Ministrul Internelor, Vasile Blaga, a declarat, luni, ca nu intelege de ce judecatorul care a luat mita pentru ca l-a eliberat pe "foarte cunoscutul Ghenosu" se afla in puscarie, iar acesta este liber, precizand ca nu vrea sa acuze pe nimeni, pentru ca DNA si politia si-au facut datoria.

"Fara a acuza pe nimeni, eu nu inteleg un lucru. Pana la urma, DNA si politia si-au facut datoria si judecatorul care l-a eliberat pe deja foarte cunoscutul Ghenosu sigur a luat mita si suporta consecintele, dar observ un lucru, ca judecatorul este in puscarie si Ghenosu e liber, si nu stiu daca lucrurile astea sunt foarte, foarte in regula", a spus Vasile Blaga, inainte de sedinta BPN al PDL, potrivit Mediafax.

Ministrul de Interne si-a exprimat "profundul regret" fata de faptul ca, in judetul Dambovita, un cetatean, care este cu atat mai mult politist, a fost atacat.

"Imi exprim profundul regret pentru faptul ca, pana la urma, un cetatean, cu atat mai mult un politist, a fost atacat. Chiar daca ora respectiva nu mi s-a parut potrivita pentru ca un politist sa se afle intr-o astfel de locatie, in sfarsit, asta nu scuza actiunile celor trei cetateni - pentru ca si cel de-al treilea a fost prins - care au actionat in acest sens", a adaugat Blaga.

El a mai spus ca nu este de acord cu politizarea unor astfel de actiuni, aratand ca a vazut "declaratii uneori iresponsabile".

Politistul Codrut Oprea, de la Inspectoratul de Politie Judetean Dambovita, a fost dus in coma de gradul IV la Spitalul de Urgenta Floreasca din Capitala, in noaptea de sambata spre duminica, dupa ce a fost lovit cu o sticla in cap, intr-un bar din Targoviste, de George Daniel Uta, un presupus interlop din Targoviste care ar face parte din gruparea "Ghenosu". Daniel Uta a fost arestat preventiv de Tribunalul Dambovita, luni dupa-amiaza, pentru 29 de zile, sub acuzatia de tentativa la omor calificat. Procurorii au audiat, de duminica si pana in prezent, cateva zeci de persoane care au calitatea de martori in acest caz.

Lideri ai PDL si PSD au lansat acuzatii reciproce privind presupuse legaturi cu grupari infractionale din Dambovita dupa incidentul in urma caruia politistul a ajuns in coma la spital.

Liderul gruparii "Ghenosu", Florin Parjol, a fost pus in libertate de judecatorul Dumitru Rebegea, magistratul fiind trimis in judecata in noiembrie 2009 pentru luare de mita si favorizarea infractorului.

Pentru eliberarea lui Florin Parjol judecatorul i-a cerut avocatei acestuia, Viorica Pilica, 20.000 de euro, aratau magistratii Curtii de Apel Bucuresti in motivarea deciziei de arestare preventiva a lui Dumitru Rebegea.

Rebegea sustinea, in noiembrie 2009, la instanta suprema, care judeca recursul sau la decizia de arestare preventiva, ca Florin Parjol a fost pus in libertate din eroare de Curtea de Apel Pitesti, care nu a dispus mentinerea masurii preventive atunci cand a casat solutia sa.

Membrii gruparii "Ghenosu" sunt cercetati in 38 de dosare penale, intocmite in decurs de un an si jumatate, cele mai multe dintre acestea pentru tentativa la omor, amenintari, violente si furturi calificate, au declarat, luni, pentru Mediafax, surse din Politia Romana.

Florin Parjol fost condamnat in anul 2003, de catre un tribunal din Franta, la sapte ani de inchisoare.

In aprilie 2007, Florin Parjol a fost predat autoritatilor din Romania, unde pe numele sau exista un mandat de arestare pentru trafic de persoane, iar jumatate de an mai tarziu era pus in libertate de Tribunalul Dambovita.

In ianuarie 2009, unsprezece membri au gruparii Ghenosu, printre care si liderul acesteia, au fost arestati preventiv, ulterior unul dintre ei, care si-a recunoscut vinovatia, fiind pus in libertate.

In 14 martie 2009, sapte dintre membrii gruparii "Ghenosu", cunoscuta drept unul dintre cele mai importante si violente grupuri de crima organizata din Romania, care actiona in mai multe tari ale Uniunii Europene, au fost pusi in libertate de un complet al Curtii de Apel Ploiesti, ceilalti trei, printre care si Florin Parjol, ramanand atunci in arest preventiv.

  • "Au fost situatii in care, cu ocazia monitorizarii acestor grupuri infractionale, au fost si politisti, si magistrati implicati si alte persoane cu functii de conducere din structurile statului: cazul Ghenosu de la Targoviste. A fost retinut de catre procurorii DIICOT, prezentat la arestare, pus in libertate, dupa care procurorii DNA l-au retinut pe magistratul care l-a eliberat pe Ghenosu pentru suspiciuni de coruptie", declara in ianuarie procurorul general, Laura Codruta Kovesi, la Discutia de Luni, difuzata de HotNews.ro si RFI si realizata de Dan Tapalaga.