Noua modificare adusa compensarii medicamentelor-introducerea unei coplati sau suspendarea unei masuri de protectie sociala?

de Sorin Paveliu     HotNews.ro
Marţi, 31 august 2010, 11:06 Actualitate | Esenţial


Conform ordinului din 30 iunie 2010 maine, 1 septembrie, ar trebui sa intre in vigoare noul mecanism de compensare al medicamentelor pentru bolile cronice, scrie dr. Sorin Paveliu pe blogul lui. Schimbarea nivelului de compensare pentru medicamentele destinate tratamentului unor afectiuni cronice inseamna de fapt anularea compensarii pentru unele produse moderne si obligarea pacientilor sa revina la tratamente inferioare din punct de vedere al eficacitatii. 

Pentru a continua sa foloseasca actualele scheme de tratament multi pacienti au nevoie de cel putin inca o pensie consistenta-ceea ce este o imposibilitate.

Aceasta masura trebuie analizata din mai multe puncte de vedere:
 • Al eficacitatii (al obtinerii obiectivului propus)- intr-adevar, pe termen scurt se va obtine o reducere a cheltuielilor CNAS cu medicamentele compensate;
 • Al eficientei (al costului global al masurii) efectele vor fi dezastruase. Medicamentele moderne nu sunt acceptate in practica daca nu aduc economii globale sau daca nu prelungesc in mod evident viata. A le interzice de facto inseamna sau sa crestem costurile spitalizarilor - boala respectiva agravandu-se, fie sa acceptam deliberat o scurtare previzibila a vietii semenilor nostri cu boli cronice - sperand la o compensare a costurilor prin scaderea numarului de bolnavi ca urmare a decesului acestora.
 • Al moralitatii masurii-retragerea subventiilor pentru unele tratamente  reprezinta in fapt impunerea unui impozit imoral-impozitul pe boala. Este astfel incalcat principul solidaritatii, o solutie mult mai echitabila fiind o crestere a contributiei pentru sanatate cu 0,5%. In acelasi timp si medicii sunt aruncati intr-o dilema morala profesionala, cea a incalcarii juramantului hipocratic: "Voi prescrie tratamentul pentru binele bolnavilor mei dupa capacitatea si priceperea mea!" Ce va face medicul specialist din spital? Va prescrie tratamentul modern din farmacia spitalului cu recomandarea de continuare in ambulator a unui tratament pe care pacientul nu si-l permite SAU va ignora faptul ca are, cel putin pe perioada internarii posibilitatea de a trata eficace semenul sau aflat in suferinta?
 • Al competentei manageriale.  S-au facut toate eforturile pentru a preintampina aceasta masura? Eu zic ca nu. Actuala conducere a destinelor sanatatii a preluat de la fosta conducere o ancheta de amploare care aducea dovezi indubitabile asupra fraudelor din domeniul medicamentelor compensate. Ascunderea acestor dovezi, refuzul de a le da publicitatii si de a efectua controale inseamna o evidenta complicitate la frauda iar cei pagubiti sunt cei mai loviti dintre concetatenii nostrii-bolnavii. Din punct de vedere tehnic masura este extrem de prost pusa in practica-pana astazi, cu o zi inainte de implementare nefiind data publicitatii metodologia de calcul a noilor preturi. O asemenea masura, ilegala prin incalcarea legii transparentei decizionale denota incompetenta de a elabora actul normativ in timpul asumat-termenul de 1 septembrie fiind stabilit in 30 iunie-deci cu cel putin 2 luni inainte. Rezultatul este previzibil, implementare defectuoasa, perturbarea activitatii farmaciilor, descoperirea ulterioara de inadvertente si inevitabil contestarea ampla, administrativ si chiar juridic. Astfel, cativa asa zisi tehnocrati determina suferinta si perturbarea activitatii a sute de mii de pacienti si zeci de mii de oameni angajati in lantul de distribuire a medicamentelor.
 • Al comunicarii externe. Asa cum ne-am obisnuit deja comunicarea acestui guvern este o catastrofa. In locul explicatiilor se prefera ascunderea in birourile ministeriale si directoriale! Adesea se lasa impresia ca se introduce COPLATA-dezavuand o masura eminamente benefica si necesara-dar amanata la calendrele grecesti din incompetenta si lipsa de vointa politica. Neintelegand fineturile acestei masuri NIMENI nu-si asuma explicarea masurilor, fugind de raspundere, lasand impresia, probabil reala ca de fapt la conducerea sistemului sanitar nu se afla NIMENI.
Am convingerea ca aceasta masura incorecta prin neincadrarea sa intr-o strategie ampla si coerenta va conduce la suferinte si drame nestiute. Culmea este ca aceasta masura guvernamentala nu va putea fi combatuta decat de niste organizatii incomplet ajunse la maturitate-Asociatiile pentru protectia pacientilor. Va fi o lupta intre David si Goliat. Minuni s-au mai intamplat, altfel nu s-ar fi povestit. Vom vedea!

