"In acest caz de la Constanta, o parte dintre victime au fost ucise pentru ca ridicau pretentii. Ele primeau o anumita suma de bani pentru a semna hartiile de constituire a unor societati comerciale. Dupa o anumita perioada de timp, cand constatau cat de mult se imbogatesc altii pe seama lor, au cerut bani in plus. Acesta a fost unul dintre motive pentru care au fost ucise", a declarat procurorul general, Laura Codruta Kovesi, la Discutia de Luni, difuzata de HotNews.ro si RFI si realizata de Dan Tapalaga. Procurorul general sustine, comentand cazul Sergiu Bahaian, suspectat de uciderea mai multor persoane, ca din punct de vedere al gravitatii, cazul este o premiera pentru Romania.

Asculta interviul cu Laura codruta Kovesi

Descarca interviul in format MP3

Cele mai interesante declaratii facute de Laura Codruta Kovesi la Discutia de Luni:

  • Laura Codruta Kovesi despre cazul Bahaianu: Eram obisnuiti ca gruparile de crima organizata sa actioneze in modul clasic. De pilda, la infractiuni economico-financiare nu aveam si infractiuni de violenta. Dar, se pare ca in ultima perioada de timp aceste grupari se specializeaza, isi diversifica activitatea si, iata ca si pe acest domeniu asistam la infractiuni de violenta. Sigur, avem infractiuni de omor care sunt comise cu cruzimi, insa in acest mod care are caracter de continuitate, de permanenta, asistam la o premiera.

  • Despre presupusele victimele ale lui Bahaianu: Despre aceste victime erau informatii ca sunt disparute, existau dosare deschise. Sunt persoane care n-au avut familii, care n-au avut foarte multe rude si prieteni. Ele au fost selectate tocmai pentru aceste criterii pentru ca, daca ele dispar, ele sa nu fie cautate. 
  • Tot acest caz a plecat de la investigarea infractiunilor economico-financiare si, in special, cele de inselaciuni, mai precis de la contractele de leasing care se incheiau de catre aceasta grupare. Abia in cursul saptamanii trecute a aparut o informatie certa care facea legatura intre disparitia acestor persoane si activitatea pe care noi o investigam.
  • Pentru infractiunile economico financiare pedepsele sunt destul de blande, tot legislatia iti ofera posibilitatea de a da pedepse cu suspendare. 
  • Am constatat ca asistam la o lipsa de fermitate atat din partea instantei dar si din partea procurorilor. 
  • Din punct de vedere al gravitatii, pot sa va spun ca nu am mai intalnit in practica constanta a acestor ani. Poate si cauza de imbogatire rapida a fost unul dintre motivele care i-au determinat pe cei implicati sa apeleze la violenta, dorinta sa-si protejeze afacerile pe care le derulau. In acest caz de la Constanta, o parte dintre victime au fost ucise pentru ca ridicau pretentii. Ele primeau o anumita suma de bani pentru a semna hartiile de constituire a unor societati comerciale. Dupa o anumita perioada de timp, cand constatau cat de mult se imbogatesc altii pe seama lor, au cerut bani in plus. Acesta a fost unul dintre motive pentru care au fost ucise. 
  • Laura Codruta Kovesi despre cazul Corduneanu: Aceasta grupare a fost monitorizata de catre procurorii DIICOT din Iasi de mai mult timp. Dvs ma intrebati de ce tocmai la sfarsit de saptamana. Explicatia e foarte simpla. Membrii acestei grupari, in jur de 21 de persoane, cu exceptia liderului principal erau in tara. Insa liderul principal era plecat in strainatate. El a revenit in tara in noaptea de vineri spre sambata. Si acesta a fost motivul pentru care procurorii au amanat derularea actiunii pana la revenirea liderului principal in Romania.

  • Rep: Va citesc o stire Mediafax de duminica: Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că l-a propus ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, pe procurorul Codruţ Olaru pentru un nou mandat la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). E o intamplare? 
  • Laura Codruta Kovesi: Nu, propunerea a fost anterioara derularii acestor actiuni. Si v-as mai da un exemplu: in aceasta sapamana au fost patru actiuni DIICOT, ale structurilor teritoriale, in urma carora au fost retinute 50 de persoane. Astfel de actiuni au mai avut loc si in toamna anului trecut, dar n-au fost asa de mult mediatizate. (...) Nu cred ca propunerea mea (n.r. Codrut Olaru, propus la un nou mandat la sefia DIICOT) l-a determinat pe liderul clanulului Cordunenii sa revina in tara vineri noaptea. 
  • Sunt situatii in care aceste grupuri organizate au fost monitorizate si un an de zile. Sa dovedesti activitatea infractionala a 40 de persoane nu este un lucru usor. Majoritatea acestor grupari sunt grupari violente. Nu gasim toata ziua martori sau persoane dispuse sa dea declaratii. Sunt grupuri organizate ermetice, e foarte greu sa patrunzi. De exemplu, in cazul Ciorogarla (n.r. cazul armelor furate) a fost foarte greu sa te apropii de membrii gruparii, pentru ca erau patru persoane care vorbeau ei intre ei, fara sa permita altor persoane sa se apropie, sa ia parte la deciziile lor. Astfel de cazuri nu se pot rezolva in doua sau trei saptamani. 
  • Au fost situatii in care, cu ocazia monitorizarii acestor grupuri infractionale, au fost si politisti, si magistrati implicati si alte persoane cu functii de conducere din structurile statului: cazul Ghenosu de la Targoviste. A fost retinut de catre procurorii DIICOT, prezentat la arestare, pus in libertate, dupa care procurorii DNA l-au retinut pe magistratul care l-a eliberat pe Ghenosu pentru suspiciuni de coruptie. 
  • Din punct de vedere statistic, este o crestere a comiterii unor astfel de infractiuni, ma refer la gruparile de crima organizata, doar cu 1% fata de 2008. Insa pe diverse tipuri de infractiuni constatam ca exista o crestere, si aici m-as referi la infractiunile de criminalitate informatica, care sunt in crestere fata de anul trecut si la traficul de droguri. Daca in 2008 au fost confiscate droguri in valoare de 20 - 30 de milioane de dolari, pot sa va spun ca in 2009, pentru traficul de droguri, valoarea drogurilor confiscate a fost de 167 de milioane de dolari. Deci e o crestere foarte mare. 
  • Asta se explica prin cresterea cantitatilor de droguri care urmau sa fie comercializate pe piata si cresterea numarului de dosare care au fost investigate.

NOTA: Asculta integral varianta AUDIO cu Laura Codruta Kovesi. Interviul integral poate fi descarcat in varianta audio de pe site-ul HotNews.ro sau puteti asculta Discutia de Luni incepand cu orele 19:00 la Radio France International. Frecvente RFI ROMANIA: Bucuresti – 93,5 FM, Iasi – 97,9 FM, Craiova – 94 FM, Cluj – 91,7 FM