"Incepem astazi dezbaterea la cel mai important proiect de lege al anului din cel putin doua perspective. Este proiectul care stabileste cadrul bugetar si al doilea punct de vedere, aduce vesti bune pentru romani. Bugetul pe 2011 este bugetul iesirii din criza si al trecerii pe crestere economica. Dupa doi ani, rezultatele incep sa se concretizeze. Vom avea o crestere de 1,5%. Nu este mult, dar e o crestere sanatoasa", a declarat premierul Emil Boc in deschiderea sedintei comune a celor doua camere ale Parlamentului, destinate discutiei Legii Bugetului de stat Dupa un discurs al fostului ministru de Finante Vosganian, Boc s-a aprins. "Sunteti rupt de ralitate. Ati vandut BCR si ati papat banii", i-a spus Boc, fostului ministru de Finante

Emil BocFoto: Hotnews

"Domnul Vosganian nici acum nu isi da seama cat de mult rau a facut acestei tari. Pe de alta parte, nicaieri in lume nu se iese din criza cu masuri ca cele propuse de domnul Vosganian. Ati vandut BCR-ul si cu acei bani ati finantat deficitul. Daca nu aveati acei bani, credeti ca nu ati fi riscat o procedura de deficit excesiv? Sunteti poet si probabil ca la poeti criza se resimte altfel", i-a mai transmis Boc lui Vosganian.

În replică, liberalul i-a spus premierului ca bilanţul unei guvernări se vede în datoria sa publică şi că deficitul a fost contabil. "Nu-mi daţi mie lecţii de populism. Eram în sală când răcneaţi la noi - dacă nu daţi bani la profesori să plecaţi, daţi prea puţin! Şi acum ne spuneţi că dădeam prea mult? Aţi câştigat alegerile, v-aţi încărcat coşurile cu voturi şi acum uitaţi şi ne daţi nou lecţii de populism. Cat despre taierile masive de salarii pe care acum le veti mari infim, stiti cum e asta? Ca si cum ati vari intr-o casa o turma de vaci si ati scoate afara o capra, tragand-o de coarne", a afirmat Vosganian

Potrivit premierului, constructia bugetara pe anul viitor prevede un echilibru mai sanatos intre venituri sicheltuieli, accesul fiind pus pe investitii si atractia de fonduri europene. "Pentru prima data avem in Romania un buget in care cheltuielile sunt fundamentate pe cat ne permitem. Vestea cea mai buna consta in faptul ca cifrele din buget au acoperire in realitate. Cheltuielile cu investitiile cresc de la 33 de miliarde la 35 de miliarde de lei. Va intra in exercitiu Programul National de Dezvoltare al Infrastructuri- 4 miliarde de euro in 4 ani.

In privinta fondurilor europene, in 2007 si 2008 nu s-a facut nimic. In 2009 si in 2010 am recuperat intarzierile la capitolul realizare, de punere si semnare de contracte", a declarat primul ministru.

Bugetul a fost calculat la o valoare a leului de 4,21 lei/euro, un somaj de 6,9% si un castig mediu salarial brut de 2022 de lei. "Cursul de schimb se va mentine stabil, in jur de 4,21 lei. Somajul va scadea la 6,9%. Castigul salarial mediu brut va creste la 2022 lei. Bugetarii vor recupera 15% din salariul diminuat, iar cheltuielile cu investitiile cresc de la 33 de miliarde la 35 de miliarde de lei", a mai precizat Emil Boc.

In privinta politicilor sociale, premierul a confirmat ca nu vor fi afectati cei considerati "vulnerabili. "Statul isi continua politica de a-i proteja pe cei aflati intr-o perioada vulnerabila. Pensia minima nu este afectata. Mentinem gratuitatile cu medicamente compensate. Cei cu pensie sub 700 de lei au 90% compensate medicamentele", a anuntat primul ministru.

Desi inceputa cu peste 40 de minute intarziere, sedinta comuna a celor doua camere ale Parlamentului a inceput printr-o amanare, intalnirea dedicata dezbaterii Legii Bugetului pe 2011 incepand la ora 17 si nu la 16, asa cum fusese stabilit.

In timpul celor 5 minute istovitoare in care a vorbit presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, parlamentarii se concentrau fie sa isi rezolve corespondenta electronica, fie sa citeasca presa sportiva, fie sa citeasca pur si simplu.

Discutiile de luni sunt programate sa dureze pana la ora doua noaptea, urmand ca incepand de marti sa fie discutate anexele.