PS: Multi au identificat dramele din sistemul sanitar ca fiind cel mai bine reflectate de exceptionalul film al lui Cristian Puiu-Moartea domnului Lazarescu.  In opinia mea insa creatia care ilustreaza cel mai bine criza din domeniul sanitar (si nu numai) este  unul din cele mai vechi filme romanesti, mai putin cunoscut azi, dar perfect actual,  "Directorul nostru" din anul 1955, al regizorului Jean Georgescu (interzis pentru ca spunea astfel lucrurilor pe nume-cel mai adesea suntem condusi de niste incompetenti!).

Completare:

1. Astazi, 31 septembrie 2010, a aparut pe site-ul CNAS ordinul prin care termenul de 1 septembrie impus prin ordinul 615/2010 se proroga pentru 1 octombrie, urmind ca in cele 30 de zile ramase "vor defini, particulariza si aproba indicatorii pentru implementarea mecanismului costvolum-rezultat definit si aprobat prin ordin al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate".

2. Din precizarile aduse de directorul general adj. al CNAS  Dorin Ionescu, noua metoda de compensare introdusa este cea a pretului de referinta, deoarece "medicamentele sunt echivalente si s-a produs o risipa enorma nejustificata". Asa fiind, intreb cum va pedepsi primul ministru persoanele care din incompetenta sau prin complicitate cu firmele care au fost beneficiare ale inactiunii lor au provocat pagube de zeci de milioane de euro bugetului de asigurari de sanatate?
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2217 vizualizari

 • -2 (2 voturi)    
  Medicamente compensate noi sau vechi? (Marţi, 31 august 2010, 11:30)

  rebel [anonim]

  Fara suparare dar medicamentele sint o afacere superinfloritoare,numai la mine in cartier sint 3 farmacii,la nici 800 de metri nord mai sint 4,la 800 metri sud 2,asta va spune ceva?Si faptul ca am cumparat din Ungaria medicamentele mai ieftine decit compensate in Romania?Din Ungaria evident le-am luat la pret integral.Si faptul ca medicamente de ultima generatie pentru care facem foame ca sa le luam,dupa 3-4 ani sint interzise pentru ca se dovedesc mortale?Vezi Zocor si altele.Este o psihoza asta cu medicamentele,pensionarii nici nu mai stiu altceva decit farmacii.Pensionarii urbani evident.Cei de la tara,nu se baga atita in seama si bine fac.Sint mai realisti.Dar celor de la oras cine sa le deschida ochii?Voi,presa faceti jocul importatorilor si distribuitorilor.Al farmacistilor si medicilor.Adica al mafiei medicamentelor.La un moment dat veti sta in boxa acuzatilor alaturi,cind va avea cineva curajul sa ia taurul de coarne.
 • -2 (2 voturi)    
  Totul e politic (Marţi, 31 august 2010, 12:09)

  Viitor imigrant [anonim]

