Rusia este pregatita sa-si asume responsabilitati in cadrul scutului european antiracheta, a declarat luni ministrul rus al Apararii, Anatoli Serdiukov, intr-un interviu acordat televiziunii Vesti 24 si citat de RIA Novosti.

"Am propus sa impartim responsabilitatea in proiectul scutului european iar Rusia este pregatita sa-si asume angajamente in materie de aparare antiracheta", a spus ministrul rus.

Serdiukov si-a exprimat speranta ca propunerile Rusiei referitoare la scut vor fi acceptate. "Mi se pare ca ideile noastre ar fi utile atat pentru NATO cat si pentru Rusia, permitand reducerea anumitor cheltuieli si a resurselor militare angajate. Aceasta va permite, in sfarsit, inlaturarea oricaror preocupari din partea Rusiei legate de acest scut, care este foarte important pentru noi si pentru Alianta", a declarat Serdiukov.

Presedintele Dmitri Medvedev a propus, in cadrul summitului NATO de la Lisabona, crearea unui sistem comun de aparare antiracheta, astfel incat Rusia si Alianta sa se apere reciproc in cazul unui eventual atac cu rachete.

La sfarsitul lunii noiembrie, in mesajul adresat Adunarii federale, presedintele Medvedev a anuntat ca daca Rusia si NATO esueaza in realizarea unui scut antiracheta comun in Europa in urmatorii zece ani, Moscova va fi constransa sa intre intr-o noua cursa a inarmarii.