Premierul moldovean, Vlad Filat, i-a adresat o scrioare premierului rus, Vladimir Putin, in care i-a solicitat sa intervina in "problema exporturilor produselor moldovenesti de vin, fructe si legume", informeaza Info-Prim Neo, citat de portalul Moldova Azi.

Filat declara miercuri, pentru postul national de televiziune, ca nu este vorba despre un embargou din partea Rusiei, ci despre "niste restrictii nejustificate".

"Admit ca nu ar fi respectati unii parametri de calitate, dar nu cred ca aproximativ 150 de companii au savarsit aceste incalcari intr-o singura zi", a declarat premierul moldovean. "Sa nu ne grabim sa spunem ca este o actiune politica", a continuat el, adaugand ca este necesara "o analiza si, ulterior, o pozitie clara a Guvernului". "Noi ne concentram eforturile pentru ca productia moldoveana sa ajunga pe piata rusa. Vom intreprinde toate actiunile necesare in acest sens, dar avem nevoie si de o deschidere dinspre partea rusa pentru solutionaea problemei", a subliniat Filat.

Prim-ministrul a mai spus ca aceste probleme legate de export sunt o lovitura pentru economia tarii. Resimtim deja efectul acestor interdictii", a spus premierul, precizand ca urmeaza sa fie facuta o analiza a pierderilor suportate.

Imediat dupa interdictia in exportul vinurilor moldovenesti pe piata rusa, Vlad Filat a facut un demers catre Uniunea Europeana de dublare a exportului de vinuri pe piata europeana. Intrebat daca o va face si in cazul problemei fructelor si legumelor, Vlad Filat a spus despre obiectivul Guvernului de a fi creat un fond de interventii pentru sustinerea domeniului exporturilor cu o suma de 150 milioane euro. Din aceasta suma 100 milioane de euro o va constitui creditul Bancii Europene de Investitii, iar alte 50 de milioane un grant de la Comisia Europeana.

Recent, autoritatile de la Moscova au limitat pana la 36 numarul companiilor moldovenesti cu drept de export de legume si fructe din cele 177 care exportau pana in prezent.