor argumente sustenabile, efecte ''dezastruoase'' in plan intern si international, a declarat, tot saptamana trecuta, presedintele CSM, Florica Bejinaru. Aceasta considera ca demersul sefului statului afecteaza independenta Justitiei fara de care un stat european modern nu poate exista.

"Reamintim ca au existat filtre independente de Consiliul Superior al Magistraturii, prevazute de lege: Comitetele Electorale Locale si Comitetul Electoral Permanent, care au avut rolul de a verifica legalitatea candidaturilor depuse. CSM are responsabilitati in derularea procedurilor, dar nu in analiza conditiilor de legalitate a candidaturilor depuse", a sustinut presedintele Consiliului.

Despre controversele legate de candidaturile unor actuali membri si despre ce probleme acuza magistratii,puteti citi mai multe aici.

Despre magistratii alesi sa faca parte din noul CSM, puteti citi mai multe aici.