  Afacerea cu medicamente este una cu sume uriase pt. o tara cum e Romania, anul trecut daca nu ma insel valorea compensata se ridica 1,5 miliarde de euro pt. tot anul. La acest segment de piata marile firme producatoare de medicamente isi au cota lor de piata si de aici tot cicuitul care deriva din aceasta activitate, lanturile de distibuite cu lanturile lor de farmacii, si ce mai ramane de la ei revine farmaciilor independente. Daca stam sa ne gandim ca din intregul pachet de legi privind sanatatea adoptat pe vremea lui Nicolaescu doar legea farmaciei nu a fost apropata din acel pachet ne e greu de auns la o cocluzie de ce?. Marile firme de distribuite au un sistem sponsorizare bine pus la punct ( la limita legii as zice eu) in care toti cei implicati in acest mecanism sunt stimulati cu, bani in cont, congrese internationale, mergand pana la caoduri de genul bijuteriilor din aur pt. cei mai mici,...etc.
  Ultimul din tot acest ansamblu la care se va gandi cineva incluzand aici si un foarte mare procent dintre medici, se gandesc in primul rand la buzunarul propiu si dupa aia la pacient.
  Daca stam sa ne gandim la campaniile de vacicanare HPV, la cele de analize gratuite si la prescrierea retetelor pe denumire comerciala, la faptul ca pentru acelasi diagnostic fiecare medic are tratamentul sau, la arucatul cu bani in finatarea medicilor de familie in detrimentul specialistilor,deja avem ceva indicii de ce s-a ajuns aici. Si ca sa inchei legea farmaciei in varianta propusa in pachetul lui Nicolaescu prevedea ca farmaciile sa fie detinute de faramacisti si interzicea lanturile de farmacii, de ce nu a fost aprobata ..... Astea sunt doar cateva din hibele sistemului.
 • +3 (3 voturi)    
  Dupa cum se vede... (Marţi, 31 august 2010, 12:47)

  nemesis [anonim]

  ...va intra in vigoare programul, Euthanasia .Asta da
  masura anticriza,atata poate sa faca acest guvern?
  Va termina o clasa sociala (pensionari) si pe langa
  ei si pe cei care inca nu sunt pensionari.
  Comparatia celor de la tara, cu cei de la oras,este
  irelevanta,ce alimentatie au cei de la tara in comparatie cu cei de la oras?
  Cunosc persoane de la tara care au peste 85 de ani ,care nu stiu cei aia aspirina.
  In schimb, cei de la oras ,pe langa faptul ca traiesc
  intru-n mediu nociv,au mai lucrat si prin intreprinderi
  fabrici,uzine, nu toti au fost profesori,medici...
  .
 • +3 (3 voturi)    
  genocid (Marţi, 31 august 2010, 12:53)

  silverboss [anonim]

  continua genocidul inceput impotriva romanilor. mai intai ii infometam, taiem salarii, pensii, indemnizatii, crestem impozitele...cine mai scapa totusi, si se imbolnaveste are 2 varinate: ori se vindeca pe banii lui (chiar daca n-are si chiar daca plateste DEGEABA la stat contributia de sanatate) ori pa. Reteta perfecta de exterminare nationala.

  Ar fi o solutie sa iesim din impas. Sa nu ne mai retina statul nimic nici noua nici angajatorilor...tinem noi la noi banii pentru sanatate, pensii, etc si ne facem singuri: ne ducem si ne vindecam la privati, ne facem pensii private, etc. Doar uitati-va cat platiti pe luna contributiile, inmultiti cam cu 2 (cat mai ia si angajatorului) si vezi vedea cati bani pierdeti pe an. si dupa ce platesti ani si ani de zile, intr-o zi te imbolnavesti si constati ca pentru tot cat ai dat, statul nu-ti da nimic...iti compenseaza paracetamolul ca sa te vindeci de cine stie ce, iar daca vrei un tratament modern si evident mai bun, iti zice: ja de aici, baga mana tot in buzunatul tau.
 • +3 (3 voturi)    
  Foarte bine... (Marţi, 31 august 2010, 13:21)

  frankestain [utilizator]

