Testele ADN efectuate de Institutul de Medicina Legala Mina Minovici asupra ramasitelor scoase din mormantul in care s-a sustinut oficial ca au fost ingropati Nicolae si Elena Ceausescu confirma ca este vorba despre cei doi, potrivit unor surse medicale din interiorul IML citate de Pro TV.

Sotii Ceausescu au fost deshumatiFoto: Agerpres

"Am comparat ADN-ul lui Nicolae Ceausescu cu probe de la fratele lui si de la Valentin. Rezultatul este unul statistic. O certitudine clara aveam daca exista si o proba de a lui Nicolae Ceausescu (dihn timpul vietii - n.r.), dar cert este ca ADN, si de la fratele si de la copil indica faptul ca este vorba despre Nicolae Ceausescu", a spus Dan Dermengiu, directorul general al Institutului National de Medicina Legala (INML), citat de Mediafax.

In cazul Elenei Ceausescu, materialul cu care se putea compara proba era prea putin, cercetarile fiind oricum concentrate asupra lui Nicolae Ceausescu unde existau mai multe referinte genetice, a mai spus directorul INML.

Sotii Elena si Nicolae Ceausescu au fost deshumati in luna iulie a acestui an, la 21 de ani de la moartea cuplului. Medicii legisti au prelevat probe de la fostul cuplu prezidential, pentru a face testul ADN. Acest demers a fost facut de singurul fiu ramas in viata, Valentin Ceausescu, si de Mircea Opran - sotul Zoei Ceausescu, si are ca scop sa stabileasca in mod cert daca Elena si Nicolae Ceausescu au fost inmormantati la Cimitirul Ghencea.

"Nu stiu ce se va intampla daca se va constata ca in aceste morminte nu se afla sotii Ceausescu. Probabil, vom da statul roman in judecata", a precizat Mircea Opran atunci. "Daca aflam ca sunt ei, atunci vom face tot ce este crestineste. Astazi are loc deshumarea si prelevarea unor ramasite. Probele vor fi duse la analize, restul va fi reinhumat", a adaugat Mircea Opran.