Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, a declarat, joi, la Antena 3, ca romanii ar putea intra in programul Visa Waiver atunci cand se va reduce rata de refuzuri, scrie Agerpres.

"Este o lege foarte clara pentru a intra in Visa Waiver - trebuie ca rata de refuzuri sa fie sub 3%. Rata Romaniei este in jur de 20%. Este posibil sa intrati in Programul Visa Waiver, Grecia tocmai a intrat in acest program, asadar trebuie sa va reduceti rata de refuzuri. Nu vreau sa cobesc, dar, atunci cand veti face acest lucru, veti intra in Programul Visa Waiver. Trebuie sa reduceti numarul de cereri ale oamenilor care solicita repetat viza, desi stiu ca nu o vor primi. De fiecare data cand un roman face acest lucru, rata de refuzuri creste. Nici nu ar trebui sa solicite vize. De aceea, am lucrat, impreuna cu Ministerul Afacerilor Externe, pentru a educa poporul roman sa nu mai continue sa solicite viza'', a explicat Gitenstein.

El a spus ca motivul cel mai frecvent pentru care un roman nu primeste viza este faptul ca ''nu are legaturi suficient de puternice cu Romania, ca nu se va intoarce aici, nu are slujba aici, nu are o casa, nu are unde tine proprietati, nu are familie''.

Intrebat de ce nu s-au intalnit pana in prezent presedintii Obama si Basescu, ambasadorul SUA a afirmat: ''Pentru ca Barack Obama nu s-a intalnit cu foarte multi lideri mondiali. De fapt, din cate am inteles eu, la Summitul de la Lisabona, care tocmai va incepe, probabil 30 de lideri mondiali vor fi acolo. Nu se va intalni cu niciunul pentru ca merge la summit, isi va indeplini obiectivele si va pleca''.

Diplomatul a explicat ca la acest summit nu vor avea loc intalniri bilaterale.