Ministrul Muncii, Ioan Botis, sustine ca dupa verificarea a 160.000 de dosare privind indemnizatia de crestere a copilului, s-a constatat ca 5% sunt fraude, pentru ca in aceste cazuri nu exista societatile declarate ca angajatori, relateaza Mediafax.

"Pana in prezent, am verificat 160.000 de dosare pentru indemnizatia de crestere a copilului si avem un procent de fraudare de 5%, cazuri in care nu exista societatile declarate ca angajatori. Desi avem acelasi numar de beneficiari, aproximativ 190.000 anual, sumele cresc exponential, inseamna ca fenomenul abuzurilor se extinde", a declarat Ioan Botis, joi, intr-o emisiune la B1 TV.

Ministrul Muncii a spus ca mamele care vor naste dupa 1 ianuarie 2011 vor trebui sa aleaga una din cele doua variante de acordare a concediului si a indemnizatiei pentru cresterea copilului. El a precizat ca dupa concediul maternal de 42 de zile, mai sunt 60 de zile in care mama poate sa decida ce varianta alege.

Botis s-a declarat "bulversat" de "vestile cu mamele care se programeaza pentru cezariana pana la 1 ianuarie", sustinand ca, in opinia lui, o plata in plus nu ar putea sa justifice un asemenea demers, viata copilului si interesul de a avea un copil sanatos fiind mult mai importante.

Ministrul Muncii a adaugat ca sunt mai multe modalitati de sprijin pentru mamele care se intorc mai repede la munca dupa concediul de crestere a copilului, dand ca exemple constructia de creste in 2011, legea bonelor, act normativ aflat in prezent in discutie la Parlament, cupoanele de cresa cuprinse in Legea educatiei, o lege a tichetelor de cresa, care acorda anumite facilitati angajatorilor ce acorda aceste tichete.