  In felul asta se va reduce numarul de pensionari,
  bolnavi cronici...,in scurt timp vom scapa de cateva
  milioane.Uni care sunt inca sanatosi vor parasi si
  ei tara,pentru ca dupa reducerea salariilor nu vor
  avea cu ce trai.Ce mai trai pe vatrai,sau mai bine
  zis scapa cine poate.Dar odata cu legea asta ,ar
  trebui ca si politicienilor, sa li se interzica sa se mai
  trateze in strainatate.
 • +3 (3 voturi)    
  RUGAMINTE (Marţi, 31 august 2010, 13:36)

  MARINA [anonim]

  Ma poate asigura cineva ca nu se va hotari din ,, pix" condamnarea la moarte a unor beneficiari de tratamente scumpe pentru care nu exista alternativa? Cred ca sunt multi bolnavi care sunt acum speriati de aceste dezbateri .
 • +2 (2 voturi)    
  Pentru toti desteptii priceputi (Marţi, 31 august 2010, 15:16)

  ionelv [anonim]

  Nu mai acuzati voi farmaciile pe degeaba . Este extrem de greu in ziua de azi ca si persoana juridica sa subventionezi statul cu bani din fonduri proprii si ma refer aici ca banii spre decontare au intarzieri de pina la 1 AN.
  Referitor la rata de imbogatire , tin sa precizez ca situatia creata este doar vina guvernului si castigurile colosale invocate nu exista si asta pentru ca MAREA majoritate a medicamentelor in special cele din import (~99.99%) au preturi IMPUSE prin lege pe care o farmacie nu le poate depasi . Adica au trecut pe factura de achizitie , pretul de vanzare catre pacient . Pierderi in sistem sint dar nu din cauza farmaciilor , de exemplu :
  - s-a lasat liber si s-au deschis mai multe farmacii decat este cazul intrucat fieste' fetiscana cu facultate nu accepta sa munceasca la "patron" si isi face propria ghereta; Casele de asigurari incheie contracte cu toate si de aici bani mai multi cheltuiti
  -cheltuit milioane pe aparatura care nu stie nimeni cum sa o foloseasca si din aceasta cauza se deconteaza investigatii la privati
  -DOCTORII --aici e ceva special . sint niste incompetenti avari dupa bani . De cate ori se discuta ca s-a consumat X si Y si in ce cantitate , TREBUIE avut in vedere ca un doctor a prescris acele medicamente si el se face vinovat , insa nu-i trage nimic la raspundere . O mai buna verificare a prescriptiilor medicilor ar rezolva foarte multe . Daca la farmacie i se elibereza exact ce a prescris doctorul, farmacistul nu poate fi invinuit de absolut nimic .
  • +1 (1 vot)    
   Destepti ca tine ne-au adus in halul asta (Marţi, 31 august 2010, 19:44)

   Geo Popovici [anonim] i-a raspuns lui ionelv

   Mai omule, cum creste cheltuiala daca sunt mai multe farmacii? Ori ca cele 1000 de retete se elibereaza prin 100 de farmacii fie prin 150 tot aia e (tot 1000 de retete sunt).
   Problema e cu oamenii ca tine care fac astfel de calcule de doi lei si mai ales iau decizii pe baza lor. Cat despre insultele aduse medicilor...ma intreb daca esti un farmacist frustrat ca a ajuns doar sa cumpere si sa vanda pastile fie vreun incompetent de la CNAS care habar nu are pe ce lume traieste.
   Parerea mea este ca multi sunteti mana-n mana si dati pampersi pe retete false.
 • 0 (2 voturi)    
  Duta (Marţi, 31 august 2010, 15:35)

  puiutu lui videanu [anonim]

