Cauza probabila a exploziei produse marti intr-un bloc din municipiul Bacau este o acumulare de gaze de la reteaua de transport a E. ON Gaz, indica primele concluzii ale anchetei declansate in acest caz, potrivit prefectului judetului Bacau, Constantin Scripat, citat de Mediafax. Acesta a precizat insa ca nu exista o concluzie finala privind cauzele producerii exploziei, cercetarile fiind inca in curs. Directorul adjunct al E.ON, Radu Petre, a declarat, miercuri, in sedinta Comitetului pentru Situatii de Urgenta Bacau, ca in cazul in care se va stabili ca E.ON se face vinovata de deflagratia produsa cu o zi in urma, compania va suporta cheltuielile pentru pagubele produse.

Directorul general adjunct al E.ON Gaz Distributie Radu Petre a spus, in cadrul sedintiei, ca nu au existat sesizari cu privire la scurgeri de gaze, desi mai multi locatari sustin ca ar fi anuntat compania cu cateva saptamani in urma ca se simte miros puternic de gaz in jurul blocului.

Radu Petrea a mai spus ca a luat legatura cu firma de asigurari a companiei, iar in cazul in care se va stabili ca E.ON se face vinovata de deflagratie compania va suporta cheltuielile pentru pagubele produse.

Prefectul de Bacau spune ca specialistii au avut doua ipoteze in acest caz: defectiuni la centrala termica din apartamentul in care s-a produs deflagratia sau manipulare defectuoasa a centralei si scurgeri de la reteaua de gaze. El a precizat ca prima dintre ipoteze "a cazut".

Prefectul a precizat ca la fata locului se afla trei echipe de experti care aduna in continuare probe si fac masuratori pentru a stabili cauza exacta a deflagratiei.

El a mai precizat ca o comisie formata din specialisti ai Inspectoratului pentru Siguranta in Constructii si reprezentanti ai unor societati de constructii vor realiza o serie de lucrari de sprijin pentru imobilul afectat. "Vor fi montate elemente care trebuie sa sustina constructia, urmand ca pe parcurs sa se treaca la lucrari de consolidare si reconstructie", a explicat prefectul.

  • Guvernul se pregateste sa deblocheze un ajutor de urgenta pentru persoanele afectate de explozie

Intr-un comunicat de presa transmis marti seara, E ON Gaz arata ca primele investigatii arata ca "scenariul cel mai probabil al exploziei il constituie o acumulare de gaze naturale, insa la acest moment nu exista nicio certitudine privind sursa acestei acumulari".

"Cu toate ca in acest stadiu incipient al anchetei nu se poate vorbi de o cauza certa a acumularii de gaze naturale, E.ON a decis sa se implice in ajutorarea persoanelor afectate prin sprijinirea demersurilor medicale de urgenta pentru cei afectati. Totodata, compania va acorda un sprijin financiar de urgenta pentru a acoperi nevoile imediate ale persoanelor evacuate, acesta fiind un act umanitar si fara vreo legatura cu rezultatele anchetei in curs", se precizeaza in comunicat.

La randul sau, purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bacau, Andrei Grecu, a declarat ca reprezentantii companiei de gaz fac in continuare sapaturi si verificari la reteaua de gaze pentru a vedea daca exista fisuri, iar din aceasta cauza a fost marita presiunea gazului in retea. Astfel, din cauza gazelor acumulate sub daramaturi marti seara in afara blocului afectat a reizbucnit un mic incendiu, care a fost lichidat in scurt timp de catre pompieri.

In ceea ce ii priveste pe cei 25 de locatari din blocul respectiv, acestia si-au petrecut noaptea la rude si cunostinte, refuzand sa fie cazati la internatul unui liceu unde le-au fost puse la dispozitie locuri de catre autoritati.

O explozie puternica urmata de un incendiu s-a produs, marti dimineata, la parterul unui bloc de patru etaje din municipiul Bacau, din cauza unei acumulari de gaze, in urma deflagratiei fiind avariate mai multe apartamente si fiind afectate autoturisme aflate in apropiere. In urma exploziei, planseul dintre parter si etajul intai al scarii A a blocului s-a prabusit, cinci apartamente fiind avariate, dintre care doua fiind distruse in totalitate.

In urma deflagratiei au fost ranite trei persoane, una dintre ele - un barbat - fiind adusa cu un elicopter la Spitalul Floreasca din Capitala, starea lui fiind critica, potrivit subsecretarului de stat Raed Arafat. Barbatul are arsuri pe 25 la suta din corp si multiple fracturi, fiind supus unor interventii chirurgicale la spitalul din Bacau. Alte doua persoane ranite sunt tratate la spitalul din Bacau. In blocul in care a avut loc deflagratia locuiau 28 de persoane.

Premierul Emil Boc a solicitat, in sedinta de marti seara a Guvernului, evaluarea situatiei de la Bacau, astfel incat sa poata fi deblocat un ajutor de urgenta atat pentru persoanele afectate, cat si pentru refacerea locuintelor.