Patronul unei firme de transport a fost trimis in judecata de procurorii DIICOT, alaturi de firma acestuia si alte doua persoane, pentru ca a vrut sa scoata din tara peste 100 de kilograme de heroina, in valoare de aproape doua milioane de euro, transportul fiind retinut, in 2008, la vama Petea, relateaza Mediafax.

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) - Structura Centrala i-au trimis in judecata miercuri pe Vasile Cojan, Alexa Marius Marcel Danila si Marian Toma, pe care ii acuza de initiere, constituire si sprijinire a unui grup infractional organizat, trafic ilicit de droguri de mare risc si tentativa la infractiunea de trafic ilicit international de droguri de mare risc.

De asemenea, in acest dosar va fi judecata si societatea Trans Cojan Com SRL, al carei administrator este Vasile Cojan.

Potrivit rechizitoriului prin care cei trei au fost deferiti justitiei, in cursul anului 2008, Vasile Cojan, profitand de calitatea sa de administrator al Trans Cojan Com, societate specializata in transport national si international de marfuri, a initiat si constituit un grup infractional organizat, la care au aderat si pe care l-au sprijinit Alexa Marius Marcel Danila si Marian Toma, angajati ai aceleiasi firme, in scopul transportarii unei importante cantitati de heroina din Romania spre Franta.

Procurorii au stabilit ca in noaptea de 5 spre 6 mai 2008, urmand dispozitiile primite de la Vasile Cojan, ceilalti doi inculpati s-au ocupat de incarcarea si disimularea cantitatii de 106,5 kilograme de heroina in semiremorca atasata unui autotren, ambele apartinand societatii Trans Cojan Com.

"Aceste droguri au fost introduse in sase sacose de rafie de mari dimensiuni, in care se aflau, in total, 216 pachete paralelipipedice cu o greutate neta de 106,50 kilograme heroina, ce au fost ascunse intre cutiile cu obiecte de mobilier ce reprezenta marfa licita ce urma sa fie exportata in Franta prin intermediul inculpatei SC Trans Cojan Com SRL, acest transport de marfa, cu o valoare mult inferioara celei a cantitatii de 106,5 kilograme heroina, avand scopul de a distrage atentia autoritatilor de la drogurile ascunse in autovehicul", se arata intr-un comuncat al DIICOT.

Drogurile au fost descoperite in 8 mai 2008, in masina in care fusesera incarcate, condusa de Marian Toma, in momentul in care acesta intentiona sa iasa din tara prin Punctul de Trecere a Frontierei Petea.

Anchetatorii au stabilit ca valoarea celor peste 106 kilograme de heroina este de aproximativ doua milioane de euro, mentionand ca pretul acesteia, vanduta en-detail, este mult mai mare.

"Un element de noutate il constituie inculparea si trimiterea in judecata a unei persoane juridice, respectiv a SC Trans Cojan Com SRL, pentru sprijinirea unui grup infractional organizat si pentru implicarea sa in traficul ilicit de droguri", au precizat procurorii DIICOT.

In aceasta cauza au fost dispuse masuri asiguratorii pe bunurile societatii de transport, in vederea garantarii masurii de siguranta a confiscarii speciale - autocamionul folosit la disimularea si transportul drogurilor -, precum si a amenzii penale aplicabile acestei societati, cuantumul sau maxim fiind de 900.000 de lei.