  Domnul Duta, fost consilier la primaria Bucuresti si om de incredere a lui Videanu , fost sef la sare, un politruc veritabil care ar face orice pentru un banut

  Afara cu cloaca de la Casa Nationala care administreaza bugetul FNUASS dupa bunul plac !
  • +1 (1 vot)    
   Duta este de fapt Oprescu (Marţi, 31 august 2010, 20:55)

   Mihai [anonim] i-a raspuns lui puiutu lui videanu

   Esti pe aproape cu Videanu dar un unghi de vedere mai apropiat ar fi urmatorul: Duta a luat avint sub aripa lui Oprescu. Visul lui de a descentraliza spitalele (adica de a le administra fondurile de investitii) avea nevoie de oamenii sai si la pusculita cu bani pentru servicii. Acum CNAS este condus de Duta (Videanu nu are curaj sa-i refuze nimic lui Oprescu - stie el de ce) + ajutoarele sale de pe vremea directoratului de la Municipal: Dorin Ionescu si Marius Filip.
 • 0 (2 voturi)    
  genocid? (Marţi, 31 august 2010, 16:45)

  nadia [anonim]

  eu nu sunt de acord ca este un genocid
  este o masura nedreapta, intr-adevar, daca tii cont de faptul ca sunt unii oameni din cei 30.000 care vor fi afectati de aceasta masura care platesc, sa zicem, 1000 ron pe luna la stat pe asigurari sociale, iar altii 150 ron pe luna
  si cei care au platit mai mult si cei care au platit mai putin, acum trebuie sa scoata din buzunar aceiasi bani ca sa isi compenseze produsele de pe liste C1 si C3
  vi se pare ca romania este tara nedreptatilor? aflati ca exista sisteme de asigurari sociale mult mai dure; exista sisteme de asigurari sociale bazate pe asigurat (nu pe pacient si nici pe medic - cum se vehicula la un moment dat in romania), in care primesti exact cat ai platit; adica, daca ai platit 150 lei pe luna la stat, primesti gratuit un pansament cu spirt la camera de garda
  daca ai platit 3000 lei pe luna, te incadrezi in alta treapta si beneficiezi, daca e cazul, de mai multe gratuitati
  nu uitati ca in statele unite de abia in acest an s-a votat pentru gratuitatea unor tratamente de baza pentru oamenii saraci; pana acum, acestia nu aveau cum nici macar sa intre intr-un spital decat la camera de urgenta - unde ti se aplica un tratament rapid si esti scos afara si pe targa daca se poate (pt ca, daca nu ai asigurare, nu poti fi spitalizat)
  deci despre ce vorbim noi aici?
 • +2 (2 voturi)    
  Incompetenta sau hotie? (Marţi, 31 august 2010, 17:41)

  Geo Popovici [anonim]

  In loc sa bage mana in buzunarul pacientilor pentru a-si acoperi incompetenta mai bine ar lua batista de pe tambal si ar da in vileag hotiile (300 de milioane EUR conform domnului Boc),
 • +2 (2 voturi)    
  Cum ii (il)va pedepsi boc ?? (Marţi, 31 august 2010, 18:39)

  radu [anonim]

  Singuru' vinovat e attilla-ur !!. Ca e ministru !!. Ca d'aia e ministru. Sa raspunda. Dar, ca exista un dar !!, fara avizul scris al lu' marko ur de la ong-udmr, nu se misca un fir de par di capu' lu' vinovatu. punct. Noi toti suntem de vina, mai putin ei. Ei sunt puri ca un crin immbobocit.
  • +1 (1 vot)    
   Nu trebuie pedepsit (Marţi, 31 august 2010, 19:50)

   Geo Popovici [anonim] i-a raspuns lui radu

   Daca Atilla l-a pus atunci el e vinovat. Daca insa l-a pus Boc...atunci nu poti da vina nici pe Nicolaescu si nici pe Mincu.
   De vina in cele din urma suntem noi ca le suportam minciunile, incompetenta si badarania.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by