Deputatul PNL Alina Gorghiu a cerut, miercuri, Comisiei juridice a Camerei Deputatilor audierea in acest for a ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, cu privire la solicitarea facuta de minister catre Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) de a cerceta disciplinar pe judecatorii care au dat castig de cauza bugetarilor care au reclamat taierea de 25% din salariu. HotNews.ro a relatat pe larg marti despre scandalul care s-a iscat intre Ministerul Justitiei si o mare parte din magistrati, pe tema deciziei date de Tribunalul din Valcea impotriva taierii salariilor cu 25%, decizie care a incurajat si alti bugetari sa deschida actiuni asemanatoare in instanta. La fel ca si magistratii care au reactionat puternic fata de sesizarea facuta de MJ, deputatul Alina Gorghiu este de parere ca acest act constituie o "grava imixtiune" a Executivului in sfera puterii judecatoresti.

Alina Gorghiu si Catalin PredoiuFoto: Colaj foto

"Gasesc extrem de periculos acest gest asumat de minister, pentru ca reprezinta o grava presiune facuta asupra magistratilor, care trebuie sa dea solutii sub amenintarea unor eventuale sanctiuni. Sunt convinsa, in acelasi timp, ca ministrul Catalin Predoiu nu va lasa nelamurita aceasta situatie, tocmai de aceea astept toate explicatiile in fata comisiei", a explicat Alina Gorghiu, in scrisoarea trimisa Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor, citata de Agerpres.

Deputatul PNL considera ca ancheta CSM poate fi considerata drept "un gest de intimidare" la adresa magistratilor, mai ales ca Executivul este parte in cauzele in care judecatorii respectivi s-au pronuntat.

In plus, Alina Gorghiu aminteste Ministerului Justitiei ca este monitorizat de Comisia Europeana si Romania spera la un raport mai bun pe justitie.

"Sa nu uitam ca Ministerul Justitiei este sub stricta monitorizare a Comisiei Europene si, cu siguranta, isi doreste ca urmatorul raport sa fie mai bun ca cel de anul acesta. Asadar, are tot interesul sa puna punct acestei situatii fara precedent, lasand instantele superioare sa se pronunte in cauzele respective si neimplicand CSM intr-o asemenea problema", a mai spus Alina Gorghiu, secretar al Comisiei juridice din Camera Deputatilor.

Purtatorul de cuvant al Tribunalului Valcea, judecatorul Mariana Varga a anuntat la inceputul saptamanii ca Ministerul Justitiei a cerut CSM cercetarea disciplinara a magistratilor care au dat sentinta favorabila de recuperare a taierilor salariale cu 25% pentru cei 6 functionari publici din cadrul primariei Voineasa. Potrivit judecatoarei motivatia Ministerului Justitiei este de a preveni si alte sentinte similare in celelalte procese care se afla pe rol. "Asa ceva este inadmisibil si este o incalcare grava a Constitutiei, o ingerinta a puterii executive asupra justitiei", a mai spus Varga.

Intre timp, Primaria Voineasa a atacat cu recurs decizia data de magistratii valceni, proces care se judeca la Curtea de Apel Pitesti.

Magistratii vs. Ministerul Justitiei

Ca urmare a sesizarii Ministerului de Justitiei, mai multi magistrati si asociatii de magistrati din tara au reactionat spunand ca avem de-a face cu o intruziune a puterii executive in actul de aplicare a legilor si o tentativa inadmisibila de a pune presiune pe judecatorii care se ocupa cu recursul dosarului, precum si cei care judeca spete asemanatoare in tara.

"Fata de solicitarea Ministerului Justitiei adresata Consiliului Superior al Magistraturii privind declansarea procedurilor de verificare prin intermediul inspectiei judiciare, in vederea sanctionarii disciplinare a judecatorilor, in legatura cu pronuntarea de hotarari judecatoresti in litigii privind dispozitiile Legii 118/2010, AMR si APR constata o grava intruziune a puterii executive in actul de aplicare a legilor, atribut conferit de Constitutie in exclusivitate puterii judecatoresti", se arata intr-un comunicat dat publicitatii pe 19 noiembrie, Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) si Asociatia Procurorilor din Romania (APR).

"E regretabil ca se face o astfel de sesizare inaintea rezolvarii recursului. Daca s-a facut vreo eroare, aceasta trebuie indreptata doar pe calea recursului. Inspectorii nu pot verifica daca o hotarare este sau nu legala, acest lucru se poate face doar prin exercitarea cailor de atac. Actiunea MJ poate fi interpretata ca o forma de presiune a Executivului care poate afecta judecatorii de la recurs", a declarat pentru HotNews.ro, judecatorul Cristi Danilet, vicepresedintele Judecatoriei Oradea, ales ca viitor membru CSM.

Contactata de HotNews.ro, presedintele UNJR, Natalia Roman, a explicat ca: "Potrivit legii nationale si reglementarilor internationale este inadmisibil ca Ministerul Justitiei sa faca presiuni directe asupra judecatorilor".

Magistratii vs. Secretarul de stat Lidia Barac

Pe langa reactia la sesizarea Inspectiei Judiciare de catre Ministerul Justitiei, magistratii au luat pozitie si fata de secretarul de stat Lidia Barac caruia ii cer demisia de onoare si cer CSM-ului sa fie cercetata disciplinar pentru ca nu ar fi aparat independenta justitiei si ca prin actiunile sale ar pune presiune asupra unor procese in curs de judecata.

Contactata de HotNews.ro, secretarul de stat Lidia Barac a declarat: "Sesizarea este un act al Ministerului Justitiei. Nu vreau sa fac politica. Ceea ce cere si spune UNJR este un act politic si eu nu vreau sa intru in discutii de acest tip".

Mai multe detalii despre scandalul declansat intre Ministerul Justitiei si magistrati puteti citi aici.